İnsanlığı zehirlediniz

TAKİP ET

Yönetenlerin attığı nefret tohumları, yaşlı bir kadının mezarından çıkarılmasına neden oldu.

Kocaeli Kandıra F Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulunan Aysel Tuğluk’un önceki akşam Ankara’da 78 yaşında yaşamını yitiren annesi Hatun Tuğluk’un cenazesi ilk olarak Batıkent’te bir cemevine götürüldü. Törene; özel izinle jandarma eşliğinde katılan Aysel Tuğluk’un yanı sıra çok sayıda HDP’li vekil ve yetkililer de katıldı.

Törenin ardından cenaze Gölbaşı İncek Mezarlığı’na getirildi. Saat 19.30 sıralarında bir grup, çoğu HDP’lilerden oluşan cenaze sahiplerinin bulunduğu alana gelerek “Burası bizim aile mezarlığıdır, biz buraya alamayız” diyerek önce sözlü sonra da taşlarla saldırıda bulundu. Dakikalar içerisinde kalabalığın artması yaşananları sloganlara ve ırkçı saldırıya dönüştürdü. Alandaki polis yaşananlara müdahale etmezken, olayın tanıkları yöneltilen tehdit ve hakaretleri şu sözlerle aktardı:

“Buraya terörist cenazesi gömdürmeyiz. Burası Ermeni mezarlığı değil. Buraya Kürdü, Aleviyi, Ermeniyi gömdürtmeyiz. Ermeni döllerini istemiyoruz. Gömerseniz de çıkartır parçalarız.”

Grubun sloganların yanında taşlarla da saldırıya başlaması üzerine gerilim tırmandı. Bunun üzerine HDP milletvekilleri, cenazeye katılanları ve partilileri sakinleştirmeye çalışırken bir yandan da İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile irtibata geçti. Cenazeye katılan HDP’li Sırrı Sakık, “saldırıyı güvenlik güçlerinin seyrettiğini” aktardı. Sakık saldırganların polislere adıyla ve ‘ağabey’ diye hitap ettiklerini belirterek “Ağabey sen de bizim sağa gel” diye bağırdıklarını söyledi. 

Cenazenin gömütünden alınarak yeniden cemevine gönderilmesinin ardından İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Ankara Valisi Ercan Topaca olay yerine gelerek incelemelerde bulundu. Tuğluk ile görüşen Soylu, cenazenin gömülebileğini önlemlerin alındığını Baydemir ve Tuğluk’a iletse de Tuğluk ailesinin “Biz bunu kabul edemeyiz. Bu büyük bir onursuzluk olur bizim için. İstemiyorlarsa, biz de kendi doğduğumuz yere gömmek isteriz” yanıtını verdiği öğrenildi. Cenaze yaşanan saldırının ardından Tunceli’ye gönderdi.

‘İkinci Madımak gibi’

HDP'li Aysel Tuğluk’un annesinin cenazesi Tunceli’de toprağa verildi



O geceyi anlattılar

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Aysel Tuğluk’un annesinin cenazesine önceki gün düzenlenen ırkçı saldırının yaşandığı geceyi tanıkları anlattı. Sırrı Sakık, “Yeni bir Sivas yaratmak istediler” derken, Ahmet Türk de “Cinnet ruh halini ilk kez gördüm” dedi.

Ahmet Türk önceki gün mezarlıkta yaşadıklarını şu sözlerle aktardı: “6- 7 Eylül olaylarına benzer bir şeydi. Bu kadar milliyetçi, ırkçı söylemler toplumu terörize etmeye başladı. Ve gerçekten de toplum olarak vahim bir noktaya doğru gidiyoruz. Aklı başında olan herkesin de bunu görmesi lazım. Bir linç politikası geliştirildi. Mezarın taşlarını bile kırdılar. ‘Ermenileri, Kürtleri, Alevileri burada istemiyoruz’ dediler. Birçok yerde gaz yedik; saldırıya uğradık ama böyle bir cinnet toplumunu, terörize olmuş bir toplumun ruh halini ilk kez görüyorum. Burada herkesin aklını başına alması ve gerçekten gidilen noktanın Türkiye’yi vahim bir noktaya götürdüğünü görmesi lazım. Bizi tehdit ediyorlardı, ‘Siz gömseniz de, sabah cenazesini alır, dışarıya fırlatırız’ diyorlardı. Biz de cenazeyi çıkarıp, götürmek zorunda kaldık.”

