Gazeteci Oktay Candemir yazdığı bu Gazeteci kim...?

TAKİP ET

Araştırmacı Gazeteci Oktay Candemir den Okunması gereken bir yazı...

VanTarafGazetesi - KAYYIMCI GESTAPO

Van'da garip bir adam yaşıyor. Stephan King'in Palyaço'su, Kuzuların Sessizliğinde Doktor Hannibal, ya da Orhan Kemal'in Bekçi Murtaza'sına benzer biçimde korku filmi gibi ortalıkta dolanıyor. Hitler Almanya’sında yaşasaydı ya da Diyarbakır Cezaevinde gardiyan olsaydı, kesinlikle Gestapo olurdu.

Bekçi Murtaza'yı çoğunuz biliyorsunuz, hani şu; sadece kendine inanmış, İçinde yaşadığı toplumla sürekli zıtlaşan, bitmez tükenmez bir kin ve hırsla çevresinde bulunan insanlara zarar vermeyi görev edinmiş karakter...

Yaşar Kemal'in 'İnce Memet' romanında da Murtaza Ağa vardır.

Merkezi otoritenin bildiğini yerelde uygulatmaya çalışan, kendi bildiğini tek doğru sanan ve bundan ödün vermeyen bir tiptir Murtaza.

Orhan Kemal ve Yaşar Kemal'in yarattığı Murtaza karakterlerinin yegâne misyonu merkezi otoriteden kendilerine rol devşirip, yerel halk üzerinde tahakküm kurmaktır. Yerelde yaşanan her şeyi merkezi otoriteye bildirirler. Bir nevi yerel fişleme görevini yürütürler.

Hani, metropollerde 70 yaşına gelmiş, çevresine aşırı duyarlılaşmış hassas amcalar olur ya; (Her İETT otobüsünde bu tiplere rast gelirsiniz)… O amcalar gibi etrafındaki gelişen en küçük bir olayı bile ‘Devlet millet düşmanlığı’ olarak görüyor ve bağırıp, çağırmaya başlıyor.

Hayatında tek bir film izlememiş, tek bir kitap okumamış ve ömrü hayatında belli ki, hiç sevilmemiş biri...

İçine kapanık, a-sosyal, vaktiyle iş ortaklarına bile kazık atmaktan çekinmeyen ve parayı insani değerlerin üstünde tutan, haksız kazanç elde ederken başkasına iftira atmaktan ve belki de yaşamlarının kararmasına sebep olabilecek şeyleri yazmaktan, çekinmekten imtina etmiyor.

Bekçi Murtaza gibi, “ Yukarıda Allah, Ankara’da devlet ve hükümet, burada da ben” diyor. En sevdiği şey ise üst düzey bürokratlardan övgü almak.

90’ların meşhur ‘Anadolu’dan Görünüm’ programının Van şubesi.

Narsist ve Sadist…

Van’da yaşayan tek Anadolu Çomarı..

Kayyımdan çok kayyımcı

Polis fezlekesi ve Savcı iddianamesi kıvamında yazılar yazıyor. Fotoğrafını, ismini açık açık vererek kişiyi hedef gösteriyor. Kafaya taktığı herkesi fişliyor

Bu adam dünyanın başka bir yerinde yaşasa derhal tedavi altına alınacak biri ama bizim ülkemizde yazı yazabiliyor.

Yazdığı yazıları okuyor musunuz bilmiyorum; Okuyunca göreceksiniz yazılarından cehalet fışkırıyor. Düzeysiz, basma-kalıp, yazım dili rezalet yazılar. TDK Başkanı onun yazılarını okusa derhal istifa eder.

Vanı; Yozgat, Tokat, Orhangazi, Bozüyük sanıyor. Bu kentin tarihinden, dilinden, kültüründen, insanından haberi yok.

Van’da sokağa çıksın, iki sokak sonra kayboluyor

Tek bildiği iş provokasyon, fesatlık ve saçma sapan iddialarla iftira atmak.

‘Beyni yok ama fikri var’…

Yaşadığı kentin yüzde 70’i ile kavga ediyor. Hepimize çemkiriyor.

Tüm bunları yaparken, bizim ondan çekineceğimizi sanıyor. En çokta buna gülüyorum. Zavallı adam ‘ot geldi, ot gidecek’ ama bu dünyadan bir şey anlamadı. O kadar komik bir halde ki farkında değil.

Bir şey olmasına bir şey değil de, sadece küçük sinekler gibi mide bulandırıyor o kadar!