Gazetemizin Yazarı Esma Güneş Yazdı; Eyvah Aşure Yedim Diyetim Bozuldu mu...?

TAKİP ET

Gazetemizin Yazarlarından Diyetisyen Esma GÜNEŞ Yazdi; Muharrem ayını diğer aylardan başka kılan aşure tatlısının her evde, her kazanda, kardeşlik bağıyla, dini duygularla, yardımlaşma ve paylaşma amacıyla pişirilmesidir. Sağlıklı beslenmeye, kilo vermeye çalışan kişilerin aklına ilk geldiği sorulardan birkaçı ; Aşure yiyebilir miyim ?

Diyetisyen Esma GÜNEŞ Aşure ile ilgili çok önemli bir yazı paylaştı. Diyetisyen Esma GÜNEŞ söyle konuştu.. 

Muharrem ayını diğer aylardan başka kılan aşure tatlısının her evde, her kazanda, kardeşlik bağıyla, dini duygularla, yardımlaşma ve paylaşma amacıyla pişirilmesidir. Sağlıklı beslenmeye, kilo vermeye çalışan kişilerin aklına ilk geldiği sorulardan birkaçı ;

 Aşure yiyebilir miyim ?

 Bir porsiyon aşure kaç kalori?

 Aşureyi hangi öğünde yemeliyim?

 Aşure yedim diyetim bozuldu mu?

 Öncelikle sakin olun ! Bu ve daha fazla sorunun cevabı için aşureyi anlatmaya başlayalım.

         Aşure , tahıllar, kurubaklagiller, kuruyemişler ve kuru meyvelerle hazırlanan içeriği ve besleyiciliği açısından zengin bir tatlıdır. Tahıllardan buğday, B grubu vitaminleri içermesi, kompleks karbonhidrat olması açısından kesinlikle günlük  beslenmeye eklenmelidir. Kuru baklagillerden kuru fasulye, nohut bitkisel protein olup tüketilmesi önerdiğimiz besinlerdendir. Kuruyemişler hem üzerini süslemek hem de içerisine ayrı bir lezzet katmak için aşurenin olmazsa olmazlarındandır. Vitamin – mineral (omega3, B grubu vitaminleri gibi) açısından zengin olup günlük beslenmemizde bir avuç kuruyemiş hakkını aşurede kullanılabilir. Kuru meyveler ise aşureyi tatlandırmak aynı zamanda posa, vitamin-mineral ( kalsiyum, potasyum gibi) ve antioksidan açısından zengin olduğu için basit şeker yerine doğal meyve şekeri olarak tercih edilebilecek en güzel seçenektir.

DİKKAT! Aşureyi kimler yiyebilir, kimler yiyemez?

        Aşure, zayıf kilolu olarak nitelendirdiğimiz ( beden kitle indeksi 18,5 kg /m2 ‘nin altı) kişilerin istediği öğünlerde ve miktarda ( günlük 2-3 porsiyon) yiyebileceği harika bir alternatiftir. Çocuklar için de aşure besleyiciliği açısından , içerdiği karbonhidrat, vitamin , mineral ve posa sayesinde  günlük enerji ihtiyacını karşılar.

Şimdi okuyacaklarınıza dikkat !

         Bir kase aşure aynı anda 4 porsiyon meyve yemeye eşittir. Yani içerisinde ortalama 60-65 gram karbonhidrat vardır. Özellikle diyabet hastaları için çok ciddi risk oluşturduğundan yememeleri gereken bir besindir.  Aşurenin içerisinde  böbrek hastalarının tüketmemesi gereken besinler (kurubaklagil, kuruyemiş, kuru meyve ) olduğundan tüketmeleri önerilmez.  Aşurenin tüketilmesinin sakıncalı olduğu bir diğer hastalık grubu ise glutene karşı hassasiyet gösteren çölyak hastalığıdır. Sebebi aşurenin içerisine konulan buğdayın gluten içermesidir. Alternatif olarak aşureyi karabuğday, pirinç, kinoa , nohut, bezelye ve fasulye  gibi gluten içermeyen besinlerle hazırlayıp afiyetle tüketilebilir. 

İşte size sağlıklı bireylerinde dahil, aşure yerken dikkat etmesi gereken birkaç ipucu;


    Aşure yüksek karbonhidrat içerdiğinden dolayı kan şekerini hızlıca yükseltir. Bunu önlemek adına aşureye tarçın serperek yemek en doğrusu olacaktır. Mümkünse tarçını sadece kasenin üzerine değil de, her 1-2 kaşıkta biraz tarçın serpmeniz kan şekerini dengelemek adına önemli bir ipucudur.

    Kan şekerinin regülasyonunu sağlamak adına 1 bardak süt ile beraber 1 kase tarçınlı aşureyi yemektir. Sütten gelen protein , kana geçen şeker hızını yavaşlatır ve kandaki şekerin daha uzun vadede, daha yavaş yükselmesine yardımcı olur.



        Aşurenin çok faydalı bir tatlı olduğu kesin. Ancak içerisindeki şeker oranına dikkat!  Hem aşure hem de diğer tatlılar için şeker yerine kullanabileceğiniz pekmez ve balda iyi bir seçenektir. Böylece aşurenizi tatlandırmada basit şeker yerine meyve şekeri kullanmış olup besleyiciliğini artırıp aynı zaman da total kalori azaltılmış olur. O nedenle tavsiyem, mümkünse aşureyi şekersiz hazırlamaktır. 1 orta boy kase; 1 porsiyon (110 gram) olup 345 kkal. dir. Kalorisi yüksek bir tatlı olduğu için günlük  beslenmede ara öğün değil de ana öğün olarak tüketilmelidir. Öğle veya akşam yemeğinizde büyük bir kase yağsız salata yiyip 2-3 saat sonra 1 kase aşure afiyetle yenilebilir.

        Genelde yılda bir kere evimize giren bu tatlıyı zayıflayacağım düşüncesiyle yememek aşureyi çok seven bir insana zulüm etmek olur. Diyetteyim, en sevdiğim şeyleri yiyemiyorum ,  olmaz olsun böyle diyet deyip 1 tencere aşure yemektense, varın günde 1 kase aşureyi tadını çıkara çıkara yiyin. Yerken beni de anmayı unutmayın. Sağlıkla kalın.

 

 

                                                                                                                      Beslenme ve Diyet Uzmanı

                                                                                                                               Esma GÜNEŞ