Esnafa kira yardımı, yılbaşında sokağa çıkma yasağı...

TAKİP ET

Erdoğan, kritik toplantı sonrası önemli açıklamalarda bulundu. Erdoğan, koronavirüs tedbirleri kapsamında yılbaşında 4 gün sokağa çıkma kısıtlaması olacağını duyurdu. Erdoğan açıklamasında, "Sokağa çıkma sınırlaması, 31 Aralık perşembe saat 21'den 4 Ocak saat 5'e kadar kesintisiz uygulanacaktır" dedi. Başkan Erdoğan kira desteğinin detaylarını da duyurdu. "Hibe şeklinde vereceğimiz doğrudan esnaf destek ödemesinden taksi, dolmuş ve servis işletmecisi, pazarcı, terzi, oto tamircisi, lokantacı, pastaneci, kadın ve erkek kuaförü, pansiyon, yurt, kreş, düğün salonu işletmecisi gibi kesimler faydalanacaktır. İş yeri kira olan esnafımıza 3 ay süreyle büyükşehirlerde aylık 750 lira, diğer illerde ise 500 lira kira desteği yapacağız" dedi. İşte son dakika haberinin tüm detayları...

 Recep Tayyip Erdoğan, salgından olumsuz etkilenen esnafa yönelik destek paketini açıkladı. Gayrimenkul ve iş yeri kiralamalarındaki KDV indirimleri 1 Haziran'a kadar uzatılırken, esnafa 3 ay boyunca 5 milyar liralık hibe devreye sokuldu. Hazineye ait turizm tesislerindeki kira, kullanım hakkı gibi ödemeler 1 yıl ertelenerek sektöre 925 milyon liralık katkı sağlandı. Sokağa çıkma kısıtlaması 31 Aralık perşembe saat 21'den 4 Ocak saat 5'e kadar kesintisiz uygulanacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Kurallara daha sıkı riayet etmek suretiyle bu mücadeleyi başarıya ulaştırmak hepimiz için milli bir görevdir." dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Türkiye, AB'den yaptırım değil yıllardır geciktirdiği tam üyelik sözünü yerine getirmesini beklemektedir" vurgusunu yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kabine toplantısına başkanlık etti. Erdoğan, özetle şöyle dedi:


 


FARKLI SENARYOLARA HAZIRLIKLIYIZ

Türkiye ekonomisi her türlü zorlu teste, yeni gelişen fırsatlara ve farklı senaryolara karşı hazırlıklı durumdadır. Bunun için gerçekçi zeminde hem atik hem ihtiyatlı olacağız. Her durumda vatandaşlarımızın yanında olmaya devam edeceğiz. Ekonomimizin güçlü ve kırılgan yönlerini gayet iyi biliyoruz.

Türkiye salgın sonrası döneme güçlü, dayanıklı ve rekabetçi küresel oyuncu olarak girmekte kararlıdır.



VATANDAŞIMIZ MÜSTERİH OLSUN, BİZE GÜVENSİN

Vatandaşlarımdan müsterih olmalarını, sürekli karamsarlık aşılayanlara inat bize ve ekonomik yönetimimize güvenmelerini istiyoruz. Henüz ülkemizin istihdam potansiyelini yeteri kadar harekete geçiremediğimizi biliyoruz. Her kesimde istihdam oranlarını çok daha yukarı seviyelere çekecek politikalara öncelik vereceğiz. Pek çok yerde salgının yeniden yükselişe geçmesi işimizi zorlaştırıyor. Türkiye'de gerçekten çalışmak, üretmek, işini sürdürmek veya büyütmek isteyip de devletten beklediği desteği alamadığını söyleyen hiç kimse yoktur.


 

 


VATANDAŞA TL MEVDUAT ÇAĞRISI

Halkımızın tasarruflarını Türk Lirası olarak değerlendirmesini teşvik etmek istiyoruz. Bu amaçla TL mevduatı ve katılım hesaplarıyla ilgili faiz ve kar paylarındaki stopaj oranlarını düşürmüştük. Stopaj oranları 6 aya kadar vadeli hesaplarda yüzde 15 yerine yüzde 5, bir yıla kadar vadeli olanlarda yüzde 12 yerine yüzde 3, bir yıl üzeri olanlar için de yüzde 10 yerine yüzde sıfır olarak mart sonuna kadar uygulanmaya devam edecek. Son zamanlarda TL cinsi varlıklara olan güveni arttırmak için kurumlarımız tarafından piyasa dostu adımlar atıldı. Kasım ayı itibariyle risk priminde düşüş ve TL'de değerlenme yaşandı. Vatandaşlarımızın döviz talebi de azalma eğilimine girdi. Ülkemizin içinden geçtiği kritik dönemde tüm vatandaşlarımızdan birikimlerini dövizden TL'ye çevirerek üretim ve istihdama katkı sağlayacak yatırımlara yönelerek mücadelemize destek vermelerini bekliyorum.

