HDP'li Muazzez Orhan Hedefimiz 120 ve Üstü Belediye Kazanmaktır Dedi

TAKİP ET

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van Milletvekili Muazzez ORHAN Gazeteci Abdulrahim YEŞİLAĞAÇ'ın Sorularını yanıtladı.

Van Taraf Gazetesi İmtiyaz sahibi Abdulrahim Yeşilağaç Ankarada seçimin nabzını tuttu. Yeşilağaç Ak parti ve HDP Van Milletvekillerini ziyaret ederek çeşitli fikir ve görüşler aldı. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van Milletvekili Muazzez Orhan ile yerel seçim ve gündeme ilişkin sordugumuz sorulara şöyle cevap verdi.

 

 

Bir önceki seçimler de Yerel seçimlerde DPB ile seçimlere girdik ve bölgede Belediyelerin büyük çoğunluğunu aldık. Yani o isimle de girdiğimizde yine Halkçı yani Türkiye Partisi olarak seçimlere girdik. Evet, belki bölge bazında DBP ismiyle girilmiş olabilir ama bu şu anlama gelmiyor. Sadece bedelli bir kesime hitap eden bir çalışma yürütecek şeklinde değildi.

 

 Yine bizim temel yerel yönetimlere bakışımız yerelin kendi kendine bütün dinamikleriyle bütün kimlikleriyle inançlarıyla birlikte o kentte kendisini yönetmek dolayısıyla bu süreçte HDP çatısı altında seçimlere gideceğiz. Yani batıda da bölgede de ve aynı görüşle aynı siyasi bakışla yine yerellerin tüm dinamikleriyle birlikte inançlar kimlikler kesimler halkların ortak nokta da buluştuğu halkın kendisini yönetmesini istediği kişileri kendisini belirleyeceği bir sistemle Belediyecilik yapma düşüncesiyle seçimlere giriyoruz yani burada belirli bir kesime belirli zümreye yönelik bir hizmet değil tamamıyla Van halkının tamamı yada diğer şehirlerde de o şehirde hizmet verebilme mantığıyla yürütüyoruz siyasetimizin temel şeyi de budur yani zaman zaman farklı şeyler söyleniyor işte belirli bir kesime hizmet ediyor yada idolujik bir yaklaşım v.s.var daha önceki süreçte de yoktu bu süreçte de olmayacak hedefimiz 120 civarında bir Belediyeyi kazanmak dolayısıyla bu çerçeveden baktığımızda da yürüyen siyasi sürece de baktığımızda bunun herhangi bir engelde yok çünkü halk gerçekten kendisini temsil eden kendisine hizmet eden kendisini anlayan ve kendisinden olanı tercih ediyor bu süreçte de aynı şekilde olacak daha önceki Belediyelerimize 15 Temmuz darbe girişimi bahane edilerek söylüyoruz yani Fetullah gülen cemaatine bitirme söylemiyle aslında, Kürtlere Kürt Belediyelerine Kürt siyasetçilerine işte kurumlarına derneklerine bir saldırı gerçekleştirildi ve terörize edilmeye çalışıldı gasp edildi.

 

Bütün Belediyelere kayyum atandı yani normalde kayyum aslında şu anlama gelir bir yönetici bir yerin idare amiri eğer görevini yerine getiremiyorsa yani liyakati yeterli değilse yapamıyorsa o işi yürütemiyorsa onu görevden alırsınız yerine yapabilecek birini koyarsınız. Maalesef ki bu siyasi bir karar olarak ele alındı aslında işini yapamayanlar değil tamamıyla kendilerine muhalif görülen Belediyelerimizin yöneticileri Belediye eş başkanlarımız çalışanlarına kadar ihraç edildi yani kısacası gasp edildi halk da bunun farkında. Aslında yani bu iki yıllık süreçte halkta bunun farkında kayyumların bu halka hiçbir şey vermediği aslın da bunun işte dediğimiz gibi tamamıyla iradenin gasp edilmesi Kürt iradesinin kırılmasına yönelik bir yol yöntem olduğunun artık halkta farkında. Sadece Kürt halkı değil bölgede yani Van da diğer kesimlerde kayyumlardan çok rahatsız çünkü yürüttükleri çalışmalar ortada. Özellikle mesela o iki yıllık süreçten önce de devlet bizim Belediyelerimizin hepsine sürekli müfettişler gönderildi herhangi bir açık bulabilmek için ama hiçbir müfettiş belgeli hiçbir sorun sıkıntı yolsuzluk eksiklik yanlışlık yani tamamıyla yasalar çerçevesinde yürüyen bir şey vardı.

