HDP'li seçilmişlerden çağrı: Zulme karşı el ele verme zamanı

TAKİP ET

HDP'li vekil ve yerine kayyım atanan belediye eşbaşkanları kayyım atanmasına tepki göstererek, 'Kayyım ataması sadece Kürtlere yönelik değil Türkiye halklarına yönelik bir zulümdür. Zulme karşı el ele verme zamanı' çağrısında bulundu.

İçişleri Bakanlığı talimatıyla, Halkların Demokratik Partisi (HDP) yönetimindeki Iğdır, Siirt, Baykan, Kurtalan ve Altınova Belediye eşbaşkanları gözaltına alınarak yerlerine kayyım atandı. Kayyım atamasına karşı, her kesimden tepki gelmeye devam ediyor. Eşbaşkanların gözaltına alınarak, yerlerine kayyım atanmasına karşı HDP’li kadınlar tüm kamuoyunu kayyıma karşı ses çıkarmaya davet etti.

‘Kayyımlara karşı sokaklarda ses çıkarmaya devam edeceğiz’

AKP iktidarının, ülkeyi ekonomik, siyasal bir krize doğru sürüklediğini söyleyen HDP Muş Milletvekili Şevin Coşkun, “Sürekli oy kaybeden, toplumsal meşruiyetini yitiren ve çoğunluk tarafından kabul görmeyen bir iktidar ile karşı karşıyayız. AKP Kürtlere yönelik saldırılarını artırarak, koltuğunu garantiye almak istemektedir. Kayyım atamalarıyla ‘Kürtlere asla yönetemezsiniz’ mesajı vermektir. Biz de aksine, her defasında ‘kendi kendimizi yöneteceğiz, biz yaşamlarımız ve kendi toplumumuz üzerinde söz hakkına sahibiz’ diyoruz. Bunu gerek seçimler de gerek meydanlarda, gerek sokaklarda gösteriyoruz. Göstermeye de devam edeceğiz” dedi.

‘AKP hükümetinin Kürtlere yönelik irade gaspı tesadüf değildir’

Kayyım atamalarıyla AKP hükümetinin Kürtlere “Çözümsüzlük, şiddet ve irade gaspı dışında hiçbir şey vaat etmediğinin” mesajını verdiğini belirten Şevin, “Kayyım atamalarının en büyük nedenlerinden biri de salgın süreci boyunca aktif olarak halkın ihtiyaçlarını karşılamak ve ‘Kardeş Aile’ kampanyasıyla bu dayanışmayı güçlendirmektir. AKP, toplum dışı bir oluşumdur. Bu yüzden, herhangi bir siyasi partinin, toplumla buluşması ve halkın örgütlenerek, dayanışma içinde virüs sürecini aşmasını kendisine bir tehdit olarak görmektedir. Batman Belediyemizin örneğinde olduğu gibi, salgınla en etkili şekilde mücadele eden belediyelerimizin, pandemi günlerinde kayyımla karşılaşması bir tesadüf değildir. AKP hükümetinin, Kürtlere uyguladığı hukuksuzluk, irade gaspı ve şiddet tesadüfi değildir” sözlerini kullandı.

‘Herkesi kayyımlara karşı ses çıkarmaya davet ediyorum’

Son olarak kayyıma karşı herkesin ses çıkarması gerektiğini vurgulayan Şevin, “Kürdistan’daki tüm şiddet politikaları ve uygulamalar en nihayetinde Türkiye’nin tümüne yayılma potansiyeli içerisindedir. Bugün partimiz HDP’nin hedef alınması iktidar dışındaki bütün muhalif kesimlerin hedef alınmasını beraberinde getirmiştir. Batıda iktidarın alamadığı belediyelerin yetkilerini kısıtlaması bunun en açık örneğidir. Bu süreçte, Türkiye’nin demokratikleşmesini isteyen, toplumdan yana siyaset iddiası olan her kesimi, dayanışmaya ve kayyımlara karşı ses çıkarmaya çağırıyoruz” diye ifade etti.

‘Kayyımlar halkların seçme seçilme hakkına yönelik saldırıdır’

HDP Van Milletvekili Muazzez Orhan ise, “15 Temmuz 2016’dan bu yana darbe mağduru olduğundan dem vuran ve günlerdir darbe karşıtı söylemleriyle bir algı oluşturmaya çalışan tek adam saray rejimi iktidar tüm odaklarıyla beş yıldır kayyım gaspıyla belediyelerimizi gasp etmektedir. Son beş belediyemize kayyım atamıştır. Bu bir darbedir. Halk iradesine el koymayı hiçbir hukuk, kural, salgın dinlemeden sürdüren saray rejimi, başta Kürt halkı olmak üzere tüm halkın seçme ve seçilme iradesine saldırmıştır. Kayyımlar halkların seçme seçilme hakkına yönelik saldırıdır” diye konuştu.

‘Kayyım zihniyetine karşı mücadelemiz sürecektir’

Kadın mücadelesinin yarattığı değerleri yok etmeye ve beş bin yıllık erkek zihniyetini hakim kılmaya çalıştığını söyleyen Muazzez, “ Kadın mücadelesinin en büyük kazanımları olan eşbaşkanlık sistemini hedef almıştır. Kadın iradesi; tekçiliğe, köleliğe, sömürüye karşı durmaktadır. Bu nedenledir ki; kayyımların ilk işi kadın kazanımlarına yöneliktir. Kürtlerin ve kadınların iradesini gasp ederek köleliği dayatan bu iktidarın sonu yakındır. Hiçbir baskıya boyun eğilmeyecektir. Talancı, gaspçı, darbeci zihniyete karşı mücadelemiz her alanda yükselerek sürecektir.”

‘Her koşulda halkımızla buluşmaya devam edeceğiz’

Yerine kayyım atanan Van’ın Saray İlçe Belediye Eşbaşkanı Caziye Duman ise tepkisini şu sözlerle dile getirdi: “Salgın tehlikesine rağmen atanan kayyımlar Kürt düşmanı politikalarının hızla devam etiği anlamına gelir. Bizler her koşulda halkımızla bir arada ekolojik, kadın özgürlükçü paradigmayı savunmaya devam edeceğiz. Asla çözümsüz değiliz. Tek çözüm yolumuz bu zulme karşı mücadele etmektir. Mücadele verelim mutlaka başaracağız, mutlaka kazanacağız.”

‘Baskılara rağmen güçlenen bir partiyiz’

Kayyım atamalarının AKP iktidarında meşrulaşan bir hal aldığını kaydeden yerine kayyım atanan Muradiye Belediye Eşbaşkanı Leyla Balkan da şöyle konuştu: “AKP hükümeti Kürtleri yıldırma, zulüm etme politikaları izleyerek HDP'li olmayı suç sayıyor. Ama bu politika iki dönemdir yerel seçimlerle yerle bir olmuştur. İktidarın da bunu anlaması ve barış masasına oturması lazım. Barıştan başka da bir yol yoktur. Biz baskılarla kayyımlarla özgürlükten, demokrasiden vazgeçen bir halk değiliz. Aksine baskılandıkça çoğalan büyüyen bir partiyiz.”
Jin NEWS