HDP Van Milletvekili,İntihara sürüklenen kadınları Meclis'e taşıdı

TAKİP ET

HDP Van Milletvekili Muazzez Orhan, kadınların intihara sürüklenme vakalarını Meclis'e taşıdı. Muazzez, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'a kadın intiharlarını sordu: 'Risk altındaki kadınların intihara yönelmemesi için ne gibi çalışmalar yürütülmektedir?'

VanTarafGazetesi -
HDP Van Milletvekili,İntihara sürüklenen kadınları Meclis’e taşıdı
HDP Van Milletvekili Muazzez Orhan, kadınların intihara sürüklenme vakalarını Meclis’e taşıdı. Muazzez, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a kadın intiharlarını sordu: “Risk altındaki kadınların intihara yönelmemesi için ne gibi çalışmalar yürütülmektedir?”

HDP Van Milletvekili,İntihara sürüklenen kadınları Meclis’e taşıdı
Haberi Sesli Dinle
Facebook
Twitter
Google+
Whatsapp
GAZETEWAN- Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van Milletvekili Muazzez Orhan, şüpheli kadın ölümlerini ve kadınların intihara sürüklenerek yaşamını yitirmesi vakalarını Meclis gündemine taşıdı. Muazzez, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a sorulmak üzere sunduğu soru önergesinde, toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin birçok kadının yaşam hakkını kısıtladığına işaret etti.

Türkiye’de kadınların yaşam hakkına yönelik saldırılar çok boyutlu bir şekilde devam ettiğini dile getiren Muazzez, kadınların toplumsal statüsüzlüğünün, yaşamın her alanında genel bir ötekileştirme ve ayrımcılık şeklinde açığa çıktığını belirtti. “Son 5 yılda bin 500’e yakın kadın erkekler tarafından öldürüldü ve binlercesi erkekler tarafından yaralandı” diyen Muazzez, çoğunlukla eşleri veya aynı hanede yaşayan erkekler tarafından maruz kaldıkları şiddete karşı, kadınları koruyan bir yapının Türkiye’de oluşturulmadığına işaret etti. TÜİK verilerine göre 2018 yılında 770 kadının intihar ettiğini söyleyen Muazzez, “Bu bağlamda kadın intiharları kadınların yaşamına son vermeden önceki dönemde maruz kaldıkları toplumsal durumlardan bağımsız değildir. Yaşamına son veren kadınların uzun süre baskı altında tutulduğu, eril kültürün dayatmalarına maruz bırakıldığı ve bu baskıya karşı kadınların başvurabileceği mekanizmaların kurulmadığı bir yapı kadın intiharlarının önemli nedenlerindendir” ifadelerinde bulundu. Muazzez, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a şu soruları yöneltti:

“* 2019 yılında intihar eden kadın sayısı kaçtır? Söz konusu intiharların illere göre dağılımı nedir?

* Yaşamına son vermeden önce aile içi şiddete maruz kalan kadın oranı nedir?

* Yaşamına son veren kadınlarda işsiz ve yoksul olanların oranı nedir?

* Yaşamına son veren kadınların eğitim durumu nedir?

* Son 1 yılda intihar ettiği iddiası ile soruşturulduğunda kadın cinayeti olduğu açığa çıkan vaka sayısı nedir? Bu nedenle tutuklanan ve hüküm giyen kişi sayısı kaçtır?

* İntihar eğilimi veya baskısı altında olan kadınların başvuru yapabileceği mekanizmalar nelerdir? Bu mekanizmalara son bir yılda kaç kadın başvurmuştur?

* Risk altındaki kadınların intihara yönelmemesi için ne gibi çalışmalar yürütülmektedir?