 

Belediyelerimiz hem hizmet vermişti hem ciddi bir anlamda kasasında da parası vardı ama bugün baktığımız da sizde takip ediyorsunuz biz de sizin aracılığınız ile çok şeyi de duyuyoruz yani şuan Van da ki bütün Belediyelerde ki kayyumlar Belediyenin bütün imkânlarını taşınır taşınmaz tümünü bitirmiş durumdadır.  Büyük borçlar la kaybedeceklerini biliyorlar ve büyük borçlarla aslında HDP ye devretme planları da var. Edremit Belediyesinin geçen aydan itibaren basına bile verdiği bir şey vardı, Belediyeden satılık arsa şeklinde bir ilan bile var bunu artık o kadar alenide yapıyorlar Belediye ye halka ediyorlar hani Belediye dediğimiz halkın kurumu halkın Belediyesi halkın kaynakları ile halktan gelen vergilerle gelirlerle oluşan bir yer.  Ancak halka ait olanı kendilerinin malıymış gibi çok rahat başkalarına yine kendi yandaşlarına hatta AKP’nin yöneticilerine yâda vekillerinin yakınlarına satabilecek kadar da aleni iş yapıyorlar. Dolayısıyla biz bunları gören bir yerden de bu süreci ele alıyoruz tehditler de var işte bu borçlarla devredecekler. Biz bunu söylüyoruz bu borçları biz yapmadık kim yapmışsa o borçları onlara ödetecek bu halk ödetecek ikincisi kayyum atayacağız diye bir tehdit var şimdi tehditle halkın iradesini alamazsınız. Siz tehditle halktan oy alamazsınız yani fark eden bir şey olmayacak kayyum da atarsanız gasp edersiniz iradesini zorla almış olursunuz ama kayyum atayacam tehdidiyle oyunu alamazsınız. Yani bu da aynı şeydir dolayısıyla halkımızda bunu farkında ve bir saatliğine olsa kendi iradesini teslim etmeyecek yine kendi partisini destekleyecek. Yani halk arasında geziyoruz az önce de sohbetinizde de söyledik HDP vekilleri olarak Van vekilleri olarak daha çok zamanımız yerelde halkın içinde halkımızla beraber geçiyor onların sorunlarıyla bire bir muhatap olma onlarla bire bir temas kurma noktasında onlarla buluşmalar gerçekleştiriyoruz. Onların da söylemi bu evet hem yerelde hem kendilerinin belirleyeceği adaylar istiyorlar hem de bizleri de kendi yanlarında istiyorlar bunun farkındalar iktidarın baskısının da farkındalar. Bu noktada bizim siyasetimiz de ilkemizde değişen bir şey yok halkçı bir belediyecilik anlayışımız var bunu hayata geçireceğiz dediğimiz gibi bütün bölgede Türkiye genelinde 120 hatta daha fazla bir belediye hedefimizde var bunları da alacağız.

 

 Onun haricinde şöyle söyleyeyim yani bizim belediye eş başkanlıkları için düşündüğümüz isim yok parti olarak düşündüğümüz bir isim yok çünkü bunu çok doğru da bulmuyoruz bunu halk belirleyecek. Fizibilite çalışmalarımız var bütün kesimlere kurumlara kuruluşlara Van da ki tüm dediğimiz gibi Van halkını oluşturan bütün etnik kesimlere inanç guruplarına partilere yerelde ittifak yapabileceğimiz ama siyaseten değil halkla ittifak edebileceğimiz.  Çünkü sonuçta orası bir yerel yönetimdir dolayısıyla halkın aslında ittifakı önemlidir yani partilerin değil halk tabanının ittifakı daha önemlidir. Bu çerçevede çalışmalar yürütülüyor çalışmalarımız yürüyor halkın istediği profilde nasıl yönetilmek istiyorsa nasıl bir profilde adaylarının kendilerini yönetmelerini istiyorsa onların önerilerini alıyoruz. Öneriler çerçevesinde aday başvurularını alacağız, bu aday başvuruları içerisinde tekrar halkın o adaylar içerisinde kendilerine aday seçecekler anket derken kâğıtlarla değil çalışanlarımız bire bir toplantılar yapıyor köyleri diğer ilçede mahallelerde halktan görüş alıyor. Belirttiğim çerçevede hem adayların profilleri noktasında hem varsa istedikleri isimleri noktasında yani görmek istediği biri varsa onları da alıyor parti çalışanlarımız. Bu çalışmaları epeydir sürdürüyor bu fizibilite çalışmasından sonra bütün veriler toplandıktan sonra da bir değerlendirme yapılacak zaten seçim startı verildikten sonra aday başvuruları v.s.  de alınacak orda da adaylar halk tarafından en çok öne çıkan kişiler arasından belirlenecek. Yani bizim şimdiki yol yöntemimiz bu yönde dolayısıyla parti olarak bizim düşündüğümüz işte şu olsun bu olsun isim yok. Halk arasında bir söylem vardır öne çıkan isimler vardır sizlerde duymuşsunuzdur bu parti üzerinden değil tamamıyla kişilerin yâda halktan görmek istedikleri isimleri zikrediliyor olabilir ama biz parti olarak zikrettiğimiz yâda belirlediğimiz yâda söylediğimiz bir isim yok dediğimiz gibi halktan alacağız dedi.