Neçirvan Barzani'den Türkiyeyi Tehdit etti.

TAKİP ET

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başbakanı (IKBY) Neçirvan Barzani, Türkiye hakkında açıklamalarda bulundu.



Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani: "Petrol boru vanası Türkiye'nin elindedir. Ama Türkiye ile imzalanan bir anlaşmamız var. Tam tersine biz doğalgaz borusu döşeme çalışması içindeyiz. Yapılan referandumun Türkiye Milli güvenliğine bir tehdit olarak algılanmasını istemiyoruz. Türkiye ile olan ilişkimiz eskiye dayalıdır ve devam edecektir" dedi.

"TÜRKİYE DIŞARIYA AÇILAN KAPIMIZDIR"

Barzani, "Kesinlikle sınırları değiştirmeyeceğiz.  Sınırlar olduğu gibi kalacaktır. Türkiye ile diyaloğu geliştirmek istiyoruz. Savaşa gidecek bir bağımsızlık istemiyoruz. Bağdat ile diyalog yöntemleriyle çözüm istiyoruz. Türkiye bizim dışarıya açılan kapımızdır. Bölge için istikrar faktörü olacağız" ifadelesini kullandı.



TÜRKİYE'Yİ TEHDİT ETTİ

Habur' da yürütülen tatbikat ile ilgili olarak ise, "Tatbikatın sınırlarımızın içine getirileceğine inanmıyorum. Ancak bu tarafa geçmeyi düşünürse kesinlikle buna karşı tavrımız olacaktır. Ancak böyle bir şey olacağını beklemiyor ve zannetmiyorum" ifadelerini kullandı.

"KERKÜK'ÜN YÖNETİMİNE KERKÜK HALKI KARAR VERECEK"



DEAŞ'ın Musul'u işgali sırasında dönemin başbakanı nezdinde peşmerge gönderip o bölgeyi korumak için çok girişimde bulunduklarını belirten Başbakan Barzani, sözlerine şöyle devam etti: "Peşmerge göndermemize müsaade etmediler. O zaman DEAŞ'ın Kerkük'e yürümesi sözkonusu oldu. Irak Başbakanı o zaman peşmergeyi Kerkük'e göndermemizi istedi. Eğer peşmerge gitmeseydi  Kerkük'ün durumu Musul'dan daha kötü olacaktı. Peşmerge Kerkük'te sadece Kürtleri değil, herkesi ve kente teröristlerden korudu. Kerkük birlikte yaşama kentidir. Kerkük sadece Kürtlerin kenti değildir. Türkmen, Arap, Kürt ve Hristiyanların kentidir. Hiçbir zaman biz Kerkük'ü dayatma ile Kürdistan'a dahil etmeyeceğiz. Kerkük'ün kendi halkı kendi kararını verecek. Hiçbir şekilde Kerkük'e karşı dayatmacı bir politika uygulamayacağız. Kerkük içinde yaşayan tüm halklar, kendi hür iradesiyle hangi modeli ortaya koyarsa, ona saygılı olacağız. Biz Kerkük hassasiyetini biliyoruz. Kerkük'te referandum yapılırsa kan döküleceği söyleniyordu ama olmadı. Hiçbir kötü olay yaşanmadı. Kerkük, kardeşçe, barışçıl yöntemlerle birlikte yaşamayı ortaya koyan en iyi sınavı verdi."

"İSRAİL İLE HİÇ BİR İLİŞKİMİZ YOK"



Referandum gösterilerinde IKBY dışında hiçbir bayrağın kaldırılması yönünde hükümetin bir politikası olmadığını belirten Barzani, "Hükumetimizin planı içinde böyle bir bayrak asılmış değildir. Resmi olarak İsrail ile hiçbir ilişkimiz yok. Ancak hiçbir millete karşı düşmanlığımız da yoktur. İsrail'in Mısır ve Türkiye ile ilişkileri, büyükelçilikleri var. Bu meseleyi çok fazla abarttılar. İsrail bayrağının asılmasının Kürdistan çıkarı yönünde olduğunu görmüyoruz" diye konuştu.

"KÜRT HALKI İLE PKK'NIN İSTEKLERİ ARASINDA HİÇBİR BENZERLİK YOK"



Irak'taki Bölgesel Kürt yönetimi ile PKK'nın 'Büyük Kürdistan' kuracağı yönündeki endişeler bulunduğu hatırlatılınca Barzani, şunları söyledi: "Kürt halkının isteği ve PKK'nın istekleri arasında hiçbir benzerlik yok, tamamen ayrı bir durum. Biz bu meseleyi ele alırken Irak Kürdistanı meselesini ele alıyoruz. Hiç bir zaman başka bir yerin meselesini ele almadık ve almayacağız. Irak'taki Kürtlerin meselesi kendine has bir özelliğe sahip. Biz Kürdistan'daki tüm milletlerle huzur ve istikrar içinde yaşamak istiyoruz. Hiç bir sorun yaşamak istemiyoruz. Kerkük tüm oluşumların birlikte yaşamasını ortaya koyan en iyi örnektir."