Harekâtta 'yeni cephe' hazırlığı

TAKİP ET

Zeytin Dalı'nda 50 gün geride kaldı. Son aşama, Afrin'in kuşatılması olarak görünüyor. Bu aşamada, kuşatma amacıyla yeni bir cephenin açılması yönünde planlamalar yapılıyor.

 

Zeytin Dalı operasyonunda, Racu ve Cinderes’in zayiatsız biçimde TSK’nın kontrolüne girmesi, harekâtın ana hedefi olan Afrin kent merkezinin denetim altına alınması sürecindeki beklentileri farklı boyuta taşıdı.

TSK ve ÖSO’nun, PKK/PYD’nin bölgedeki önemli güç merkezi Racu’yu kontrol altına almasının ardından hafta ortasında Cinderes’in örgütün elinden kurtarılması, Afrin yolunun temizlenmesini sağladı.

 

 

Mehmetçik, harekât öncesinde Afrin’in alınmasını sağlayacak operasyon planında haritada belirlenen 330 köy ve yerleşim biriminden yarısını teröristlerden aldı. Şu an yüzde 50’lik bir bölümün arındığı söylenebilir.

HİLAL GENİŞLETİLDİ

Geride kalan haftada, cephenin kuzey orta hattındaki Darmık bölgesinde çatışmalar yaşandı. Operasyon haritalarına göre bu bölgedeki ilerleme biraz zayıf kalmıştı. Ancak, Gülbaba’nın hemen karşısındaki bölgede Küçük Darmık Dağı’nın eteklerindeki 3 yerleşim biriminin İçişleri Bakanlığı’na bağlı Müşterek Görev Gücü (MGG) tarafından kontrol altına alınmasıyla bölge biraz daha genişledi ve güneye doğru ilerleme sağlanabildi.

Burada; TSK, MGG ve ÖSO’nun yeni bir harekât planını uygulamaya koyduğunu söyleyebiliriz. MGG’nin cepheye çıkmasıyla birlikte TSK’ya bağlı birlikler tüm alanlarını MGG’ye bağlı Polis Özel Harekât (PÖH) - Jandarma Özel Harekât (JÖH) - Koruculara bıraktı. MGG, tamamen kuzey cephesini kontrol altına aldı.

SON AŞAMA KUŞATMA

Aslında ilk planda, MGG’ye bağlı gruplar, Maydanki Barajı’nın doğusu ve batısından Afrin’e girip güneye ilerleme sağlayacaktı. Fakat, sonradan yapılan düzenlemeyle MGG birlikleri tüm kuzey hattına yayıldı. Bu bölgelerdeki, Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na (KKK) bağlı birlikler araziden çekildi, batı cephesindeki başka bölgelere kaydırıldı. Böylece, farklı bölgelerden araziye yapılan girişlerle kolay ilerlemenin önü açılmış oldu.

Hilal şeklinde devam eden temizlik harekâtında gelinen son aşama, Afrin kent merkezinin kuşatılması olarak görünüyor.

AZEZ TARAFINDAN YENİ CEPHE

Bu aşamada, Afrin kent merkezinin kuşatılması amacıyla yeni bir cephenin açılması yönünde yeni planlamalar yapıldığını söyleyebilirim. TSK’nın Kilis’e gönderdiği yeni takviye kuvvetlerin yanı sıra, kuzey cephesinden çekilen KKK’na bağlı birliklerin kullanılacağı yeni cephenin öncelikle Azez tarafından açılması planlanıyor. Yeni cephe Afrin kent merkezine yönelik planlanan kuşatmayı daha da kolaylaştıracak.

Sınırın hemen girişindeki Burseya Dağı’nın ardından güney hattındaki Bafilon Dağı’nın geçen hafta TSK ve ÖSO’nun denetimine geçmesiyle oluşan “zirve hattı”, buradan açılması öngörülen cephenin güvenliğini sağlayacak. Zaten, cuma gecesi Kilis’ten güçlü bir TSK konvoyunun Azez bölgesine geçtiği bilgileri gündeme düştü.

Cephe güvenliği demişken, bir yandan ilerleme sağlanırken, diğer yandan da geride bırakılan temiz alanların güvenliğini sağlanması zorunlu. Özellikle örgütün silah ve mühimmat deposu olarak görünen ve tüneller kazarak tahkimat yaptığı alanların güvenliğini sağlanması, harekâtın başarısı açısından önemli. Temiz alanların güvenliğini sağlanması, Afrin kent merkezine yönelik harekât için hazırlık yapan operasyonel birliklerin yorulmadan ilerlemesi açısından da önemli bir süreci oluşturuyor. Bu nedenle “arkayı tutacak” temiz alanların güvenliğinin sağlanması için bölgeye yeni birliklerin takviyesi gerekiyor.

Bilgileri Tolga Şardan Milliyet'teki köşesinde paylaştı...

 



kaynak:haber7