Gazetemizin Yazarlarından Esma Kurt Güneş yeniden bizlerle...

TAKİP ET

BESLENME VE DİYET UZMANI ESMA KURT GÜNEŞ BU HAFTAKİ YAZISI ŞÖYLE; ''TEMİZ BESLENME İLE ZAYIFLAYIN''

VanTarafGazetesi - Uzunca bir seçim sürecinden sonra herkese yeniden merhaba! Seçim sürecinden dolayı yazılarıma ara vermiştim. Bu süreç bittiğine göre yine yeniden yazılarımla sizlerleyim.

Mevsimlerden bahar! Baharla birlikte toprak yenilendi, ağaçlar, çiçekler tomurcuklandı, tekrar hayat buldu. Peki ya siz? Sağlıklı ve temiz beslenerek siz de bedeninizi temizleyip yenileyebilirsiniz. Temiz beslenme son zamanlarda çok sık duyduğunuz bir terimdir diye düşünüyorum. Nedir, bu temiz beslenme?

Temiz beslenme bir diyet çeşidi değildir, yaşam tarzıdır. Tek bir besinle değil, her besin grubundan yiyebileceğiniz sağlıklı ve doğal beslenmedir. Doğal sebzeler, meyveler, tahıllar hatta sağlıklı yağları bile yiyebileceğiniz beslenme şeklidir. Çeşitli diyetlere başlayıp istenilen kiloya geldikten sonra eski beslenme alışkanlıklarına geri dönüldüğünde, verilen tüm kiloları fazlasıyla almanız kaçınılmaz olacaktır. O yüzden diyet değil, temiz beslenmeye niyet edin ki yaşamınız boyunca ideal kilonuzda kalabilesiniz. Her işin başı samimi olarak niyet etmekten geçer. Zayıflamak ve yaşadığınız yıllar boyunca sağlıklı kalmak ve kilo almak istemiyorsanız niyet edin temiz beslenmeye…

Temiz beslenme nasıl olmalıdır? Beslenme şeklinizi değiştireceğiniz için ilk başlarda zorlanmanız gayet normaldir. İlk atacağınız adım hazır paketli ve işlenmiş ürünleri almamak olacaktır. Şekeri ve rafine edilmiş tahılları, raf ömrünü uzatmak için içerisine konulan katkı maddeleri içeren tüm ürünlere dikkat! Diğer bir adım ise sebze meyve tüketimini arttırmaktır. Herkese sorsanız sebze ve meyve yemenin faydalarını anlatmakla bitiremez. Fakat günlük kaç porsiyon tüketiyorsunuz diye sorulduğunda alacağınız cevap aşikardır, bir iki porsiyon belki de hiç ! Doğal üretim yapan, dalından koparıp yiyebileceğiniz bahçeler var ise marketten değil de bahçeden temiz sebze meyve almanızı öneririm. Kimilerinin günlük içmeyi alışkanlık haline getirdikleri asitli içecekler grubu da temiz beslenmeye dahil değildir. Asitli içecekler şeker oranı çok yüksek olduğundan gereğinden fazlaca kalorili ve sağlıksız içeceklerdir. Su ve en güzel içeceğimiz ayran dururken asitli içecekler bir kenarda kalsın.

Sağlıklı bir yaşam için günlük 10.000 adımı kendinize hedef olarak koymanız sizi gayretlendirerek aktif olmaya zorlayacaktır. Hem stresden uzak durmuş hem de kendinize değer verdiğinizi gördüğünüz için mutlu olacaksınızdır. Tabi bununla kalmayıp bir de verilen kiloları görünce değmesinler keyfinize!

Şekeri yavaş yavaş hayatınızdan çıkartın. Zararlarını artık herkes biliyor. Tuz tüketimini azaltın. Çünkü tuz, yani sodyum besinlerden de geliyor. Ayrıca tuz yerine çeşitli baharatlar kullanarak yemeğinizi yine tatlandırabilirsiniz. Daha az et tüketin. Fazla tüketilen et birçok rahatsızlığı da beraberinde getiriyor. Et tüketimini azaltmakla kalp damar hastalıklarına yakalanma riskini en aza indirmiş olup, kilonuzu kontrol altında tutmanıza da yardımcı olur. Son adım olarak tam tahıllara yönelin. Etiket okuma alışkanlığı kazanın ve ürünlerin üzerinde yazılan tam tahıllı ibarelerine kanmayın. İçeriklerini tek tek okuyun.Bu maddelere uyduğunuz müddetçe hem zayıflamış hem de temiz beslenerek vücudunuzu arındırmış olacaksınız. Temiz beslenmeyi yaşam şekline getirerek verdiğiniz kiloları bir daha almayıp, hayal ettiğiniz kiloya kavuşacaksınız  O zaman niyet edin temiz beslenmeye…