'Kardeş Aile' kampanyası ile dayanışmayı güçlendirme çağrısı

TAKİP ET

Koronavirüs salgını nedeniyle HDP tarafından başlatılan 'Kardeş Aile' kampanyası Van'da sürerken, HDP Van İl Eşbaşkanı Öznur Bartun, 'Kampanya kapsamında 5 bin aile tespit edildi, 250 aile kampanyada gönüllü olarak yer aldı' dedi. Öznur, imkanı olan herkesi de il ve ilçe örgütlerine ulaşmaya çağırdı.

Koronavirüs salgını nedeniyle binlerce işyeri kapatılırken, işsizlik ve yoksulluk nedeniyle temel ihtiyaçlarını dahi karşılayamayan yurttaşlar için çeşitli dayanışma kampanyaları başlatıldı. Halkların Demokratik Partisi de (HDP) hem maddi hem de manevi olarak yurttaşların yanında olmak, dayanışma ağlarını örmek amacıyla ‘Kardeş Aile’ kampanyası başlattı. HDP Genel Merkezi’nin aldığı karar doğrultusunda il örgütleri de çalışmalarına başladı. Göç ve yoksulluğun yoğun yaşandığı Van’da da bu kapsamda çalışmalar yürütülüyor. 

 

‘Devlet 2 milyonun başvurusundan 200 bine yanıt verdi’ 

 

HDP Van İl Eşbaşkanı Öznur Bartun, salgınla beraber işsizliğin daha da arttığını, mevcut ekonomik krizin derinleştiğini vurguladı.  Bu süreçte dayanışmanın sorumluluk gereği olduğunu ifade eden Öznur, parti olarak da böyle düşündükleri için ‘Kardeş Aile’ kampanyasını başlattıklarını söyledi. Öznur, “Çünkü biz halkçı, tüm kesimleri kapsayan bir partiyiz. Dolayısıyla dayanışmanın  gerçekleşmesi elzemdir. Devletin her kesime ulaştıklarını dair bir takım açıklamaları oldu. Böyle bir durum söz konusu bile değil. Ücretsiz izne tabi tutulan 2,3 milyon insanın başvurusuna karşı 200-300 bin bireyin talebinin karşılanması söz konusu. Biz ücretli izin talep etmiştik” diye belirtti.  

 

‘Bire bir iletişim ve dayanışmamız hala devam ediyor’

 

HDP’nin öncülüğünde kurulan kriz koordinasyonunda birçok STK, farklı siyasi parti, dernek, sendika ve kurumların yer aldığını söyleyen Öznur,  ortak yürütülen çalışmalar sonucu 5 bin ailenin tespit edildiğini aktardı. Birçok ailenin de il ve ilçe örgütlerine başvurduğunu kaydeden Öznur devamında,  “Bununla birlikte 2 bin 600 aile ile iletişime geçtik. Salgın nedeniyle imkânlar noktasında çok iyi bir aşamada da değiliz ama birebir iletişimi, dayanışmayı yaşatmak adına da hiçbir şekilde çalışmalar durdurulmadı ve hala da sürüyor.  Şu ana kadar bin aileye nakdi yardım, 750 aileye koli yardımı gerçekleştirdik, 250'ye yakın aile de gönüllü aile olarak bu çalışmada yer aldı” şeklinde konuştu. 

 

‘Her şey yolunda izlenimi veriliyor’

 

AKP’nin politikalarının halkta olumlu karşılık bulmadığını ancak “her şey yolunda” gibi bir algı yaratmaya çalıştığına dikkat çeken Öznur, şöyle konuştu: “Sokaktaki vatandaşa baktığımızda durumun öyle olmadığı anlaşılır. Diğer siyasi partilerin HDP'nin özellikle herhangi bir çalışma içerisine girmesini kabul edemedi. Baskılara rağmen halkla dayanışmamızın güçlü olması, bizim görünür olmamızı kabul edemedikleri için engellemeye çalıştılar. Her ne kadar her şeyi kendileri yapmış gibi bir algı yaratmaya çalışsalar da Türkiye'nin diğer halkları da memnun değil. Halk eve kapandı fakat evde hayat nasıl geçiyor görünmez kılınıyor ve ekonomi iyi olacak politikalarıyla bu süreç atlatılmaya çalışılıyor.” 

 

‘İktidar sınıfta kaldı’

 

Kapitalizmin sermaye için salgının devam etmesine rağmen “normalleşmeye” gittiğini ancak bu normalleşmenin yoksullaşma gerçekliğini ortadan kaldırmayacağını vurgulayan Öznur,  “İktidar başka ülkelere yardım gönderirken kendi ülkesinde sınıfta kaldı.  Halka bir maske dağıtımı dahi gerçekleştiremedi. Önce PTT’lerde sonra eczanelerden yapılacağı belirtildi şimdi de üretimi yapılmakta, ticarete döktüler. Kısmi nakdi yardımları lütufmuş gibi değil sorumluluk ve görevi olduğu için yapmak zorunda. Ama bunu da beceremediler” ifadelerini kullandı. 

 

‘İmkanı olanlar aileler il ve ilçe örgütleri ile bağlantıya geçmeli’ 

 

Salgın sürecinin fırsat bilinerek Kürtlere yönelik saldırıların gerçekleştiğini de değinen Öznur, Kürt halkının ise daha fazla dayanışma içinde olması gerektiğini kaydetti. Öznur, “Ramazan ayındayız ama öyle bir sistem ile karşı karşıyayız ki ölülerimize dahi saygı gösterilmiyor. Kesinlikle dayanışmamızı daha çok güçlendirmeliyiz ve bu noktada imkânı olan tüm ailelerimiz birebir rol almalılar. Uzun soluklu bir sürece kendimizi hazırlamalıyız. Bu noktada duyarlı tüm aileleri ilçe örgütlerine bekliyoruz” diye konuştu. 

jınnews