KAMU HARCAMALARINDA DİSİPLİN

Sadece hazine tahvil ve hisse senedinde uluslararası yatırımcı girişleri 2 milyar dolara ulaşmış durumdadır. Önümüzdeki dönemde de uluslararası yatırımcıların TL cinsi varlıklara yönelik ilgisinin devam etmesini bekliyoruz. Portföy akımlarının yanında uluslararası doğrudan yatırımları ülkemize çekmenin peşindeyiz. Salgın nedeniyle zor durumda olan vatandaşlarımızın yanında olmaya devam ederken kamu harcamalarındaki disiplini göz ardı etmiyoruz.

BANKALARIMIZIN DÖVİZ AÇIK POZİSYONU YOK

Bankalarımızın döviz açık pozisyonu bulunmamaktadır. Ülkemiz güçlü bankacılık sistemi sayesinde yerli ve uluslararası yatırımcılara ihtiyaçları olan desteği sağlayabilecek potansiyele sahiptir. Türk ekonomisine faiz, enflasyon, kur sac ayakları üzerinden kurulan baskıların üstesinden gelmek için yoğun mücadele içindeyiz. Faizlerin piyasa şartlarında makul seviyelere inmesi için çalışıyoruz.


 

 


MİLLİ BİR GÖREV

 

Milletimizin tüm fertlerinin büyük fedakarlığıyla uyguladığımız kısıtlamaların ve diğer tedbirlerin olumlu etkilerini görmeye başladık. Kurallara daha sıkı riayet etmek suretiyle bu mücadeleyi başarıya ulaştırmak hepimiz için milli bir görevdir.

KDV İNDİRİMLERİ 1 HAZİRAN'A KADAR UZATILDI

Biz de milletimizin fedakarlıklarına karşı şükranlarımızı, hayata geçirdiğimiz ve geçireceğimiz desteklerle ifade etmeye çalışıyoruz. Bu çerçevede bazı müjdeleri milletimizle paylaşmak istiyorum. Yıl sonuna kadar yüzde 20'den yüzde 10'a indirdiğimiz gayrimenkul kiralarındaki stopaj oranın uygulanma süresini 1 Haziran'a kadar uzatıyoruz. Benzer şekilde yüzde 18'den yüzde 8'e indirdiğimiz iş yeri kiralama hizmetlerindeki KDV oranını da 1 Haziran'a kadar yüzde 8 olarak uygulamaya devam ediyoruz. Salgının etkisinin en aza indirilmesi için yıl ortasında başlattığımız konaklamadan yeme içmeye, yolcu taşımacılığından bakım onarıma kadar birçok sektörü kapsayan KDV indirimlerinin sürelerinde yine 1 Haziran'a kadar uzatıma gittik


 

 


ESNAFA 5 MİLYAR LİRALIK HİBE

Esnafımıza kira desteği ile gelir kaybı desteği için hazırlıklara başladık. Ülkemizde basit usule tabi 806 bin 871 vatandaşımızı ile kısıtlamalar sebebiyle salgından doğrudan etkilenen 432 bin 567 esnafımız bulunuyor. Toplam sayısı 1 milyon 239 bin 438 kişiyi bulan bu kesime 3 ay süreyle ayda bin lira destek ödemesi yapacağız. Hibe ödemese şeklinde vereceğimiz doğrudan esnaf destek ödemesinden taksi, dolmuş ve servis işletmecisi, pazarcı, terzi, oto tamircisi, lokantacı, pastaneci, kadın-erkek kuaförü, pansiyon, yurt, kreş, düğün salonu işletmecisi gibi kesimler faydalanacaktır. Böylece ayda 1 milyar 240 milyon liradan toplamda 3 milyar 718 milyon liralık bir desteği esnafımızın hizmetine sunmuş oluyoruz. Bir diğer destek kalemi olan kira desteğini basit usule tabi olmanın şartlarına göre belirledik. Bu şartları taşıyan ve işyeri kira olan esnafımıza üç ay süreyle büyük şehirlerde aylık 750 lira, diğer illerde 500 lira kira desteği yapacağız. Buna göre ayda 432 milyon liradan toplamda 1 milyar 300 milyon liralık bir kira desteğini esnafımıza hibe olarak vereceğiz. Bu iki destek kalemi çerçevesinde önümüzdeki 3 ay boyunca esnafımıza toplamda 5 milyar lira civarında bir hibe desteği sağlamayı planlıyoruz.

TURİZM SEKTÖRÜNE 925 MİLYON LİRALIK KATKI

Hazine taşınmazları üzerindeki turizm tesisleri ile deniz turizm tesislerinin kira, kesin izin, kesin tahsis, irtifa hakkı, kullanma izni, yararlanma ve hasılat payları ile ecrimisillerin ödemelerini başvuru şartı aramaksınız 1 yıl süreyle erteliyoruz. Bu ertelemenin turizm sektörüne katkısı 925 milyon liradır. Belediyelere de mülkiyet veya tasarruflarında bulunan taşınmazların irtifa hakkı, kiralama ve benzeri kullanımlardan kaynaklanan bedellere indirim veya erteleme kararı alabilme imkanı sağladık.


