HDP 'Lİ SARISAÇ' TAN BAKAN KOCA'YA COVİD-19 SALGINIYLA İLGİLİ SORU ÖNERGESİ

TAKİP ET

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van Milletvekili Sarısaç '1 Haziran 2020'de devreye konan 'normalleşme' sürecinin başlatılmasıyla beraber COVID-19 test sayı kitlerinde azalış gösterdiğini ve vaka sayılarının da artış gösterdiğini dile getirerek Bakan Koca'ya sordu''

HDP’LI Sarısaç’ın Soru Önergesi ise şöyle…

Dünya genelinde Koronavirüs (Covid -19) vaka sayısı 19 milyona ulaşırken yaşamını yitirenlerin sayısı bir milyona yaklaşmaktadır. Süreç boyunca sağlığa erişim hakkı konusunda yaşanan zorluklar, dezavantajlı kesimleri başından beri salgınla yüz yüze bırakmıştır. Özellikle Türkiye’de Koronavirüs tamamen kontrol altına alınmadan, sadece ekonomik nedenlerle 1 Haziran 2020’de devreye konan “normalleşme” sürecinin sonuçları günden güne ortaya çıkmaktadır. Buna bağlı olarak; her ne kadar günlük ortalama 1000 vaka açıklansa da günlük test sayısındaki azalıştan dolayı açıklanan rakamlara karşı kuşkular büyümektedir. Çünkü birçok kişi semptom göstermesine rağmen testlerin yaygın olarak yapılmaması ve karantina kurallarına uyulmaması salgın zincirinin kırılmamasına neden olmaktadır.

Buna bağlı olarak Koronavirüs vaka sayılarının her gün biraz daha artış gösterdiği sıklıkla ifade edilmektedir. Öyle ki sadece Diyarbakır ve Şanlıurfa’da günlük vaka sayılarının 300-350 olduğu kamuoyuna yansımıştır. Vaka ve ölüm sayılarının artış gösterdiği bir diğer kentimiz de Van’dır. Özellikle normalleşmeyle birlikte salgının hızla yayılmaya başladığı, Van Bölge Eğitim Araştırma Hastanesi ile Van YYÜ Dursun Odabaşı Araştırma Hastanesi’nin dolduğu belirtilmektedir. Bununla birlikte Koronavirüs belirtisi taşıdığı için test yapmak için sırada beklerken oluşan yoğunluk basına yansırken, testi pozitif çıkanların hastanede tedavi edilmesi gerektiği halde yeterli yatak olmadığı için evlerine gönderildiği dile getirilmektedir. Aynı şekilde Van’da Koronavirüs testi pozitif çıkan hastaların hijyenik olmayan odalarda yatırıldığı, yemeklerin kötü olduğu ve ilgisizlikten hastaların evlerine gönderildiği de iddia edilmektedir.

Van’da ikinci Koronavirüs dalgasına dikkat çektiğimiz, bu süreçte alınabilecek tedbirleri sorduğumuz 4 Haziran 2020 tarihli önergemiz de cevapsız bırakılırken bugün tüm toplumu salgına karşı harekete geçirebilecek merkezi yönetim – Yerel yönetim – STK – Siyasi partilerden oluşan bir işbirliği de söz konusu değildir. Çünkü Van’damaske takılması, sosyal mesafenin korunması ve dezenfektan tedarikinin sağlanması konusunda aktif rol alabilecek belediyeler kayyum atanmak suretiyle işlevsizleştirilmiştir.

 

Bu bağlamda;


    Van’da 11 Mart 2020 tarihinden önerge tarihine kadar Koronavirüs testi yapılan kişi sayısı kaçtır? İlçelere göre dağılımı nedir?

    11 Mart 2020 tarihinden önerge tarihine kadar Van’a gönderilmiş olan test kiti sayısı nedir? Hangi tarihlerde test kitleri gönderilmiştir? İlçelere göre dağılımı nedir?

    Van’da 11 Mart 2020 tarihinden önerge tarihine kadar vaka ve vefat sayısı nedir? Karantinaya alınan kişi sayısı kaçtır? Vaka, vefat ve karantina istatistiklerinin ilçelere göre dağılımı nedir?

    Van’da günlük yapılan test sayısı kaçtır? Koronavirüs belirtisi taşıyan herkese test yapılmakta mıdır?

    Van’da ilk vakanın görülmesiyle sağlık tedbirleri alınırken SES ve TTB başta olmak üzere STK’ların görüş ve önerilerine neden başvurulmamaktadır?

    Van’da Koronavirüs hastalarının hastanelerde yer olmadığı için evlerine gönderildiği doğru mudur?

    Van’da Koronavirüs testi pozitif çıkan hastaların hijyenik olmayan odalarda yatırıldığı, yemeklerin kötü olduğu ve ilgisizlikten hastaların evlerine gönderildiği doğru mudur?

    Van’da semptom gösteren kişilerin test yaptırmak için gittikleri hastanelerde oluşturduğu yoğunluk konusunda tedbir alacak mısınız?

    Yoğun nüfusu ve metropol yapısıyla büyük bir kent olan Van’da neden bir Sahra Hastanesi kurulmamaktadır?



 

 Murat SARISAÇ

Van Milletvekili