İŞİN UZMANI YAZDI BU HABERİ OKUMADAN GEÇMEYİNİZ...

TAKİP ET

Gazetemizin Yazarı Esma Kurt Güneş; bu hafta çok önemli bir konuyu ele aldı...

VanTarafGazetesi - Beslenme ve Diyet Uzmanı Esma Kurt Güneş bu haftaki yazısı şöyle...

VAN’ IN MUCİZEVİ OTLARI

Van’ lı olmayan biri olarak, Van’ın doğal güzelliklerine ve bahar aylarında  toprak altından yeryüzüne çıkan binbir çeşit faydalı otlarına hayranım. Van’da burada yazamayacağım kadar çok çeşitli bitki türleri bulunmakta. Ben sadece en çok tüketilenlerden bahsetmek istiyorum.  Gelin, birlikte bu otların faydalarına bakalım.


    Uçkun veya ışkın otu: Dağ muzu veya yayla muzuolarakta adlandırılır. Faydalarından dolayı doğal ilaç olarak bilinir. Kansere karşı koruyucu etkisi ile bilinen ışkının faydaları saymakla bitmeyecek kadar mucizevi bir bitkidir. İngiltere’de yapılan bazı araştırmalarda,ışkın otunda kırmızı sebzelerde bulunan polifenolün yüksek miktarda bulunmasından dolayı kansere karşı koruyucu etki gösterdiği tespit edilmiştir. Kanserli hücrelerin çoğalmasını engelleyen ışkın farklı kanser türlerinde destekleyici tedavi yöntemi olarak kullanılmaktadır. ABD’de yapılan bir çalışmada ise ışkın otunun kanser hücrelerinin gelişimini yavaşlattığı ortaya çıkmıştır.Avrupa’da özellikle İngiltere ve Almanya gibi ülkelerde pahalı sayılabilecek bir fiyata satılmaktadır. Avrupa ülkelerinde bazı özel türleri 30 euroya kadar çıkmaktadır.



C vitamini açısından zengin olan besin, A, B1, B2, E ve K vitaminlerini bünyesinde barındırmaktadır.Mideyi rahatlatıp, sindirimi kolaylaştırır. Bu nedenle kabızlığa da iyi gelir. Şeker, tansiyon hastalıkları, astım, hemoroid, gibi vakalara da iyi gelmektedir. Kolesterolü düşürme de fayda sağlayan ışkın, kalp rahatsızlıklarının oluşmasını engellemektedir.


    Çiriş otu: Pırasayı andıran bu mucizevi bitkinin tıp camiasında yeri büyüktür. İçerisinde C vitaminin fazla olması sebebiyle bağışıklığı güçlendirir. Basur tedavisinde kullanılır. İdrar söktürücü özelliği vardır. Emzirenlerin sütünü arttırır. Doğal ağrı kesicidir.

    Kişniş otu: Diğer isimleri Aşotu, Kişniçtir. Kişnişin tohumunu taşıyan meyvesinde nişasta, tanen, şekerler, sabit ve uçucu yağlar bulunur. Özellikle çocuklarda diyareyi kesici etkisi vardır. Mideyi uyarır.

    İştahı açar. Sindirimi kolaylaştırır ve hazımsızlığa iyi gelir. Mide ve bağırsaklardaki gazı söktürür.