Eğitimci Araştırmacı yazar Kübra Apak yazdı; *Çocuklar Neden İnat Eder?*

TAKİP ET

Gazetemizin yazarı sevgili eğitimci Kübra Apak yazdı... *Çocuklar Neden İnat Eder?*

*ÇOCUKLARDA İNAT*

 

*Çocuklar Neden İnat Eder?*

 

Her ailede çocukların büyümesi ile birlikte çocuklarda, ailenin tutumlarından kaynaklanan inat başlar. Çocuklarda en yaygın görülen sorunlardan biridir. Bizler çocuklarımızın neden inatlaştığını anlamak yerine, direk ‘hayır,olmaz,yapma,dokunma,dur!’ tepkilerine maruz bırakıyoruz. Çocuk daha neden yapma dediğinizi anlamadan uğraştığı şeyden bir anda kopuveriyor. Nedenini bilmediği içinde uğraşına geri dönmek istiyor ve engelle karşılaşıyor. Ve bu evrede inatçılık kendini göstermeye başlıyor. Çocuk kendini ifade edemediği anda ise vurma davranışını sergilemeye başlıyor. Bu durumda çocuğunuzla “ şuan öfkeli olduğunu görebiliyorum ağlamak istiyorsan ağlayabilirsin. Seni sakinleşene kadar bekleyeceğim. İstediğin zaman sımsıkı sarılabiliriz.” Bu davranış sizi iki yola götürür;

Birincisi; Daha fazla sinirlenerek ağlamasını uzun tutar.(istediğin kadar ağlayabilirsin ben burdayım diyip sabırla beklemelisiniz. İstediğine ulaşamayınca bu davranışından da vazgeçecektir.)

İkincisi; Ağlamayı reddedip size sarılır.(Sakinleştiği an neden inat ettiğini öğrenebilirsiniz.)

 

“Benlik gelişimi” döneminde çocuğun yapmak istediği şeylere izin verilerse, kişilik gelişiminde olumlu yönde etkiler yaratır. Tabi ki burada her istediğine izin verin demiyoruz. Kurallarınız dahilinde ve sizin gözetiminizde yapabileceği ve yapabileceğiniz durumlara izin verebilirsiniz. Çocuk her istediğini yapıp , her istediğine ulaşırsa doyumsuz ve şımarık olur maalesef.. Bu durumunun ilerlediği zamanlarda çocuğun istediği şeyi yapmazsanız siz yapana kadar ağlar. Anne babalar çocuğun inadına ve ağlamasına karşı gelemeyip , başta hayır diye tepki verirken henüz ilk ağlamasında istediğini yaparlarsa , çocuk bunu amaç haline getirir ve istediğini alana kadar ağlamaya devam eder. Çünkü ağladığında elde edeceğini bilecektir. 

 

*ÇOCUKLARIMIZIN İNATÇI OLMAMASI İÇİN NELER YAPABİLİRİZ?*

~Çocuğun inatlaşması kendi varlığını gösterme çabasından gelir. (Neden , çünkü kendini ifade etmesine müsade etmiyoruz.)

~ Çocuğunuzun neden inatlaştığını anlamaya gayret gösterin. 

~ Tutarlı ve disiplinli davranın.

~ Hayır demeyi öğrenin.

~ Israrcı olup çocuğun her istediğine “hayır” demeyin.

~ Çocukla inatlaşmak çözüm değil gelecek sorunun başlangıcıdır.

~ Aşırı baskıcı olursanız inat kaçınılmazdır.

~ Sabırlı olan anne babalar inadı kırmış olur.

~ İnat durumunda çocuğu mahçup etmeden , ters bakmadan konuşmaya çalışın.

~ Otoritenizi sağlayamazsanız, otoritesizliğinizden güç alır sizi kullanarak inada devam eder.

~ Yanlış ödüllendirme yapıyorsanız, yani ağladığında sizi dinleyip sustuğunda ödül veriyorsanız amaca ulaşmak için ağlayacaktır. Ve bir süreden sonra ödülde onu tatmin etmeyeceği için bu davranışınız çözüm olmayacaktır.

~ Söz geçiremediğiniz ve sürekli söylenenin zıddını yapan çocuğunuz varsa, koyacağınız sınırlar ve kuracağınız otorite ile birlikte ciddi anlamda normalleşeler göreceksiniz.

 

Çocuk kendisine ve çevreye zarar vermeye başlamışsa sürekli küskün , kızgın ve öfkeli tavırlar sergiliyorsa , işte o zaman inat normal gelişim sürecinden çıkıp sorun haline dönüşecektir. Bu durumda profesyonel destek almalısınız.

 Sevgiler…:)

Kübra Apak çocuklar inat Çocuk engelle Van Van Taraf Gazetesi Van haberleri sağlık