Öztürk'ten iktidara: Aklınızı başınıza alın

TAKİP ET

Polisin engellenmesine rağmen buluşmaya yoğun ilgi gösteren halkın ilçe binasına sığmaması üzerine toplantı damda yapıldı. İktidara uyarıda bulunan DTK Eş Başkanı Berdan Öztürk, 'Dehak'lara karşı Kürt halkı boyun eğmedi ve size mi eğecek? Aklınızı başınıza alın' dedi.

Mersin’de “Faşizme karşı örgütlenelim” şiarıyla temaslarda bulunan Demokratik Toplum Kongresi (DTK) ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) heyetinin temasları sürüyor. Merkez Akdeniz ilçesinde sabah saatlerinde halk bir araya gelen aralarında DTK Eş Başkanı Berdan Öztürk ile DBP Eş Genel Başkanları Saliha Aydeniz ve Keskin Bayındır’dan oluşan heyet, daha sonra ilçe merkezindeki aileleri ve esnafları ziyaret etti. Yaya olarak ziyaretlerini sürdüren heyet, yol güzergahlarının üzerindeki esnafları ve yurttaşları selamlayarak, sorunlarını dinledi. Halkın sıcak ilgisiyle karşılanan heyet, akşam saatlerinde ise Halkların Demokratik Partisi (HDP) Akdeniz İlçe binasında halk ile bir araya geldi. Heyete, HDP milletvekilleri Fatma Kurtulan ve Muazzez Orhan ile il ve ilçe yöneticileri eşlik etti.

BİNAYA SIĞMAYINCA TOPLANTI DAMDA YAPILDI

İlçe binası önünde yapılmak istenen buluşmaya polisin izin vermemesi üzerine toplantı ilçe binasında yapılmak istendi. Ancak, polis ablukasına rağmen toplantıya yoğun ilgi gösteren halkın ilçe binasına sığmaması üzerine toplantı ilçe binasının damında yapıldı. Buna rağmen yer bulamayan bazı yurttaşlar, toplantıyı ayakta dinlemek zorunda kaldı. Toplantının yapıldığı damda bulunan korkuluklara “Faşizme karşı örgütleniyoruz” pankartı asıldı.

‘HALKIMIZ BİR YOL BULUR’

Demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenlerin anısına yapılan saygı duruşuyla başladı. Toplantıda ilk konuşan DTK Eş Başkanı Berdan Öztürk, polisin engellenmesine tepki göstererek,  “Bu faşistler bırakmadı dışarıda yapmasına izin vermedi. Ama burası da halkımız gibi yüksek bir yerdir. Ne yapıyorlarsa yapsın halkımız bir yol bulur” diyerek, tepkisini dile getirdi.

‘SİZİN BUNA GÜCÜNÜZ YOK’

1925 yılında Kürt halkını yok etmek için devreye konulan “Şark Islahat Fermanı”nı hatırlatan Öztürk, “2014 yılında ise bu fermanı genişletilerek, bir plan devreye konuldu. Bu plana da ‘çöktürme planı’ dediler. Bu plan ile halkı ve kurumlarını çökertmek istediler. Halkı yok etmek istediler. Bu planın da yürütücülüğünü de Süleyman Soylu’ya verdiler. Tüm imkanlarına rağmen halkın iradesini teslim almadılar. Bunun için halkımız boyun eğmedi. Bu da onlara dert olsun” dedi. HDP’nin kapatılması üzerinde de duran Öztürk, iktidara uyarılarda bulunarak, “HDP’yi kapatsanız da siz bilirsiniz, kapatmasanız da siz bilirsiniz. Partimizi kapatabilirsiniz, ama halkın iradesini ve önünü kapatamazsınız. Sizin buna gücünüz yetmez” diye konuştu.

ÖZTÜRK’TEN UYARI: AKLINIZI BAŞINIZA ALIN

Türkiye’de başta Kürt sorunu olmak üzere birçok sorunun olduğunu belirten Öztürk, “Dün Türkiye’nin en zengin 10 iş insanını açıkladılar. Ama milyonlarca insan açlık ile yüz yüze. Partimizi kapatarak, bu kirliliklerini örtmek istiyorlar. Ama artık bu kirlilikleri kokuyor” ifadelerini kullandı. Kürtler tarihinde yapılan katliamları hatırlatan Öztürk, “Dersim’de, Zilan’da Koçgiri de katliam yaptınız ama halk yine ayağa kalktı. Dehak’lara karşı Kürt halkı boyun eğmedi ve size mi eğecek? Bugüne kadar hala bunu öğrenmediniz mi? Aklınızı başınıza alın. AKP-MHP zihniyetine bir şey demiyoruz. Faşistlere karşı ancak mücadele edilir ve ediyoruz da. Buradan Türkiye demokratlarına sesleniyoruz. Gelecekte karanlıkta kalacak olan sizlersiniz. Evimiz de yakılmış, ancak onurlu mücadelemizden asla vazgeçmedik” şeklinde konuştu.  

‘TARİH YAZAN DA KÜRTLERDİR’

Kürtlerin tarihi bir süreçten geçtiğini aktaran DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz de, “Bu soykırımcı sisteme karşı tarih yazan da Kürtlerdir. Ortadoğu ve Türkiye’ye mücadele geleneğini getirenler Kürtlerdir. Faşist iktidar, meşruiyetini Kürtleri yok etmek üzerine veriyor. Halkın mücadelesi sonucu meşruiyetlerini kaybettiler. Ellerinde sadece zor aygıtları var. Bununla da kendilerini var etmeye çalışıyor, bir yerlere yetiştirmeye çalışıyorlar. And olsun ki bu halk sizi bir yerlere yetiştirmeyecek” diye konuştu.

‘ÇÖZÜMÜN İRADESİ ÖCALAN’DIR’

PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki yürütülen tecrit üzerinde duran Aydeniz, “Sayın Öcalan üzerinde mutlak tecrit var. Ve bu tecrit derinleştirerek topluma yaymaya çalışıyorlar. Bunlar, tecrit ve kirli savaş politikasından besleniyorlar. Bundan kaynaklı da siyasi operasyonları ve baskıları artıyor. Tecridin kalkması için bugün cezaevlerinde açlık grevleri var. Bu açlık grevleri ilk değil. Tecrit politikası bitirilmeden Sayın Öcalan özgür olmadan Ortadoğu, Türkiye ve Kürt halkının özgür olmaz.  Çözümün iradesi Öcalan’dır. Türkiye’de birlikte yaşam isteniliyorsa İmralı’nın kapıları açılmalıdır. Tecrit, bir an önce sonlanmalıdır” dedi.

Toplantıda sık sık “Biji berxwedana zindanan” ve “Baskılar bizi yıldıramaz” sloganları atıldı. Toplantı, sloganlar eşliğinde sona erdi.

Heyet, yarınki temaslarını Tarsus ilçesinde gerçekleştirecek.

KAYNAK : MA