HDP DBP Van'da STK'lılarla bir araya geldi'

TAKİP ET

'Bu eylemsellikler faşizm sistemine karşı bir nefestir'

VAN-“ Demokratik Mücadele Programı” kapsamında DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, ve DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk, Van’da bulunan STK’lılarla bir araya gelerek sorunlarını dinledi. Burada konuşan Saliha, yaptıkları eylemselliklerin faşizm sistemine karşı bir nefes olduğuna dikkat çekti. 

 

“Demokratik Mücadele Programı” kapsamında aralarında Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Berdan Öztürk, HDP Van Milletvekili Muazzez Orhan, programın ikinci gününde Urartı Oteli’nde, İnsan ve Özgürlük Partisi, Emek ve Demokrasi Partisi (EMEP) Van Çevre ve Tarihi Eserleri Koruma Derneği (ÇEVDER), Van Göç Edenler Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (GÖÇDER) Van Organize Sanayi İş İnsanları Derneği (VOSİAD) Van Mali Müşavirler Odası, İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Kamu Emekçiler Sendikası Van Şubeler Platforumu (KESK), Tutuklu ve Hükümlü Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (TUHAY DER), Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (MEBYA DER), İnsan Hakları Derneği (İHD) Kültür Derneği Yönetim Kurulu ile birlikte kahvaltı da bir araya geldi.

 

 

‘Bu eylemsellikler faşizm sistemine karşı bir nefestir’

 

Burada konuşan DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, Türkiye sisteminin kendini faşizm sistemiyle var etmeye çalıştığını kaydetti. Halkların Demokratik Partisinin (HDP) 3 aşamalı bir eylem etkinlik programı başlattığını ve programın üçüncü aşamasında olduğunu hatırlatan Saliha, “ Bu eylemselliklerin hepsi faşizm sistemine karşı bir nefestir. Yaptığımız program aşamasında Kürdistan’da ve batıda bir araya geldik. Bu buluşmamızın sebebi kurumlarımızın, halkımızın üzerinde yürütülen kirli politikaya karşı bir arada olmak. Bu kirli politikaya karşı nasıl bir mücadele hattı izlememiz gerektiği için bir aradayız. Bugün bütün kapitalist sistemler tıkanmış bir durumda. Pandemi sürecinde bu tıkanıklığa bütün dünya şahit oldu. Bugün baktığımız zaman, Kürt halkının iradesi ve Kürt halkı baskı altında. Türkiye Kürt halkının kazanımları üzerine sürekli bir saldırı gerçekleştiriyor. Bütün dünyada kirli bir savaş yürütülüyor. Bu sistem kriz altında ve kaos altında kendini var ediyor. Türkiye’de bu diktatörüyle sistemle yürümeye çalışıyor. Geldiklerinden beri yolsuzluk ve yasaklardan başka bir yolları yok bunun karşısında bizim mücadele etmemiz gerekiyor” dedi.

 

‘Abdullah Öcalan üzerindeki tecrit halklar üzerinde devam ediyor’

 

 

AKP ve MHP ittifakının demokrasi ve ulusal birlik karşısında sürekli bir darbe gerçekleştirdiğini kaydeden Saliha, bu darbelerden birinin de, PKK Lideri Abdullah Öcalan’a dönük tecridin olduğunu ifade etti. Saliha, “Abdullah Öcalan üzerindeki tecrit bugün bütün halklar üzerinde devam ediyor. AKP ve ittifakı yeni bir sistem kurmaya çalışıyor. Bu sistem her yere savaş açan, sadece Kürt halkının kurumları değil, Saray’a laf eden herkes hedef halinde. İnsanlar ekonomiye, yaşamına karşı düşüncesini dile getiremiyor. Getirdiği gibi savaşla öldürmeye yüz yüze bırakılıyor. Bugün ekonomik kriz, gençliğin sorunları, kurumların sorunları sürekli çözümsüz bırakılıyor. Faşizm ve kapitalizm sistemi çözümsüzlükle kendini var ediyor. Bu kadar krizin oluşması Sayın Abdullah Öcalan üzerindeki tecritten kaynaklanıyor. Derinleşen tecrit ile birlikte düşüncesini dile getiren herkes ‘terörist’ olarak görülüyor. Dersim, Mardin, Şırnak, Hakkari ve Van’da sürekli eylem ve etkinlikler yasaklanıyor. 15 Temmuz’da yapılan darbe girişimin ardından şimdiye kadar darbelerini devam ettiriyorlar. Bugün bunlar gösteriyor ki, filen OHAL halan devam ediyor buda halkın bir tecrit altında tutulduğunu bir kez daha gösteriyor.”

 

Oturum basına kapalı devam etti.