Eğitimci yazar Kübra Apak yazdı; *EYVAH KARDEŞİM GELİYOR!*

TAKİP ET

Gazetemizin yazarı sayın Kübra Apak yazdı...

Bu haftaki konu ciddi bir şekilde aile içinde önem teşkil etmektedir. Bunun üzerine yazarımız Kübra Apak 'ın yazısı şöyle...

*KARDEŞ KISKANÇLIĞI NEDİR?*

 

Günümüzün vazgeçilmez parçası olan kardeş kıskançlığının, gelin üzerine konuşalım. Kıskançlık duygusu, kişinin sevdiğini ya da sevdiklerini bir başkasıyla paylaşamaması ya da sevdiği insanların gözünde değerini kaybetme kaygısından kaynaklı oluşan durumdur. Aileye yeni bir üye katıldığında oluşan kıskançlık doğal bir duygudur. Kardeş kıskançlığını en aza indirgemek istiyorsanız; gerçekçi , adil ve doğal olmalısınız. 

Anne-baba doğal davranış sergilerse, kıskançlık zamanla yok olur. Aşırı kıskançlık sergileyen çocukların geçmişinde ya da yaşamış olduğu zaman diliminde, ailesinin çocuğu tek bırakılma ile tehtit etmesi ya da ailenin koşullu sevmesinden, yani sevgiyi davranışa bağlı göstermesinden kaynaklı bir durum vardır. Sevgisini doğru ifade edip çocuğuna hissettiren ebeveynlerin çocukları da sevgisini doğru bir şekilde gösterir. Bu sayede merhamet ve sevgi duyguları da gelişir. Çocuk anne babanın sevgisinden emin olamıyorsa, güvenli bağlanma yoksa kıskançlık kaçınılmazdır. Ebeveynler kardeşler arasında yol gösterici olmalıdırlar. Kardeşler beklemeyi, paylaşmayı, sabrı birbirleri ile çatışarak öğrenirler ve belirli düzeydeki çatışmalar, kardeşler arasında problem çözme ve iletişim yeteneklerini geliştirir. 

 

*KISKANÇLIĞIN BELİRTİLERİ*

~ Üzüntü, kin, öfke, nefret, intikam alma duygularının oluşması 

~ İştahsızlık , kabus görme 

~ İçe kapanma 

~ Resrasyon (Bebeksi davranış sergileme)

~ Agresif davranışlar

~ Bebeğe bilerek zarar verme 

~ Anne babaya aşırı bağlılık

~ Kekemelik

~ Konuşma gecikmesi gibi durumlar görülür.

 

*KARDEŞ KISKANÇLIĞINI NASIL ÖNLEMELİ ? NASIL EN AZA İNDİRGEYEBİLİRİZ?*

 

~ Öncelikle çocuklarınızın duygularını anlamaya gayret edin. Anne babalar çocuğun kardeşi hakkında olumsuz duygularını reddedip, aşırı tepkiler göstermek yerine çocuğu anlamaya çalışmalı ve duygularının açığa çıkmasını sağlamalıdır.

~ Doğumdan önce mutlaka kardeşinin geleceğine hazırlamalısınız. Örneğin oyuncak bebekle oynayarak, onu yıkayıp giydirerek dünyaya gelecek bebeğin günlük yaşamlarını nasıl değiştireceği hakkında yaparak-yaşayarak öğrenme deneyimlerinden faydalanabilirsiniz.

~ Bu dönemde kreşe verme düşünceniz olursa, kardeş geldikten sonra kendisini istemediğinizi düşünür. Bu nedenle daha önceden hallededin ya da erteleyin.

~ Çocuktan yaşının ve gelişiminin üstünde bir olgunluk göstermesini beklemek doğru değildir.

~ Çocuğunuzun yanında bebeğe yoğun sevgi göstermeyin. İkisini de aynı ölçüde sevin.

~ Bebek bakımında size yardım etmesi için destekte bulunmasını isteyin.

~ Çocuklarınızın özel olduğunu hissettirin. Her gün büyük çocuğunuza mutlaka özel zaman ayırın. 

~ Çocuklarınız arasında kıyaslama yapmayın.

~ Bu dönemde bebeksi davranışlar sergilemesi normal karşılanır. Bırakın bebeksi davransın ilgi ve güveni hissedince bu durumu uzun sürdürmeyip, davranışı kendiliğinden bırakacaktır.

~ Çocuğunuzla ilgilenmediğiniz zaman bebeği sebep gösterdiğinizde, kıskançlık duygusunun artmasına ortam yaratırsınız ve kardeşinden kaynaklı ilginin azaldığını düşünür.

~ “ Ama sen abisin/ablasın” diyerek çocuğunuzu çocukluğundan uzaklaştırmayın. Kategorize etmeyin.

~ Yaramazlık yapınca kendisiyle ilgileneceğinizi düşünmesin. Örneğin kardeşine vurduğunda siz büyük çocuğunuzu alıp sarılıp, öpüp “neden yaptın bitanem,yavrum” gibi cümleler kurup ilgilenirseniz, kardeşini vurunca onu seveceğinizi düşünüp vurma davranışını pekiştirmiş olacaksınız. Bebekle ilgilenip zarar görüp görmediğine bakarsanız, böyle bir durumda yaptığının yanlış bir davranış olduğunu düşünüp tekrarlamayacaktır. 

~ Çocuğa karşı uygun davranış ve tutumlar sergilenmelidir.

~ Yapmacık davranışlar çocuğu kaygılandırır, kaygı kıskançlığa sebep olur. Gerçekçi, adil ve doğal olun.

~ Ayrımcılık , kıskançlığı cezalandırmak, karşılaştırma yapmak, rekabet ortamı oluşturmak kıskançlığı tetikler.

~ Kardeş kıskançlığı ilerleyip zarar verme boyutuna gelirse ve önlem alınmaz ise davranış bozukluklarına sebep olur.

 

Sevgilerimle..:)

Kübra Apak yazar çocuklar kardeş kıskanç