Eğitimci yazar Kübra Apak Yazdı. DİKKAT! ÇOCUĞUNUZ ÖĞRENME GÜÇLÜĞÜ YAŞIYOR OLABİLİR...

TAKİP ET

Gazetemizin yazarı Kübra Apak adeta velilerin kalbine dokunuyor yazıları ile ...

ÖĞRENME GÜÇLÜĞÜ
Kıymetli Van Taraf Gazetesi okurları, her hafta olduğu gibi bu haftada önemli konularımızdan birini ele alıyoruz. Kıymetli ebeveynlerimizin, konularımızın üzerinde durup uygulamaları bizleri ziyadesiyle memnun ediyor. Gelelim bu haftaki konumuz olan öğrenme güçlüğüne..

Öğrenme Nedir?
Tekrar ya da yaşantı yoluyla, organizmanın davranışlarında meydana gelen kalıcı değişikliklerdir. Bireyleri birbirinden ayıran en büyük özellik öğrenmedir. 

Öğrenme Güçlüğü Nedir?
Normal ya da normalin üzerinde zekaya sahip; herhangi bir fiziksel sorunu olmayan bireylerde görülebilen dinleme, konuşma, mantık yürütme, problem çözme ya da matematik alanındaki yeteneklerin kullanımında zorluk yaşamasıdır. Nörolojik bozukluk olarakta karşımıza çıkmaktadır. Kısaca çocuk, algılamada problem yaşayıp durumu organize edemez.
“Eğitim Evde Başlar” yazımızda bahsettiğim gibi ‘Her çocuk özel olup, gelişimlerine göre farklılık gösterirler.’ Bu nedenle çocuk öğrenmede biraz gecikme yaşadığı zaman, hemen öğrenme güçlüğü teşhisi bırakamayız. Genel olarak ilkokulda görülmeye başlıyor. Çünkü okulda okuma-yazma, problem çözme gibi beceriler göstermekte oldukları için bu durumlarda ortaya çıkabiliyor. Fakat bazı aile be öğretmenlerimiz konu üzerinde durmadığı ve bilgi sahibi olmadığı için, çocukların üzerine gidip ‘bunu nasıl anlamazsın sen, on kere gösterdim’ bu tarz söylemlerde bulunarak zorluyorlar. Buda çocuğun öğrenememesi ve daha çok içine kapanmasına sebep oluyor. Lütfen çocuklarımızın gelişim süreçlerini takip edelim. Bazı araştırmacılar her çocuğun sorunu farklı alanlarda ve farklı derecelerde olabileceğini belirtip, öğrenme güçlüğünü klinik özellik olarak 4’e ayırmışlardır:
1) Okuma Güçlüğü (Disleksi) 
2) Matematik Öğrenme Güçlüğü (Diskalkuli)
3) Yazı Yazma Güçlüğü (Disgrafi)
4) Başka Türlü Adlandırılamayan Öğrenme Güçlüğü

ÖĞRENME GÜÇLÜĞÜ BELİRTİLERİ
~ Dil gelişiminde gecikmeler
~ Hiperaktivite bozukluğu 
~ Dikkat sorunları
~ Muhakeme kuramama
~ Oryantasyon sorunları 
~ Konuşma bozukluğu (yanlış telafuz, kelime dağarcığının yavaş gelişmesi)
~ Zayıf kavram gelişimi
~ Yetersiz motor gelişim (Kas kullanımını gerektiren durumlarda zayıflık)
~ İşitsel algı sorunları 
~ Davranış problemleri 
~ Zaman kavramında sorun yaşama
~ Akademik becerileri anlamada güçlük 
~ Görsel şemaları ayırt etmede güçlük çekerler. Öğrenme bozukluğu olan çocuklar bu maddelerin tümünü taşımayabilirler. Her madde kendini farklı yoğunlukta gösterir. 

AİLE VE ÖĞRETMENLERE ÖNERİLER
~ Bireyin öğrenme sürecinde aile desteği çok önemlidir. 
~ Ders tekrarı yapılabilir.
~ Verilen komutlar kısa, net ve anlaşılır bir şekilde ifade edilebilir.
~ Öğrenme güçlüğünün zeka geriliği ile ilgili olmadığı bilinmelidir.
~ Soru-cevap tarzında zihin egzersizleri yapılmalıdır. 
~ Dikkat dağıtıcı unsurlar kaldırılmalıdır.
~ Sınıfta söz hakkı verilmelidir.
~ Derse katılımı sağlanmalıdır.
~ Evde rutin işlere yardım etmesi sağlanılmalıdır.
~ Dikkat gerektiren egzersizler yapılmalıdır.(Boncuk dizme gibi)
~ Görsel ve işitsel algı problemleri vardır. Bu yetenekleri geliştirme üzerine çalışma sağlayınız.

Çocuğunuzda öğrenme güçlüğü olduğunu hissediyorsanız, okulda öğretmenlerinin gözlemleri doğrultusunda ilerleyip neden zorlandığını anlamaya çalışın. Belirttiğim gibi bazı gecikmeler normal karşılanır, her gecikme öğrenme güçlüğü değildir. Birden fazla madde ve sorun ile karşılaşıyorsanız, uzman bir klinik psikolog tarafından formal olarak kullanılan  bazı testler vardır, bu testleri uygulanarak tanının konması hızlandırılır. Öğrenme güçlüğü çözümsüz bir sorun değildir. Uzmanlar hem klinikte hem de ev için çocukların zayıf yönlerini güçlendirmeye yönelik çalışmalar yapacaktır.

Sevgilerimle..:)

Kübra Apak Van Taraf Gazetesi çocuklar eğitm