Eğitimci yazar Kübra Apak Yazdı... OKUL ÖNCESİ EĞİTİMİNİN ÖNEMİ....

TAKİP ET

Gazetemizin yazarı olan Kübra Apak geleceğimiz olan çocuklarımız ile ilgili çok önemli bir konuyu ele aldı...

Eğitimci yazar Kübra Aapak şöyle dile getirdi....

Yaşamın ilk yıllarındaki eğitimin, çocuğun içinde bulunduğu fiziksel ve ruhsal çevrenin çocuğun gelişmesinde çok önemli bir rolü vardır. Temel bilgi , beceri ve alışkanlıkların kazanıldığı okul öncesi , çocukların öğrenme yaşantılarının kalitelerini arttırma yönünde çalışma yapıp destek verir. Çok üzüldüğüm bir noktaya değinmek istiyorum. Birçok aile ve kişi tarafından okul öncesi eğitiminin önemsenmediğini , anaokuluna gitse ne olur gitmese ne olur! dediklerine  şahit oluyorum maalesef. Belki maddi durumdan kaynaklı bu şekil yorum yaptıklarına kendimi ikna etmeye çalışsam da durum böyle değil. Okul öncesinin bir kazanım sağlamadığını tabiri caizse gereksiz olduğunu düşünüyorlar fakat yapılan araştırmalara göre ; okul öncesi eğitimi alan çocukların okul başarılarının daha yüksek olduğu görülüyor. Birçok aile tarafından ise geçen yıllara ve modernzme göre okul öncesi savunuluyor. Umuyorum ki her geçen gün okul öncesinin önemi farketme yazılarımızla birlikte artar.

Yapılan bir diğer araştırmalara göre ; çocuk zihinsel gelişiminin %50’sini 4 yaşına kadar , %30’unu 4-8 yaş arasında , geriye kalan yüzdede ise 18 yaşına kadar gösterilen okul başarılarının 0-6 yaşlarında aldıkları eğitime bağlı olduğu görülmüştür. Bu dönemler çocukların potansiyellerinin zirvede olduğu ve birçok yönden gelişmeler gösterdiği dönemlerdir. Sağlıklı iletişim kurabilen , empati yapabilen yaratıcı insanlar yetiştirmek için bu dönemlere önem verip , eğitimlerini bu doğrultuda desteklemeliyiz. 
Gelelim Okul Öncesi Eğitiminin Neden Bu kadar Önemli Olduğuna ve Nasıl Katkılar Sağladığına
*Okul öncesi çağı hayati bir öneme sahiptir. Çocukların zihinsel ve ruhsal gelişimindeki en önemli evredir.
*Okul öncesi eğitim kurumlarının temel amacı , çocuklara temel yaşam becerilerini kazandırmaktır.
*Okul öncesi çocuğa bilgi aktarmaktan çok , var olan yeteneklerinin , yaratıcılıklarının gün ışığına çıkmasına yardımcı olur.
-Okul öncesi eğitim kurumlarında çocukların motor gelişimlerine , sosyal-duygusal gelişimlerine , dil gelişimlerine , bilişsel gelişimine ve öz bakım becerilerine destek olur.
*Çocukların daha üretici ve verimli olmalarına , içlerindeki potansiyeli ortaya çıkarmalarına ve kendilerini keşfetmelerine ortam hazırlar.
*Çocukların kendi yaşıtlarıyla bir arada olmaları etkili iletişim becelerilerini geliştirip ilerletmede ve bazı anlaşmazlıklarda problem çözme yeteneklerinin gelişmesinde yardımcı olur.
*Kurulan sosyal iletişim sonucunda ben ve arkadaşım ya  da başkası kavramlarının farkına varıp, empati kurmayı , yardımlaşmayı , kendi hakkını korumayı ve paylaşmayı bu dönem öğrenir. 
*Saldırgan , öfke problemi olan içe dönük bir çocuksa kendini ifade etmeyi öğrenir.
*Çocuğun doğuştan gelen merak duygusunu harekete geçirir , keşifçi olmasını sağlamakta birlikte araştırmacı ruhunu ön plana çıkartıp bilimsel yönlü zekasını geliştirir.
*Hangi durumlarda neyi , nasıl yapacağına ilişkin fikirler bulup , tercih yaparak karar alma fırsatı bulur. 
*Okulda sorumluluk etkinlikleri yapılarak ya da oyunlarda görevlendirilerek , çocuğun sorumluluk sahibi olmasına destekte bulunur.
*Kendi öğrenmelerini yönlendirebilme ve kendi kendilerini değerlendirebilmelerinde OTONOM becerilerine destek olunur.
*Çocuklarımız okul öncesi döneminde flash bellek gibidir: algıları açık , öğrenmeleri hızlı ve megabaytları sınırsızdır. Bu dönemde neyi sevip sevmediklerini öğrenip belli branşlara yönelip öğrenmesi için hem anne-babalar hem de okul öncesi öğretmenleri destekte bulunur. Algıları ve öğrenmeleri açık olduğu için sevdikleri enstrüman , resim , satranç , kodlama ve ana dili dışında yabancı dili kolaylıkla öğrenirler. 
*Bu süreçte kazanılan davranışlar ömür boyu devam eder. Bu nedenle iş sadece anne-babada değil , öğretmenlerimiz ve eğitmenlerimize de düşüyor. 
*Unutmamalı ,her çocuk için okula başlama yaşı aynı değildir , okul öncesi eğitime başlamak için çocuk önce kendini ifade etmelidir ki daha sonra sonra okul öncesi eğitime başlayabilsin. 
*Çocuğun geleceğine en büyük yatırım , okul öncesi eğitimle destek olmaktır.

Kübra Apak eğitim okul