‘Beyefendi muamelesi’

HDP’li Sırrı Sakık olaya ilişkin yaşadıklarını şu sözlerle aktardı: “Güvenlik güçlerine müdahil olun dedik ama olmadılar. Beyefendi muamelesi yaptılar. Sonra sloganlar atılmaya, tekbir getirilmeye başlandı. Sağı solu telefonla aramaya başladılar, 20 kişi giderek 100 kişi oldu. Herkes çok tedirgindi, zıvanadan çıkmış bir gruptu. Saatlerce mahsur kaldık. Kamera kayıtlarında her şey var. Kimsenin bu saldırıyı masumlaştırma yetkisi de yok. Dün IŞİD’çiler için de böyle diyorlardı, ‘Öfkeli çocuklar’ diyorlardı. Sonra bu ‘öfkeli çocukları’ gördük. Dün yeni bir Sivas’ı yaratmak istediler. İçişleri Bakanı’nı aradım, ‘Vahim bir durum var’ dedim. Uzun süre bekledik. Tam ayrılırken, İçişleri Bakanı buraya gelmişti. Toplum olarak geldiğimiz nokta şu: Ölülere bile tahammül yok. Yan yana gömülemiyorsak, ortak vatandan nasıl bahsedeceğiz?” Sakık, kaybettiği eşini de aynı mezarlığa gömmek istediğini ve benzer olayları eşinin ablasının ve oğlunun ölümünde de yaşadığını söyledi.

HDP Milletvekili Müslüm Doğan, polisin tutumunu eleştirerek “En ufak toplumsal muhalefette çok sert davranan polisin oradaki tavrı kabul edilemezdi” dedi.

HDP Mardin Milletvekili Mithat Sancar, Ankara Valisi’ni aradığını fakat 40 dakika sonra görüşebildiklerini belirterek, “Bu organize bir iş. Bu olayın asıl sorumlusu hükümettir, valiliktir, emniyettir” dedi.

Saldırıya tepki çığ gibi

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök: Türkiye’nin utançla reddetmesi gereken bir manzaradır. Bu manzara Türkiye’nin manzarası değildir, olamaz. Biz cenazelerde de birleşemeyeceksek nerede birleşeceğiz?

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ: Cenazenin mezardan çıkarılması bu 20-25 kendini bilmez kişi tarafından yapılmış bir iş değildir. Bunlar, terör örgütlerini mutlu edecek, toplumu birbirine düşürmek isteyen çevrelerin arayıp da bulamadığı şeylerdir. Bir kere daha bu saldırıyı kınıyor ve yapanları lanetliyorum. Bu çirkinliği yapan şahıslarla ilgili adli tahkikat başlatıldı. Adli yargı önünde yaptıklarının hesabını vereceklerdir.

AKP Şanlıurfa Milletvekili Faruk Çelik: Birliğe ve beraberliğe çok ihtiyaç duyduğumuz şu günlerde ölüler arasında ayrımcılık yapmak, diriler arasında kapanmaz yaralar açar”

AKP İstanbul Milletvekili Markar Eseyan: Ölüye, ölüme saygı bizim en temel değerlerimizden... Kadim Türk-Kürt kardeşliğini hiçbir terör örgütü ve provokasyon bozamaz, provokasyon veya düşüncesizce hareketler terörün işine yarar.

AKP Genel Başkan Yardımcısı Mehdi Eker: Cenaze bizim örfümüzde, dinimizde muhteremdir, saygı gösterilmesi gerekir. Bu tür yakışıksız şeylere katılmadığımı, hoş görmediğimi ifade etmek isterim. Devletin güvenlik kuvvetleri gerekli tedbirleri alabilecek durumdaydı, aldı.

HDP Milletvekili Filiz Kerestecioğlu: Bunu yaşatan ve göz yumanlar! Alçak ve faşistsiniz! İflahınız da mümkün değil! n HDP Milletvekili Meral Danış Beştaş: Saldıran/ engellemeyenler insanlıktan çıkmış. Ölüm herkes için. Bir mezara tahammülsüzler İflah olamazsınız..

HDP Milletvekili Pervin Buldan: Mezarlıklarıyla övünen iktidar Tuğluk’un annesinin gömülen cenazesini tekrar topraktan çıkartan faşistleriyle övünsün...

HDP Milletvekili Ayşe Acar Başaran: Hatun annenin cenazesinin gömüldüğü mezar boşaltıldı, artık ölen insanlığınızı gömebilirsiniz...

CHP Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu: Yaşlı bir kadını toprak kabul ediyor bunlar etmiyor... O mezara insanlığı gömün..

CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu: Habil ile Kabil günlerine geri dönüldü: Cenazeleri saygıyla gömmeyi öğrenmek için kargadan ders alması gereken karanlığı yaratanlar utansın.

Halkevleri Genel Başkanı Oya Ersoy: Bilsinler ki bu memleket bizim, üç beş faşiste bırakmayacağız!

Gazeteci Hasan Cemal: Kınıyorum, kendisine başsağlığı diliyorum.

Gazeteci Ruşen Çakır: Kötülükte yarışıyorlar. Sunucu Metin Uca: Hepimizin utancıdır. Ölü geçerken ayağa kalkanların ülkesinde bu alçaklık.

Kaynak: Cumhuriyet.com