Efsane Vanspor ve B.Vanspor masaya yatırıldı

TAKİP ET

Van'ın uydudan yayın yapan tek televizyon kanalı olan Kanal M'de, resmi kuruluş tarihi 1974 olan ve bir dönemler 1. Ligde üç büyüklere karşı mücadele eden Vanspor ile şu an TFF 3. Ligde mücadele eden B.Vanspor konuşuldu.

Vanlı Gazeteci Salih Deniz'in Kanal M'de hazırlayıp sunduğu Spor Aktif programında, bir zamanların efsane Vanspor'u ve şimdi 3. Lig'de şampiyonluk mücadelesi veren Van Büyükşehir Belediyespor konuşuldu.

98-99 sezonunda Vanspor'da kulüp başkanlığı yapan Feridun Irak, B.Vanspor'da farklı dönemlerde kulüp başkanlığı yapan Abdullah Çalım ve Gazeteci Bişar Ulutaş'ın katıldığı programda, iki farklı kulübün dünü ve bugünü masaya yatırıldı.

 



         1993-94 yılında o dönemin Süper Lig'i olarak en üst lig olan 1. Lig'de Fenerbahçe, Galatasaray, Beşiktaş gibi kulüplerle mücadele eden ve yenmediği veya puan almadığı takım kalmayan efsane Vanspor'un yanlış politikalarla amatöre kadar düştüğü ve sonrasında feshedildiğini belirtilen Feridun Irak, "Vanspor 1993-94 sezonunda en üst lige çıkmış, 97-98 sezonunda ise ikinci lige düşmüştü. Dönemin Valisi Abdulkadir Sarı, Van'da halkla yaptığı bir anket sonucu aralarında benim de bulunduğum bazı işadamlarından müteşekkil bir yönetim kurulu oluşturdu. Yönetim kurulu da beni başkan seçti. Yeni sezona Ali Osman Renklibay teknik sorumluluğunda çıktık. Ama ilk iki hafta sıfır puan çekince ben yönetim kurulunu toplayarak hocamızla yollarımızı ayırdım. Ülkenin bir dönemler efsaneleşen futbolcusu, o zaman televizyonda spor yorumculuğu yapan Rıdvan Dilmen'i teknik direktör olarak takımın başına getirdi. Denizli, Göztepe, Elazığ ve güçlü takımların bulunduğu grupta şampiyon olarak yeniden 1. Lige yükseldik. Ama alt yapı olmadığı ve özelleştirmeler gibi bazı sorunlardan dolayı Vanspor Ömer Gülüştür tarafından satın alındı. Sonraki süreçte ikinci lig, üçüncü lig ve amatöre kadar düştü ve daha sonra feshedildi" dedi.

 



          Vanspor özelleştirilmeden önce Milli Takıma oyuncu gönderen ve çok pahalı sporcuları olan bir kulüp olduğunu söyleyen Feridun Irak, "O dönem sınır ticaretinde mazot kotası vardı. Yine yayıncı kuruluştan gelen 4 milyon TL gibi bir para vardı. Ayrıca futbolcuların bonservis paraları söz konusuydu. Yani Vanspor en az 10 milyonluk bir değere sahipti. Özelleştirme sonucu halkın alması planlandı. Halk o zaman bir karton sigara parası olan hisselerden almayınca, İşadamı Ömer Gülüştür gelip takımı aldı. Çeşitli vaatler vermişti. O vaatler yerine getirilmediği gibi takım giderek kan kaybetti ve sonraki süreçte zor günler geçirdi. Bir dönemler Vanspor'a kayyum bile atandı. Amatöre düşen Vanspor daha sonra feshedildi" şeklinde konuştu.

Daha sonra söz alan B.Vanspor'un eski kulüp başkanı Abdullah Çalım ise, "Belediyespor 1982 yılında kurulmuş. Ben dönemin belediye başkanı Şahabettin Özarslaner döneminde ve sonraki dönemlerde kulüp başkanlığı yaptım. Biz Belediyespor'u aldığımızda bir tesis yoktu. O zaman ben İskele'de atıl durumda bulunan arsayı arkadaşlarımla birlikte spor tesisine dönüştürdüm. Böylece takımın bir tesisi olmuş oldu. Bir dönemler 1. Ligde mücadele eden Vanspor'un bile öyle bir tesisi olmadı. Çünkü efsane Vanspor İskele'de Çevik Kuvvet'e ait küçük bir tesisi kullanıyordu. Belediyespor'un tesisini 2004-2009 yılları arası belediye başkanlığı yapan Burhan Yenigün döneminde biraz daha güzelleştirdik. Daha sonra HDP belediyesi gelince kulüp yeniden el değiştirdi. 2016 yılında kayyum belediyeciliği döneminde yeniden bana kulüp başkanlığı görevi verilince o tesisleri biraz daha iyi duruma getirdik. Tesisler bir spor takımı için büyük öneme sahip" diye konuştu.

 



          Çalım, B.Vanspor'un şimdi TFF 3. Lig'de mücadele ettiğini belirterek, "Benden sonra Servet Yenitürk başkanlığında bir yönetim oluştu. Belli bir süre sonra Servet Yenitürk başkanlığında ikinci bir yönetim göreve geldi. Şimdi de kulüp başkanının biraz yalnız kaldığını görüyoruz. Tabi eğer bu takım Van'ın ise işadamları, STK, esnaflar ve halkın destek olması gerekir. Yoksa bu takımın ayakta durması çok zor" ifadelerini kullandı.

 



         Gazeteci Bişar Ulutaş ise özellikle yeni neslin bir dönemlerin Vanspor'u ve şimdi TFF 3. Ligde mücadele eden Van Büyükşehir Belediysepor'u bir birine karıştırdığını söyleyerek, "Eski Vanspor şaşaalı dönemlerin ardından feshedildi. Feridun Irak'ın başkanlığı ve öncesinde üç büyüklerle mücadele ettiği 1. Lig'deki dönemlerinde büyük ilgi görüyordu. İnsanlar maç olduğunda saatler öncesinden kuyruğa giriyorlardı. Herkesin aracında Vanspor amblemi vardı. İnsanlar Vanspor'un maçları için şehir şehir gidip takımını destekliyordu. Tabi o dönemler sona erdi. Şimdi ise profesyonel lig olan 3. Lig'de Van Büyükşehir Belediyespor var. İnşallah bu sezon bir üst lige çıkar. Ama herkesin kırmızı-siyahlı takıma maddi manevi destek vermesini istiyoruz" dedi.

Programı sunan ve yöneten Gazeteci Salih Deniz ise takımın zor koşullarda mücadele ettiğini, taraftarların ise maçı izleyecek doğru dürüst tribünler bulunmadığını ifade ederek, mevcut sahanın iyileştirilmeye başlandığını, ama Van'a mutlaka bir stadyum yapılmasının elzem olduğunu dile getirdi.