Esma KURT GÜNEŞ; KIŞ AYLARINDA HASTALANMAMAK İÇİN NASIL BESLENMELİYİZ?

TAKİP ET

Gazetemizin Yazarlarından ve Mesleki Hayatında Başarılara İmza Atan Beslenme ve Diyet Uzmanı Esma KURT GÜNEŞ'in Bu Yazısını Okumadan Geçmeyin...

Alanında profesyonel olan Diyet Uzmanı Esma KURT GÜNEŞ bu haftaki yazı dizisişöyle...

Soğuyan havalarla birlikte hemen hemen herkeste soğuk algınlığı, öksürük, yorgunluk gibi şikayetler başlıyor. Kış aylarında uzun süre havalandırılmayan ortamlar, çevresel etkiler, mevsim değişiklileri, düzensiz ve yetersiz beslenme gibi faktörler bağışıklık sisteminin zayıflamasına ve buna bağlı olarak  hastalıklara yakalanmayı kolaylaştırıyor.

Bağışıklık sistemi vücudu hastalıklardan koruyan en önemli mekanizmadır. Hastalıklara yakalanmayı minimuma indirmek için yeterli ve dengeli beslenme düzeni şart. Fakat kış ayıyla birlikte bağışıklık sistemini güçlendirici özelliği bulunan, antioksidan kaynaklı beslenmek en doğrusu olacaktır.

Soğan ve sarımsak halk arasında antibiyotik olarak anılmaktadır. Çok iyi antioksidan kaynağı olup, kansere karşı koruma özelliğine sahiptir. Kış aylarında bu ikiliyi sofranızdan eksik etmeyin. Yine antioksidan ve C vitamini kaynağı olan nar bu mevsimin vazgeçilmez meyvelerinden biridir. Birçok hastalığa karşı vücudu korumaya yardımcıdır. En önemli meyvelerden olan turunçgiller ise C vitamini kaynağıdır. Enfeksiyonla savaşan en iyi meyvelerdir. Greyfurt, portakal, mandalina limon gibi turunçgiller, her akşam günlük C vitamini karşılaması için alınması gereken en önemli meyvelerdendir. Zencefil ve zerdeçalda,  zengin vitamin mineral içeriğiyle bağışıklık sistemini güçlendirerek, vücudu hastalıklara karşı dirençli hale getirir.

Havaların soğuduğu şu günlerde kışı sağlıklı geçirebilmek için yeterli ve dengeli beslenmek şart. Bağışıklık sistemini güçlendirmek için bedenimize iyi bakmak gerekiyor.  Hastalıksız ,sağlıklı ve zinde bir kış geçirmek umuduyla… Sağlıkla kalın.

                                      Beslenme ve Diyet Uzmanı

                                         Esma KURT GÜNEŞ