HDP Van'da kayyum belediyesinin borcunu açıkladı : 1 milyar 749 milyon TL

TAKİP ET

HDP Van İl Örgütü düzenlediği basın toplantısıyla kayyum öncesi döneme ait DBP'li Belediyenin borç miktarı ile kayyum sonrası borçları kamuoyuna açıkladı. Açıklanan bilgilere göre kayyum öncesi borç toplam 341 milyon TL iken, kayyum sonrası meydana gelen borç miktarı ise 1 milyar. 749. 76 TL.

AKP’nin kayyum belediyelerinin yaklaşan yerel seçimler öncesi oluşan borç yüküne ilişkin DBP’li Belediye dönemlerini suçlaması ve yolsuzluk iddiaları üzerine HDP İl binasında basın toplantısı düzenlendi. Basın toplantısına HDP Van İl Eş Başkanları Yadişen Karabulak, Ümit Dede, Van Büyükşehir Belediye Eş Başkan Adayları Bedia Özgökçe, Mustafa Avcı ve DBP’li Büyükşehir Belediye Meclis Başkanı Cahit Bozbay katıldı.

DEDE : Tekçi anlayışı Yerelde sürdürmek istiyorlar

Basın toplantısının açılış konuşmasını yapan HDP Van İl Eş Başkanı Ümit Dede, “ Gerçekten dünya demokrasi tarihine geçecek olan karanlık bir dönem yaşadık. Bunlardan biri de kayyum politikaları oldu. Seçimle iş başına gelmiş belediyelerimize kayyumlar atandı. Yine meclisler lavedildi. Türkiye’de nasıl tekçi bir yapı öngörülüyorsa, belediyeler de kentler böyle yönetilmeye çalışıldı. Bu dönem en çok malzeme yapılan konulardan biri iki dönem milletvekilliği yaptığımız bu kentte belediyelerimizin durumunun ne olduğu hususudur. Kayyumların kenti nasıl yönettiği merak ediliyor. Yandaş basında oldukça manipülasyon gerçekleştirildi. Şu anda kara propaganda için zırhlı araçlardan partimiz aleyhine bildiriler dağıtılıyor. Pazartesi gününden itibaren kayyum belediyelerin de yaşanan usulsüzlüklerin, yolsuzluklara ilişkin hukuki süreci başlatacağız.” Dedi.

‘Biz kampanya yürütmedik, AKP-MHP ile mücadele ettik’

“Bugüne kadar partimiz, belediye eş başkanlarımız ve meclis üyelerimiz hakkında öne sürülen iddialar gerçek dışıdır.” Diyerek konuşmasını sürdüren Dede, “ Dağıtılan bildiriler ise imzasızdır. Yarın halkımız sandıklara oy vermeye gider bugün açıklanan tabloda hafızalarında olsun şekilde gitsinler istedik. Yürüttüğümüz kampanyada devletin askeri, ekonomik ve yargı gücünü elinde bulunduran AKP-MHP ittifakına karşı adil olmayan koşullarda çalıştık. B izim açımızdan seçim kampanyası bir kampanya olarak değil mücadele olarak geçti. İlçe Seçim Kurullarının verdiği hukuksuz kararlar, güvenlik güçlerinin AKP’yi kayıran uygulamaları ile karşı karşıya bulunuyoruz. İklim ve doğa koşulları, devlet eliyle AKP ve MHP tehditlerini asla gerekçe etmedik. En zor koşullar altında arkadaşlarımız çalışmalarını yürüttük. Yarından itibaren belediyelerimizi partimizin yeniden kazanacağı konusunda tereddüdümüz yok. “

Dede’nin ardından konuşan kayyum öncesi DBP’li Belediye Meclis Başkan Vekili Cahit Bozbay ise şunları söyledi : “Cumhuriyet tarihi boyunca bu kadar çamur at izi kalsın politikasının yaşandığı ilk yerel seçim olsa gerek. Her türlü kara propagandanın yapıldığı, en ufak etiğin söz konusu olmadığı, değer yargılarının ortada bırakılmadığı bir dönem yaşadık. Kısa bir süre önce İpekyolu Eş Başkanımız Aygül Bidav ve benim hakkımda bir karalama propagandası yürüttüler. Bunları oya devşirmek istiyorlar ama halktan yanıtı yarın alacaklar. Biz kendi dönemimize ait yaptığımız çalışmalarımızda halka hesap verebilen bir belediyecilik ile her şeyi kamuoyuna yansıttık ve yansıtacağız. Kara propaganda cevap değil ama, halkımızın bilmesi açısından sizlerle bazı şeyleri pay laşacağız. Van Büyükşehir atanan kayyumları bıraktığı açıklıyoruz. “ ifadelerini kullandı.

