Gazeteci Serhat Tebiş Yazdı: Elazığ Depremi Vanlılara Ne Söylüyor

TAKİP ET

Fay hatları üzerinde kurulmuş bir çok bölge ve şehrimizde deprem bir gerçeklik olarak karşımıza çıkmakta.

Depremin bize ne yapabileceğini değil, bizim depreme karşı ne gibi hazırlık ve önlem aldığımız yada alacağımız sorusuyla, kendimizi, ailemizi, dostlarımızı, çocuklarımızı,hayvanlarımızı ve geleceğimizi garanti altına almamız söz konusu

Daha önce Çaldıran,Marmara,Bingöl ve Van depremlerinin bize söylediklerinden ders çıkarmış değiliz maalesef, deprem Türkiyenin ölümcül gerçeklerinden biri, Dün gece,Elazığ ve Malatya depremleri bize bu minvaldeki gerçekliğini göstermiş oldu.

Anlıyoruz ki depreme hazır değiliz ama deprem olduktan sonra da yardım, arama kurtarma konularında pek profesyonel olduğumuz söylenemez.

ads
Her ne kadar toplum olarak,sosyal medya üzerinde organize olup yardım etmeye çalışsak’ta, kurumların dağınıklığı ve isteksizliği yaşadığımız felaketi önlemeye veya az hasarla atlatmaya yetmiyor.

Halk olarak ev veya bina yaparken değil,Depremin yaratacağı tahribatın önemini ne yazık ki binalar üzerimize yıkıldıktan sonra anlıyoruz. Ve tahribat öyle derin oluyor ki yaşadığımız her an bu travma önümüzde psikolojik bir sorun olarak duruyor.

Bu konuda evet en büyük görev elbette Belediye ve Şehircilik Bakanlığı gibi kurumlara düşüyor olsada,Halk’ın da sorumluluğu azımsanacak durumda değil.

İtiraf etmeliyiz ki duyarsızlık baba mesleğimiz olmuş,Belediyelerin ruhsat ve imar çalışmalarında ciddi sıkıntılar var,yapı denetimde büyük eksiklikler var.

ads
2011 yılında Van’da olan deprem’de yıkılan binaların denetimsiz olduğuna hepimiz şahit olduk, Ama depremde halkın perişan olup olmadığına devletin gelişmiş kurum mekanizmaları belirler.Örneğin Kayyum tarafından yönetilen Van Büyükşehir Belediyesi,sokak aralarındaki karı temizlemekten aciz iken, Olası bir depremde hazırlıkları ne durumda,müdahale kapasiteleri ne kadar kesinlike bir muamma

Van korkunç iki deprem yaşamasına rağmen,Depremden sonra yapılan tek şey tokilerin yapılması oldu.Belediyeler tarafından hazırlanmış ,halkın toplanabileceği herhangi bir alan bulunmuyor, şehir merkezinde depremde hasar gören binalara yönelik bir çalışma yapılmıyor, Olası deprem için halka deprem çantası dağıtması gereken kurumlar görevini yapmadı,yapmıyor maalesef.

Deprem Uzmanlarının son açıklamalarına bakılırsa,Van’da, Türkiyenin diğer deprem olasılığı olan iller gibi risk grubunda ve her an herşey olabilir durumda.

Halk’ın depreme karşı alacağı önlemler konusunda bilgilendirecek bir kurum bile yok, abartılı gelebilir ama sadece okullarda değil şehrin tamamında japonya gibi deprem tatbikatları yapılabilir mesela..

Ama her konuda kulak arkası yapılan Van’ın sorunlarına deprem gerçekliğini de ekleyebiliriz.

Deprem öldürmez bilgisizlik,duyarsızlık,vurdumduymazlık,yönetememezlik öldürür.

Umarız Elazığ depreminden sonra Van’daki yetkililer deprem konusunda üzerlerine düşen görevi yapma teşebbüsünde bulunurlar.