Gazeteci Abdulrahi YEŞİLAĞAÇ ve HDP analizi...

TAKİP ET

2019 Yerel Seçimlerin yaklaşması sonucunda Aday adaylarının Başvuru süreci devam ederken halkın büyük bir umutla HDP adaylarını merak etmektedir. HDP nasıl bir yol izleyecek, Sürprizler varmı bekleyip hep birlikte göreceğiz...

2019 yerel seçimleri ve HDP

 

Yerel seçimlerine sayılı günler kaldı.

 

Bir milyon nüfusu aşkın kentimizde seçim startı verildi.

 

 

2019 yerel seçimlerinde idiali olan HDP ve AKP, adaylarını açıklamak üzereler.

 

Ancak ve ancak  2019 mart seçimlerine adil ve eşit fırsatlar temelinde gidiliyor mu??

 

Bu soruya "EVET" demek safdillilik olur.

 

2014 yerel seçimlerinde açık ara ou farkı ile kazanan HDP'Lİ belediye başkanlarının hiçbiri görevde değil.

Ya cezaevindeler ya da sürgünde.

 

Belediyeleri iyi ya da kötü Kayyumlar yönetiyor.

 

Haa gelelim asıl mevzuya.

2019 mart seçimlerinde ,kentte idiali olan her iki siyasi parti nasıl bir strateji izleyecek?

 

Özellikle de 2009 yılından bu yana yerelde iktidar olan HDP...

 2014 yılı secimleeinde silip supuren HDP ,2019 da ne yapacak?

 

2014 kazanimlari sonrasi ,gerek belediye hiyeraşisinde gerek parti yurutmesinde  bir cok dedikodunun olusmasina neden olan HDP ayni hatalari yine tekrarlayacak mi???

 

Boylesi kirilmalarin ve zaafiyetlerin oldugunu yalniz biz degil sokaktaki vatandas da söylüyor.

Yani 2014 yerel seçimlerinde %70 oy oranı ile Büyükşehir dahil 12 ilçe belediyesini alan HDP'nin sorumlulukları daha fazladır.

 

Daha fazla hassasiyet göstermek zorundadır.

Çünkü bu halk tüm baskılara,yaşanan yanlışlara ve kısmı kirluliklere  rağmen HDP'yi sahiplenmistir .

Sonuç olarak;

Bu kent dedikodu üreteceğine yeni belediye başkanları yetiştirmeli ve şans tanılmalı...

 2014 den 2019 a kadar  5 yıl geçmesine rağmen ülkede yaşanan politik gelişmeler ve yaşanan siyasi olaylar bütün dengeleri alt üst etti. Buna rağmen Değişmeyen tek şey HDP’nin kentdeki kitlesini korumasıydı. Atanan kayyumların  devletin tüm imkanlarını kullanmasına rağmen 24 haziran seçimlerde yine %60 oy almıştır. Hatta yerel seçimlerde alamadığı Tuşba ilçesinde oyunu 17.500 artırmıştır.

Şimdi önümüzde bir yerel seçim var. HDP’nin 2014 teki hataları ile bu seçime girmesi kendi kendini tasviye etmesi tehlikesi ile karşı karşıya kalması demektir.

Başta hep savundukları ve örgütlü yapısının yegane değişmezi olan tabandan tavana ilkelerini kesinlikle uygulamalıdır.

Şimdiden tüm mahallerlerinden eş başkalık , encümen ve meclis üyeliği için aday  isimlerini almak , bu isimleri tartışmak ve tüm örgütlü yapısı ile değerlendirmesi doğru ve olması gereken tarzı ortaya koyacaktır.

 Bunu halka inerek geniş anketlerle de yapabilir. Halkla ortaklaşılmış adaylarla seçime girmesi  güçlü olan örgütlü yapısını daha çok güçlendireceği aşikardır.

Kent bir kez daha, dışarıdan gelen kentin yapısını, kimliğini, kültürünü bilmeyen ortaklaşılmamış hiçbir adaya Sıçak bakmayacaktır. Aşiretsel adayların halkta ne kadar karşılığı olduğu konusu iyi tespit etmelidir.

Kentte farklı kesimlerden bu kentte âşık, hizmet için can atan birçok doktor, akademisyen, mühendis Gazeteci vs. var.

HDP’nin bu kesimlerle görüşme yapması ve/veya hiç olmazsa görüş alış verişinde bulunması gerekmektedir.

Ayrıca kentteki sivil toplum kuruluşları ile görüşüp teyammül yoklaması yapmalıdır. HDP Sivil toplum kuruluşlarının kendi içlerinde seçimi ve adayları tartıştırmalı ve bu şekilde sonuç almalıdır.

Böylelikle halkın tamamını dâhil edeceği bir aday belirleme süreci başlatabilir. Kısacası tamamen halk tarafından karşılığı olan, kabul gören adayları belirlenmelidir. Bu HDP için kolay olmayacaktır. Fakat zor olanı başarmak zorundadır.

Yıllardır verilen ve yerine getirilmeyen vaadlerin bir karşılığı olmadığını diğer seçimlerde gördük.

Bu anlamda HDP seçim propagandasını iyi belirlemeli. Kaldı ki ellinde çok haklı ve gerçi bir propaganda sebebi ve konusu var Kayyumlar.

Halkın öz iradesi ile seçilmiş belediye eş başkalarının durumu ortadadır.

Halkta kayyumların karşılığı olmadığı genel seçimlerde HDP’nin aldığı oy oranına bakarak anlayabiliriz.  HDP 2019 yerel seçimlerinde Aday belirleme sürecini ve seçim propagandasını doğru ve ilkeleri doğrultusunda Gerçekleştirmeyi başarır ise gücüne güç katacaktır.  

HDP mutlak aşiretlere gitmeli, aşiretlerde etkin güçlü ve söz sahibi olana Kanaat önderleri vardır. Ertoşi Aşiretlerini kesinlikle yok saymamalı.

Bu Aşiret mensuplarında, mutlak olgun, aydın, eğitimli ve kültürlü insanlar vardır, biraz daha liyakat sahiplerinin yerelde olması önemli olduğunu düşünüyorum. Ve en önemlisi Belediyecilikten anlayan hizmet odaklı tecrübeli kişilerin olmazsa olmazıdır.

Eğer güçlü bir şekilde oy alıp ve tekrar yerel yönetimleri yönetmek adına yola cıktıysa, mutlak erdem naif bilgili kültürlü ve en önemlisi işin erbabını başa getirmelidir.

Halkçı bir vizyon ve misyon sergilemelidir diye düşünüyorum.

Mazide kalan olumlu yâda olumsuzlukları bir tarafa bırakıp daha yakın samimi candan olmalı yanı tek amaç hizmet ve halkın istekleri doğrultusunda hareket etmelidir.

Açıkcası siyasi ve yerel yönetimlerde deneyimli Emekçi gönül vermiş insanlarla da görüşmeli fikir görüşleri alınmalıdır.

Hatta Tecrübeli yöneticiler mutlak olmalı geçmişte görüldüğü gibi yine var olmalıdır diye düşünüyorum.

HDP her kesime mutlak gitmeli çok geniş çapta bir çalışma yürütülmelidir, kişilere değil topluma mal olmuş insanlarla yola çıkmalı olması gerektiği gibi.

Son olarak'ta HDP kesinlikle GENÇLERE yer vermelidir, Genç nesilleri kazanmak adına yeni oluşum ve dinamik Genç erkek Kadın ile iletişimlerde bulunmalıdır.

Bu zorlu süreçte şimdiden kendilerine başarılar dilerim.