DBP’li Belediyede borç 341 milyon TL, kayyum döneminde 1 milyar 749 milyar

Bozbay : “ Toplantıda konuşan Kayyum öncesi DBP’li Van Büyükşehir Belediyesi Meclis Başkan Vekili Cahit Bozbay, “ Van Büyükşehir Belediyesine atanan AKP) Kayyum ilk iş olarak DBP Belediyesine yönelik iftira ve manipülasyonlarla dolu, gerçeği yansıtmayan açıklamalarda bulunarak, Van Büyükşehir Belediyesine ait borcun 749.166.000-TL olduğunu iddia etmişti, oysa ki, Van Büyükşehir Belediyesinin ve Vaski Genel Müdürlüğünün borç durumu aşağıda detaylı bir şekilde çıkarılmıştır. Söz konusu açıklamaya ilişkin olarak belirtilmesi gereken en önemli husus, aşağıda çıkarılan borç listesinde büyükşehir belediyesinin borçları arasında “Belediyemizden iş alan yüklenici firmalara olan borçlardan” 197.493.039 TL’lik borç miktarının 82.000.000-TL’lik kısmı; 2009 yılından önceki AKP yönetiminin yolsuzlukları ile Mavikent A.Ş. borcu olarak bilinen ve dönemin yönetimi hakkında halen soruşturması yapılan borç olup, diğer kısmı da 2016 yılında Vaski ve büyükşehir belediyesinin ihale ettiği işlerin borçları olup, belediyenin 2016 yılı bütçesinin %25’lik kısmına tekabül etmekteydi. Aşağıdaki tablolarda bahsi geçen döneme ait ödenen ve bekletilen borçlar ile faaliyet raporu sunulacaktır.AKP Kayyum Büyükşehir Belediyesi 1.024.385.650.86 TL vaz365.364.111.89 TL TOPLAM 1.389.749.762.76 TL’dir diye konuştu.

ÖZGÖKÇE : ÖNERGELERİMİZE CEVAP VERİLMEDİ

Son olarak söz alan Van Büyükşehir Belediye Eş Başkan Adayı Bedia Özgökçe Ertan ise, şunları kaydetti : “ İki dönemdir 26-27 dönem milletvekili olarak görev yaptım. Bütün bu süre boyunca Van ile ilgili sayısız önerge verdik. Meclis prosedürü şöyledir. Milletvekili meclis araştırması talep edebilir, soru önergesi verebilir. 15 gün içinde hükümet cevap vermek zorundadır. Ancak 26 dönemden beri hükümete sorduğumuz sorulara yanıt verilmiyor. Yasalara uyulmuyor, ilgili bakanlıklar gereken görevlerini yapıyorlar. Verdikleri bazı cevaplarda ciddiyetten uzak cevaplardı. Milletvekili olarak söz ettiğimiz her söz kayıt altına alınır. “ dedi.

‘HABERCİLİK DEĞİL, TETİKÇİLİK YAPIYORLAR’

Özgökçe : “ Kayyumlar hiçbir şekilde bütçelerinin nasıl harcandığını hiçbir şekilde kamuoyuna açıklamadılar. Bütçe hakkının halka ait olduğunu sormuştuk. Ancak kayyum belediyesinin borcuna dair sorduğumuz soruya cevap verilmedi. Ancak kara propaganda sürdürülüyor. Bir hafta öncesinde bahsettiğim mesele tam da bu mesele ile alakalı. İçişleri Bakanı tarafından cevap verilmiş gibi bir haber servis edildi. Meclis kayıtlarında hangi önergeye cevap verilip, verilmediği bellidir ve bunu kamuoyuyla paylaştık. Önergemize karşı kara propagandaya devam ederek buna dair bir haber dizayn etmişler. Bu kadar çamur, bu kadar ilkesiz, basın etiğinden ahlakından uzak bir haber anlayışla muhatap olmak istemedik. Bunun adı habercilik değil, bunun anlamı tetikçiliktir.” İfadelerini kullandı.