Psikolog Şahin, Uyardı...

TAKİP ET

Gazetemizin yazarı olan Psikolog Hazal Şahin'den Dikkat çeken önemli bir konuyunu ele aldı.

YENİ NORMALLERLE İLİŞKİ TUTULMASI
Bir yılı aşkın süredir tüm dünyada ve ülkemizde hüküm süren Covid-19 virüs salgınıyla mücadele etmekteyiz. Bir yıl içerisinde bizler için normal kabul edilen tutum ve davranışlar artık normal kabul edilmemekte ve iş, sosyal yaşam, çift ve aile yaşamlarında birçok yeni normaller oluşmaktadır. Bizler de bu süreçte yeni normallerle yaşamaya ve onlara uyum sağlamaya çalıştık. Kişiler üzerinde bireysel birçok etki bırakmakla birlikte kişilerarası ilişkilerde de birçok olumlu ve olumsuz etkiler bıraktığını görmekteyiz. Bu durum özellikle çiftlerde ve aile bireylerinde göze çarpmaktadır. Çiftler arasında var olan problemler bu süreçte daha fazla göze çarpmakta veya yeni ve farklı problemler kendini göstermeye başlamıştır.
Evde kalma sürecinde, bazı çiftlerde iletişim ve etkileşimlerinin olumlu yönde arttığı, birlik ve beraberliliğin daha sağlam bağlarla güçlendiği görülmüştür. Bazı çiftlerde ise bunun tam tersi durumların yaşandığı görülmüştür. Çiftler arasında sağlıklı bir etkileşimden ziyade birbirlerini iten bir sürecin yaşandığı görülmüştür. Yapılan araştırmalar covid 19 sürecinde boşanmaların arttığını da bize göstermektedir. Aile içi iletişimsizlik, çiftler arasında uyum ve birliktelik sorunlarının arttığı ve buna bağlı çatışmaların yaşandığı görülmüştür.
Çiftler arasında bu süreçte yaşanan problemlerin sebeplerine bakıldığında, pandemi sürecinden önce çiftler arasında var olan problemlerin daha belirgin hale gelmesi, işini kaybetmenin veya iş yapma imkanlarının azalmasının verdiği stresin artması, hastalığa bağlı kaygı ve korkular, geçinme problemleri, çevre ile yeteri kadar iletişim kuramamak, ev içi görev ve sorumluluklarda anlaşmazlık gibi dışsal ve içsel faktörlerin çiftler arası çatışmaların altında yatan başlıca sebepler olduğu görülmüştür. Pandemi sürecinden önce var olan sorunları bireyler işleriyle, sosyal aktivitelerle ve tüm günden ziyade belirli zamanlarda yan yana kalmamak gibi seçeneklerle kapatmaya çalışırken, pandemi sürecinde tüm bu seçeneklerin yok olması veya azalması ile ilişkilerde çatırdamalara yol açtığı gözlemlenmiştir. Bazı çiftlerde sorun yaşanmasının sebebi ise çiftlerin çalışma koşullarının ağır ve stresli olmasıdır. Özellikle sağlık çalışanlarının bu süreçte var olan yoğun tempo çalışma saatleri, çiftleri birbirinden uzaklaştırmakta ve birlikte vakit geçirme, programlar yapma durumlarını neredeyse yok etmesi yine çiftlerin sorunlar yaşamasına neden olduğu görülmüştür. Var olan koşullar doğrultusunda, bazı çiftlerde problemin kaynağı fazla yan yana olmak iken bazılarında da nereyse hiç yan yana gelememek olmuştur.
Çiftler arasında yaşanan bu problemlerde pandemi sürecinin etkileri oldukça belirgindir. Yavaş yavaş pandemi sürecinden yeniden bir normalleşme sürecine girmekteyiz. Bu değişim pandemi koşullarından farklı olarak daha aktif ve canlı olacaktır. Bu normalleşme süreciyle çiftler arasındaki ilişki yeniden bu sürece uygun olarak değişecektir. Virüsü hayatımızda ne kadar çıkaramasak da ondan korunma yollarıyla günlük hayat akışı yeniden başlayacak ve eve kapanma süreci bir nebze de olsa sona erecektir. Sosyal canlılıkla birlikte bireyler üzerinde oluşan stres, korku ve kaygılar azalarak daha pozitif duygular baskın olacaktır. Çiftler arasında sorun yaratan eve kapanma sürecine bağlı olan sorunlarda seyrelme yaşanarak çiftlerin yeniden günlük hayat dengelerini sağlamaları kolaylaşacaktır. Aynı zamanda çiftlerin ilişkilerini daha olumlu bir noktaya getirmelerinde onlara yardımcı olacak noktalara batığımızda; çiftlerin birbirlerine karşı anlayışlı olması, karşı tarafı anlaması ve onunla empati kurabilmesi, karşı tarafın kişiliğinde değişim oluşturmaktan ziyade onu olduğu gibi kabul etmesi, çiftlerin birlerinin kararlarına saygı duyup kabul etmesi, eleştiri yaparken bunu yıkıcı bir dil kullanmaktan ziyade daha yapıcı bir dille yapmaya çalışması, küçük sorunları büyüterek bir birlerini bunlara bağlı kırmaması, çiftlerin birlikte olmalarında etkili olan olumlu ve romantik tarafları dile getirerek onları canlı tutmaya çalışması, yaptıkları işe saygı göstermesi gibi tutumlar ve davranışlar çiftlerin ilişkilerinde yaşadıkları problemleri anlamalarına ve problemlerin üstesinden gelmelerine yardımcı olacaktır.