HDP Van Milletvekili Bedia Özgökçe; Başbakana öyle bir soru sordu'ki...

TAKİP ET

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van Milletvekili Bedia Özgökçe Ertan, Başbakan Binali Yıldırım'a Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (AİHS) İhlallerinin Önlenmesine İlişkin Eylem Planında yer alan başlıkları sordu?

Adalet Bakanlığı’na bağlı İnsan Hakları Daire Başkanlığı 2013 tarihinde Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (AİHS) İhlallerinin Önlenmesine İlişkin Eylem Planı hazırlamış olup, plan 1 Mart 2014 tarihli ve 2014/5984 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile kabul edilmiştir.


Eylem planı içinde 14 başlık yer almakta olup, bunlardan birincisi Yaşam Hakkı İhlallerinin Önlenmesidir. Yaşam Hakkı İhlallerinin Önlenmesi ile ilgili sayılan tedbirler arasındaki ilk madde ise Askerde İntihar Olaylarının Önlenmesi ve Etkin Şekilde Soruşturulması olarak geçmektedir. Bu başlık altında 7 tedbir sayılmaktadır ve her bir tedbir ile ilgili takibatın ilgili bakanlıklarca yapılacağı öngörülmektedir.


Bu bağlamda;


1) Eylem planının uygulanmasına yönelik ilgili bakanlıklarla ve kurumlarla (Milli Savunma Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Türkiye Halk Sağlığı Kurumu, Genelkurmay Başkanlığı, İçişleri Bakanlığı, Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumları) yapılacak faaliyetlere dair bir takvim oluşturulmuş mudur? Oluşturulduysa takvim nedir ve faaliyetler bu takvime uygun yürütülmüş müdür?


2) Eylem planının uygulanmasına dair ilgili bakanlıklarla bugüne kadar kaç toplantı düzenlenmiştir, bu toplantılar hangi tarihlerde düzenlenmiştir?


3) İlgili bakanlıklar eylem planında öngörüldüğü üzere İnsan Hakları Daire Başkanlığı’na her altı ayda bir rapor vermekte midirler? Veriyorlarsa raporlara nereden ve nasıl erişilebilir? Vermiyorlarsa nedenleri nelerdir?


4) Eylem planının uygulama ve gözden geçirme süreçlerine sivil toplum örgütlerinin katılımı sağlanmış mıdır? 6 ayda bir düzenlenen toplantılara hangi sivil toplum örgütleri davet edilmiştir?


5) Adalet Bakanlığı Ocak 2014-2017 tarihleri arasında, Anayasa’ya göre zorunlu olan askerlik görevini yerine getiren yurttaşların uğradığı insan hakkı ihlallerini önlemeye yönelik hangi çalışmaları yapmaktadır?


6) Adalet Bakanlığı bünyesinde zorunlu askerlerin insan haklarına yönelik araştırma yapılmakta mıdır? Hangi araştırmalar yapılmaktadır? Bu araştırmaların sonuçları kamuoyuna açık mıdır?