Lütfen Bizi Duyun!

TAKİP ET

Maalesef her gün sağlık çalışanlarımızın atamalarının yeterli olmadığı haberlerini yazıyoruz. Farklı bölümlerden mezunlar ama hepsinin tek bir ortak özelliği var. 'Atanamamaları'. Diş Protez Teknolojisi Teknikerliği Mesleği mezunu olan öğrencilerde bu sıkıntıyı en yakından yaşayan kişiler olarak görülüyor.

Diş Protez TeknolojisiTeknikerliği Mesleğinin ölmek üzere olduğunu ve atamalarının biran önce yapılması gerektiğini dile getirdiler. Bu mesleğinin neden bu kadar önemsiz gördüklerini aslında hastalar için ciddi bir değer taşıdığına da değindiler. Ayrıca bu sebeplerin en önemli nedenlerden bir tanesi de meslek tanımının yanlış algılanması olduğunu belirtildi. Ağız ve Diş Sağlığı bölümüyle karıştırdıklarını halbuki asıl emekçilerin yani onların arka planda yer aldıklarını dile getirdiler.

Diş ProtezTeknolojisi Teknikerliği Mesleği Neden Ölüyor?

Diş protez laboratuvarında sağlıksız ve bilinçsiz üretiminin önüne geçilmesi için önlisans olarak bu bölüm açıldı. Bu bölümün açılmasının en önemli nedenlerinden bir tanesi de halk sağlığı olmuştur. Bu düşünceyle usta-çırak ilişkisi kaldırıldı.   Bu seferde bu bölümden mezun olan öğrenciler laboratuvarların sağlıksız çalışma ortamı ve kalitesiz protezlerin yapılmasından dolayı meslekten soğuduklarını ifade etti. Ayrıca Ağız ve Diş Sağlığı Merkezlerinin yeterli alım yapmadıklarını ve yeni yetişen teknikerlerin başka sektöre yöneldiklerini söylediler. Diş Protez TeknolojisiTeknikerliği öğrencileri “Bu mesleği şu an hastanelerde yapmak yerine yüksek puanlarla evde oturuyoruz” dedi.

Mesleğin Ölmemesi İçin Yapılması Gerekenler Nelerdir?

Bu mesleğin ölmemesi için çözüm önerisinde bulunan öğrenciler,ağız ve diş hastane bünyesinde değil de ihale yapılan şirkete verilen yetkiler yüzünden ne yazık ki işin ehli olmayanların çalıştırıldığını vurguladılar. Ağız ve Diş Sağlığı Merkezlerinin ihtiyaçları varken kadrolarının doldurulması ve yine Ağız ve Diş Sağlığı Merkezinin bünyelerinde ki diş protezlaboratuvarlarının aktif hale getirilmesi bu mesleğin önünü açacağını belirttiler.Özel diş laboratuvarlarının devletle antlaşma yaptıklarını ve çoğu işleri özel laboratuvarlarda halledildiğini aynı zamanda da özel laboratuvarla personel desteğinde bulunduğunu dile getiren mezun öğrenciler bu durumun atamalarına engel olduğunu söylediler.

Hastanelerde İhtiyaç Duyulduğu Halde Neden Alım Yapılmıyor?

Diş ProtezTeknolojisi Teknikerliği Mesleği diş hekimliğinin tamamlayıcısı olduğunu söyleyen mezun öğrenciler,“Eğer bir hastanede laboratuvar varsa protez kalitesi yüksektir ve bütün Ağız ve Diş Sağlığı Merkezleri buna ihtiyaç duyarlar” dedi. Bu bölümün Ağız ve Diş Sağlığı bölümü ile karıştırıldığı için açılan kadrolarında onlara gittiğini, mesleğinin devamlılığı için diş protez bölümünden alımın şart olduğunu ifade ettiler. Sırf ağız dış hastaneleri yetersiz olduğu için bu bölümü okuyan öğrenciler boşta kalmaktadır. Sağlık Bakanı Fahrettin Kocaya seslenen Diş Protez Teknolojisi Teknikerleri bölümünden mezun olan öğrenciler bu bölümü iş bulmak için okuduklarını ancak iş bulamadıklarını anlattı.

“Talebimiz 3000 Bin Kadro”

Diş Protez Teknolojisi Bölümü Teknikeri öğrencileri olarak sağlık bakanlığı alımlarında bize verilen kontenjan sayısının arıtılmasıdır. 20 bin mezun öğrenci için 12 binlik alımda sadece 7 kişi atandı. Biz teknikerler olarak da sesimizi duyurabilmek adına bir video hazırladık ve kanalınız aracılığı ile sesimizi duyurmak istiyoruz.Lütfen sesimizi duyurmamıza yardımcı olun” dedi.

Diş ProtezTeknolojisi Teknikerliği hastayı diş hekiminin muayenesine hazırlayan ara elemandır. Yani bir nevi hasta ve diş hekimi arasında köprü vazifesi görür. Bu mesleği severek ve isteyerek okuyan öğrencilerimiz hastalarına kavuşacakları günüsabırsızlıkla bekliyorlar. Bizde Van Taraf Gazetesi olarak yetkililerden öğrencilerimizin seslerinin duymasını istiyoruz. Sırf atamalar yüzünden yıllarca sabırla bekleyen öğrencilerimizim mağduriyetinin en kısa zamanda giderilmesini umuyoruz.

Haber; Abdulrahim YEŞİLAĞAÇ

Aslıhan SEZEK