Eğitimci Yazar Kübra Apak Yazdı. *AİLE İÇİ ÇATIŞMA VE TARTIŞMALAR*

TAKİP ET

Gazetemizin yazarı olan Eğitimci yazar Kübra Apak yazdı... *AİLE İÇİ ÇATIŞMA VE TARTIŞMALAR*

Gazetemizin yazarı sayın Kübra Apak önemli bir konu ile sizlerle...

*AİLE İÇİ ÇATIŞMA VE TARTIŞMALAR*

Kıymetli okurlarımız, bu hafta tüm ailelerimizi yakından ilgilendiren aile içi tartışma ve çatışmaları ele alıyoruz. Öncelikle unutmayalım ki aile çocuğun ilk sosyal ortamıdır. Çocuk ailede şiddet görürse dışarınında öyle davranacağını düşünerek ürkek büyür. “Aman her ailede oluyor, gelir geçer.” tanıdık geldimi size de bu söylem? Bunu söyleyen kişiler elbette var. Fakat bu durumun çocuklarımız üzerinde nasıl bir etki bıraktığının farkında bile değiller. Bilinçli ebeveynlerimiz “Ben öyle bir aile ortamında büyümüş olabilirim ama çocuğum büyümesin.” diyebiliyor. 

 

Gelelim aile içi tartışmalara, bazı tartışmaların zararı yoktur ama tartışmayı geçip kavgaya dönüşen durumların zararı çoktur. Tartışma durumun derecesi ve ne sıklıkta olduğu çok önemlidir. Elbette insanlar anlaşamadığı konularda tartışarak çözebilirler. Bu durum gayet normaldir. Bazı tartışmalarla birlikte bulunan çözüm yolları ve fikir birliği çocuğunda karşılaştığı problemlerde sorun odaklı değil çözüm odaklı olmasını sağlar. Çocuk bu durumda tartışmanın nasıl idare edildiğini de görüp öğrenir. Fakat yaşanan tartışmalar çatışmaya dönüşüp şiddet boyutuna geçiyorsa aile içi sorunlar var demektir. Bu durum çocukta travmalar bırakabilir. Anne baba kavga ederken çocuğun psikolojisini, beraberinde hem eğitim hem de kişisel hayatını olumsuz yönde etkilemektedir. Yapılan çalışmalarda , kavgaya şahit olan çocukların zihinsel ve sosyal becerilerinin olumsuz yönde etkilendiği görülmektedir. Ayrıca yetişkinliklerinde olumsuzlukların seyrettiği görülüyor. Tartışmaların kavgaya dönüşmesi evde gerginliğin ve mutsuzluğun artmasına sebep olurken, çocuğun korku ve güvensizlik içinde yaşayarak büyümesine neden olur. Eğer anne baba arasındaki çatışma ayrılığa kadar gittiyse, bunu çocuktan üzülmesin diye saklayıp güvensizlik yaşatmak yerine , çocuğunuza anlayacağı uygun bir dille ifade etmeniz iyi olacaktır. Tabiki tamamen mutlu veya mutsuz aile yoktur. İllaki tartışmalar yaşanabilir. Önemli olan tartışmaları kavgaya dönüştürmeden sağlıklı bir şekilde ve çocuğu etkilemeden çözümlemektir. 

 

 

 

*MUTSUZ EVLERDE ÇOCUK BÜYÜRSE NEMİ OLUR?*

 

 

 

~Korkarak kaygı içinde büyür.

 

~Özgüven eksikliği yaşar.

 

~Depresyona girebilir.

 

~Dikkat ve odaklanma sorunu yaşar.

 

~Hata yaptığında ailede çatışma olur diye söylemeye çekinir. “Bu seferde benim yüzümden kavga etmesinler.” 

 

~Problemlerini çözemez.

 

~Sosyal hayatında sıkıntılar yaşar.

 

~Yaş grubuna göre tepkiler farklılık gösterir.

 

~Eğer henüz bebek ise sindirim problemi ve uyku sorunu yaşar. Huzursuzluk ve ağlama krizlerini beraberinde getirir.

 

~Küçük çocuklarda idrar kaçırma, kabus, endişe,korku yaşanır. Ve konuşmaya korkar kekemelik olabilir.

 

~Ergenlerde ise okul başarısında düşüş, öfke patlamaları ve depresyon gibi durumlar yaşanır. Okul hayatlarında zorlanırlar.

 

~Araştırmalara göre, anne baba çatışmasından erkeklere göre kız çocukları daha fazla etkileniyor.

 

~Anne baba çatışmasına maruz kalan erkek çocukları , duygusal ilişkilerinde saldırganlık ve öfke yönetiminde zorluk yaşarlar. 

 

~Çocuk anne babayı rol model alır. Bu nedenle nasıl büyürse yetişkinliğinde de o şekil davranır.

 

 

 

Çocukların duygularını önemseyen ebeveynler olmalıyız. Bunun için önce kendimizi önemsemeliyiz. Çocuk bebekliğinden itibaren sevgiyi ve ilgiyi yeterince alırsa, güven duygusu gelişir ve ilişkilerinde sağlıklı ilerler. Nasıl bir çocuk yaratmak istersek o şekil davranmalıyoız. 

 

 

 

Sevgilerimle..:)

Kübra Apak çocuklar aile tartışma