KIŞ MEVSİMİNİ İLAÇSIZ GEÇİRMEK İSTER MİSİNİZ?

TAKİP ET

DYT. ESMA KURT GÜNEŞ YAZDI...

Soğuk havaların kendini gösterdiği bu günlerde bağışıklık sistemini destekleyici/güçlendirici şekilde beslenmek ve bitkilerin faydalarından yararlanmak gerekir. Beslenmede günlük 5 porsiyon sebze-meyve yemek ve bitki çaylarına yer vermek, bağışıklığı güçlendirecektir. Bitkilerden en güzel yararlanma şekli çay halinde demlenerek içilmesidir. Ayrıca soğuk kış gününde içilen sıcacık çay, boğaz ağrılarına iyi geldiği gibi hastalıklara karşı koruyucu önlem almak veya hastalıkların etkisini azaltmak için en etkili yöntemlerdendir.Fakat önemli olan bitki çaylarını, hastalığa yakalanmadan önce günlük beslenmenizin bir parçası haline getirip her gün tüketmenizdir. Günlük 2 fincan bitki çayı idealdir. Sizler için akla gelen veya en çok tüketilen ilk 10 çayı sıraladım.


    IHLAMUR ÇAYI: Kış mevsimi, hastalık ve çay denilince akla ilk gelen çay hiç şüphesiz ıhlamurdur.İçerisindeki antioksidan bileşikler sayesinde vücudun savunma mekanizmasını güçlendirir. Düzenli olarak sıcak içildiğinde öksürüğe neden olan mikropları yok eder, öksürükten kaynaklanan tahrişi giderir. Öksürüğün daha hızlı geçmesini sağlar.

    ADAÇAYI ÇAYI: Zararlı toksinlerin vücuttan atılmasını sağlar. Bronşit ve astım belirtilerini hafifletir.

    KUŞBURNU ÇAYI: Bağışıklık sistemini güçlendiren bir yapısı vardır. Hastalıklara karşı direnci artırır ve C vitamini deposudur.

    HİBİSKUS ÇAYI: Kırmızı renginden de anlaşıldığı gibi antioksidan özelliği yüksek olan çaylardan biridir. İçeriğinde yüksek oranda C vitamini bulunduğundan bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olur.

    EKİNEZYA ÇAYI: Bağışıklık sistemini güçlendiren bir diğer çaydır. Üst solunum yolu enfeksiyonlarından korunmak için de düzenli tüketimi yardımcı olur.

    PAPATYA ÇAYI: Papatya bitkisinin sağlık alanında oldukça geniş kullanım alanı vardır. Özellikle soğuk algınlığı, bronşit ve üst solunum yolları hastalıklarının tedavisinde faydalıdır.

    ZENCEFİL ÇAYI: Asya’da binlerce yıldır grip ve soğuk algınlığı sorunlarının önlenmesinde ve çözümünde ilaç olarak zencefil kullanılıyor. Zencefil, tam anlamıyla öksürük düşmanı ve boğaz enfeksiyonu ilacıdır. Kaliteli ve zengin içeriği ile daha rahat nefes almaya yardımcı olur. Zencefil çayı içerek ciğerler genişler, balgam atılır ve öksürük sorunu da azalır, düzenli olarak tüketildiğinde hiç ilaç kullanmadan öksürüğün geçmesine yardımcı olabilir.

    TARÇIN ÇAYI: Antioksidan deposudur. Bağışıklık sistemini güçlendirmeye ve hastalık etkeni olan patojenlerin giderilmesine yardımcı olur. Çalışmalar tarçının Salmonella ve Candidaalbicans da dahil olmak üzere bakterilerin büyümesini engelleyebileceğini göstermektedir. Bu çay soğuk algınlığı ve nezlenin yanı sıra ağız kokusuna neden olan bakterileri gidermeye yardımcı olabilecek antibakteriyel özelliklere sahiptir.

    NANE ÇAYI: Nane içerisindeki mentol; sinüslerde ve boğazda iltihabın giderilmesini ve rahat nefes almayı sağlar.Balgamın atılmasına yardımcı olur. Ayrıca, nane çayının buharını burundan solumak ta, balgamı parçalayarak sinüs problemini hafifletebilir.

    KARANFİL ÇAYI: Gribe bağlı solunum ve mide problemlerinin çözümünde yardım alacağımız çaylardan biridir.