MEB, LGS'ye ilişkin merak edilenleri yanıtladı

TAKİP ET

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), 7 Haziran'da iki oturum halinde yapılacak Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında merak edilenleri yanıtladı.

MEB tarafından, 7 Haziran Pazar günü iki oturum halinde yapılması planlanan LGS hakkında; sınava başvuru, oturumların içeriği, sınavın uygulanışı gibi sorular yanıtlandı. 8'inci sınıfın 1. Dönem öğretim programları esas alınarak çoktan seçmeli 90 sorunun cevaplanacağı sınavın birinci oturumu 09.30'da başlayacak. Sözel alandan oluşan birinci oturumda öğrenciler, 50 sorudan sorumlu olacak ve 75 dakikalık süre tanınacak. İkinci oturum ise hemen akabinde saat 11.30'da başlayacak. 80 dakika sürenin tanındığı ikinci oturumda öğrenciler, 40 adet sayısal alan sorusundan sorumlu olacak.

Başvuruların MEB tarafından otomatik olarak yapılacağı LGS'nin sınav giriş belgelerinin düzenlenme tarihi 28 Mayıs olarak açıklandı. İlgili sınavın sonuçlarının ilanının ise 1 Temmuz'da olacağı bildirildi.

‘2020 Yılı Sınavla Öğrenci Alacak Ortaöğretim Kurumlarına İlişkin Merkezi Sınav Başvuru ve Uygulamaları Kapsamına Sıkça Sorulan Sorular' ve yanıtları, Bakanlığın internet sitesi ‘www.meb.gov.tr'den yayımlandı.


Merkezi sınav için yapılacak başvurular hakkında MEB tarafından, “Merkezi sınav başvuruları, yurt dışında e-Okul sistemine kayıtlı olmayan okullarda öğrenim gören öğrenciler hariç, tüm 8'inci sınıf öğrencileri için Bakanlık tarafından merkezi olarak gerçekleştirilecektir. Başvurusu Bakanlık tarafından gerçekleştirilecek öğrencilerin sınav başvurusu için ayrıca bir işlem yapılmayacaktır. Başvurular ücretsizdir" açıklaması yapıldı.


Yapılan açıklamalar arasında sınava tüm öğrencilerin girme zorunluluğunun olmadığı da belirtildi. Resmi ve özel ortaokullar, imam hatip ortaokulları ve geçici eğitim merkezi öğrencilerinin başvuru şartları ise "2019-2020 eğitim öğretim yılında resmi, özel ve imam hatip ortaokullarının 8'inci sınıfında öğrenim gören tüm öğrenciler ile geçici eğitim merkezlerinde örgün ortaöğretim kurumuna kayıt olma şartını taşıyan 8'inci sınıf öğrencilerinin, merkezi sınav başvurusu Bakanlık tarafından yapılacaktır" ifadeleriyle açıklandı.
Örgün ortaöğretim kurumuna kayıt olma şartını taşıyan ve öğrenim gördüğü okulun 8'inci sınıfına devam eden öğrencilerin yapılacak merkezi sınava başvurabildiği konusunda da açıklamanın yer aldığı metinde yurt dışında e-okul sisteminde kayıtlı olmayan okullarda öğrenim gören öğrencilerin başvuru şartları da açıklandı. Bu açıklamaya göre, "Milli Eğitim Bakanlığı Denklik Yönetmeliği esas alınarak öğrenim belgesi kontrol edilenler Türkiye'deki 8'inci sınıf seviyesine denk sınıfta öğrenim görüyor olmak şartıyla başvurularını, 3-14 Nisan'da Türkiye Cumhuriyeti büyükelçilik, başkonsolosluk veya konsoloslukları üzerinden yapacaktır" ifadelerine yer verildi.