EV ÖDEVİNİ EĞLENCELİ HALE GETİRMENİN YOLLARI*

TAKİP ET

Gazetemizin saygın yazarlarından olan Eğitimci yazar Kübra Apak bizi yakında ilgilendiren bir konuyu ele aldı...

Gazetemizin yazarı olan Eğitimci yazar Kübra Apak çocuk ebeveyn ile ilgili bizi yakında ilgilendiren eğitim konulu bir yazı ele aldı...

*EV ÖDEVİNİ EĞLENCELİ HALE GETİRMENİN YOLLARI*

Okulların başlaması ile birlikte ödevlerde beraberinde geldi. Bazı ailelerde sorunsuz geçerken bu süreç , çoğunluğu kapsayan ailelerimizde ise kriz sürecini başlatmış oldu. Ödev yapma süreci sizin evde de sancılı geçiyor mu ? Yalnız değilsiniz! Birçok ebeveyn, çocuk ve öğretmen çatışma içerisinde! Gelin bu çatışmaları birlikte yok edelim. 

 

2003 yılında yapılan araştırmalara göre en çok ödev veren 5.ülkeyiz. Ben akademik ödevler yerine, oyun tabanlı ödev taraftarıyım. Öğrencilerin eğlenerek öğrenmesi ders başarılarını arttıracaktır. Sosyal mecralarda gördüğüm kadarıyla ödev yaparken ağlayan , isyan ederek yapan çocuklar var ve sayfalarca ödev yapmaya çalışıyorlar. Henüz çocuğun motor becerileri gelişmeden, parmak kaslarını geliştirici oyunlar oynatılmadan eline zorla kalemi tutturmaya çalışıyoruz ve hem eli ağrıdığı hem de sıkıldığı için ödevlerini ağlayarak yapmak zorunda kalıyor. Çocuklarımızı eğitimden soğutmak yerine gelin birlikte neler yapabileceğimize bakalım.

 

*ÇOCUKLAR NEDEN ÖDEV YAPMAK İSTEMEZ?*

 

*Anne baba ödev yapmaya zorladığı için, 

 

*Yazısının kötü olduğunu düşündüğü için,

 

*Nasıl yazacaklarını ya da hangi yolu izleyeceklerini bilmedikleri için,

 

*Ödev yapma saati çatışmaya döndüğü için,

 

*Ödevin tamamı gözlerine çok geldiği için,

 

*Tekrar tekrar yazıp silmeye zorlandıkları için,

 

*Yalnız kalmaktan sıkıldıkları için,

 

*Neden ödev yaptıklarını bilmedikleri için , ödev yapmayı istemezler.

 

*EV ÖDEVİ YAPTIRMANIN KOLAY YOLLARI*

 

*Ödev öğretmen verdiği için yapılan bir zorunluluk olarak görülmemeli ve çocuğa öğrenmenin kalıcı olması , sorumluluk sahibi olması için ödevlerin faydası ve verilme nedenleri hakkında konuşulmalıdır.

 

*Çocuklarımızın tek sorumluluğun ödev olmadığını , sorumluluklarından biri olduğunu şu şekil dile getirebilirsiniz. “Birçok sorumluluğun var bunlardan bir tanesi ödevlerini yapmak, bazen seni zorlayabilir ama birlikte başaracağız.” 

 

*Çocuğun dinlenmeden , oyun ihtiyacı karşılanmadan ödeve geçmesi zor gelebilir. Birlikte ödev zamanı seçin.

 

*Ders çalışmaya geçmeden önce egzersiz yaparak ortamı şenlendirin. Hem ruhunuza hem de bedeninize mutluluk getirmiş ve gün içinde oluşan stresinizi atmış olursunuz.

 

*Çocuğunuzun ödevlerini kusursuz yapmasını beklemeyin , hata yaptığında üstüne gidip zorlamayın.

 

*Yanlış yaptığı zaman ödevini baştan sona sildirip yaptırmak yerine, silmeyip yanına doğrusunu yazmasına yardımcı olun.

 

*Çocuğunuzun sizin sabırsızlığınıza ve öfkenize ihtiyacı yok! Çocuklarınızın sizin morel desteğinize ihtiyacı vardır. Bu durum sadece eğitim hayatını değil , tüm hayatını kolaylaştıracak bir durumdur .

 

*Anne babalar bilmediğimiz bir konuyla karşılaşırsak , çocuğunuzla birlikte araştırma yapıp ödevi tamamlamanız, verebileceğiniz en iyi eğitim olmakla birlikte çocuğunuzun ödev yapma isteğini arttırır. 

 

*”Ne biçim yazıyorsun düzelt şunu!” gibi cümleler kullanıp özgüvenini kırmak yerine , çabasını taktir edip motive edin yanlış yapabileceğini kabullenin.

 

*Eğer çocuk yardım istemiyorsa , buna gerek yok demektir. Yardım istenene kadar müdahale etmeyin.

 

*Yardım istediğin de size ulaşabilmeli. Televizyon izlemek sizin için daha önemliyse, çocuğunuzun da zamanla size karşı aynı görüşte olacağını unutmayın.

 

*Çocuğunuzun dikkatini verip anlayabilmesi için ona ortam sunarken; televizyonun bulunduğu salon , işlevinin uyku olduğu yatak gibi yerlerde ödev yaptırmak sağlıklı bir süreç değildir.

 

*Ödevler yapılması gerekenden daha uzun sürüyorsa , çocukların yükü ağırsa çözüm bulmak için öğretmen ile iletişime geçip iş birliği içinde olabilirsiniz.

 

*Çocuğunuz çizgi çalışması yapıyorsa, bunu oyun yoluyla eğlenceli hale getirebilirsiniz. Kaleminiz araba, çizgiler yol olsun.”Eveeet şimdi yolun dışına çıkmadan , arabamızla yoldaki çizgileri takip edelim.” 

 

*Korkutarak , ödül-ceza uygulayarak ödev yaptırmayın. Ödevi istediğini elde etmek için aşılması gereken bir duvar olarak görmesin. Ceza ödevlere karşı daha da ilgisiz yapar. 

 

*Çocuklar anne-babadan , öğretmenlerinden gördüğü sevgiye karşısızlıksız kalmazlar. Sevgi ve değer gören çocuk , karşı tarafa mahcup olmamak için sorumluluklarını istekle yerine getirir. Sevginin gücünü kullanın.

 

Sevgilerimle..

Kübra Apak çocuk ödev ebeveyn