 

 


BAHAR AYLARINDA KENDİ AŞIMIZA KAVUŞACAĞIZ

Tedbirler sayesinde dünyadaki pek çok yerin tersine ülkemizde vaka, ağır hasat, vefat sayılarında belirgin bir azalışın yaşandığını görüyoruz. Yurtdışından temin etmekte olduğumuz aşıyı belirlenen uygulama kapsamı ve takvimi çerçevesinde, en kısa zamanda milletimizin hizmetine sunacağız. Yerli aşı üretimiyle ilgili çalışmaları da yakından takip ediyoruz. İnşallah bahar aylarında kendi aşımıza kavuşarak çok daha yaygın bir aşılama sürecine geçeceğiz. Bu süreçte tedbirleri sıkı bir şekilde devam ettireceğiz.

4 GÜNLÜK SOKAK KISITLAMASI

Elde edilen kazanımları güçlendirmek için sokağa çıkma sınırlaması 31 Aralık perşembe saat 21'den 4 Ocak saat 5'e kadar kesintisiz uygulanacaktır. Sağlıkçılarımıza ve diğer çalışanlarımıza destek olmak amacıyla kamuya ait okul öncesi kurumları, ana sınıfları hariç faaliyetlerini sürdürebilecektir.

SAĞLIK ÇALIŞANLARINA MESLEK HASTALIĞI STATÜSÜ

"Salgın döneminde hayatını kaybeden sağlık çalışanlarımızın kadrolarına göre vazife malullüğü veya meslek hastalığı statülerinin hızla sonuçlandırılması sağlanacaktır. Vazife malulü sağlık çalışanlarımızın aileleri maaştan ek ödemeye, faizsiz konut kredisinden çocuklarına eğitim öğretim yardımına, istihdam hakkından fatura indirimlerine kadar pek çok imkana kavuşacaktır. Sağlık Bakanımız ile Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanımızı bu hususun süratle neticelendirilmesi hususunda görevlendirdim.


 

 


ANLIK TAKİP EDİYORUM

"Cumhurbaşkanı olarak salgın sürecinin yönetiminde görev alan kurumlarımızın tüm çalışmalarını anlık olarak takip ediyorum. Mevcut uygulamalarla ilgili ihtiyaç duyulacak sıkılaştırma veya normalleşme adımlarını istediğimiz zaman atma imkanına sahibiz. Avrupa ülkeleri başta olmak üzere dünyanın çoğunun bizden daha kötü durumda olması, Türkiye'nin salgınla mücadelede geride değil, ileride olduğunun işaretidir. İnşallah bu mücadelemizi de başarıyla neticelendirecek, aydınlık geleceğimize doğru yürümeyi sürdüreceğiz"


 

 


YAPTIRIMLAR ÜZÜNTÜ VERİCİ

Ülke ve millet olarak bölgesel ve küresel siyasi ekonomik insani nice krizle aynı anda mücadele verdiğimiz inkarı mümkün olmayan bir gerçektir. Kendimize ve dostlarımıza huzurlu gelecek inşa etmek için fedakarca gayret gösteriyoruz. Bu samimi çabalarımıza her devletten ve kesimden destek beklerken maalesef haksız ve saplantılı ithamlara maruz kalabiliyoruz. Son dönemde Amerika ve Avrupa'da ülkemize yönelik yaptırım söylemlerinin artmış ve süreçlerin hareketlenmiş olması üzüntü vericidir. Halbuki Türkiye, AB'den yaptırım değil yıllardır geciktirdiği tam üyelik sözünü yerine getirmesini beklemektedir. NATO müttefikimiz Amerika'dan da yaptırım değil terör örgütlerine ve bölgemizle ilgili hesabı olan güçlere karşı verdiğimiz mücadelemizde destek bekliyoruz. Biz ne komşularıyla ne de herhangi bir devletle gerilim, hele çatışma peşinde koşan bir ülke asla değiliz. Kendimizle birlikte tüm bölgemizin ve dünyanın huzuru, refahı ve esenliği için mücadele ediyoruz. Ama bu durum ülke ve millet olarak hakkımızın, hukukumuzun, egemenliğimizin çiğnenmesi karşısında sessiz kalacağımız anlamına gelmiyor. Kimsenin hakkına el uzatmadığımız gibi hiç kimsenin hakkımızı yemesine müsaade etmeyiz. Bu çerçevede Libya'dan Doğu Akdeniz'e Suriye'den Kafkasya'ya uzanan geniş coğrafyada çok boyutlu çalışmalar içindeyiz. Nerede bir haksızlık, hukuksuzluk veya zulüm varsa tepkimizi ortaya koyarak adaletin tesisi için çaba harcıyoruz.

BÖLGE ÜLKELERİNE MESAJ

Azerbaycan ziyaretimiz çok önemli mesajlar içeriyor. Türkiye ve Azerbaycan'ın tasada ve sevinçte tek yürek olduğunu tüm dünyaya gösterdik. Karabağ konusunda uluslararası alanda izleyeceğimiz yol haritasını ele aldık. Özellikle bölge ülkelerini bu zaferden rahatsızlık duymak yerine 30 yıllık işgalin sona erdirilmiş olmanın mutluluğunu Azerbaycanlı kardeşlerimizle paylaşmaya davet ediyoruz.