Düz Taban Mısınız?

TAKİP ET

Gazetemizin yazarı olan Fizyoterapist Ezgi Adıgüzel yazdı...

Düz/düşük taba, ayağın iç kısmında bulunan kubbe şeklindeki arkın yüksekliğinin azalması ya da kaybolmasıdır. Basit haliyle doktora gitmeden düşük taban olduğunuzu anlamak için ayakta için ayağınızın iç yüzünden bakmalısınız. İç kısmı tamamen yer ile temas halinde ise düz tabansınız. Temas halinde değil ancak ağırlık taşımazken sahip olduğu yüksekliğin altında ise düşük taban diyebilirsiniz.

 

Peki bu durumun sonuçları nelerdir?

 

Ayak, tüm vücudun ağırlığını taşıyan, yürümede başrol oynayan ve birçok eklem barındıran kompleks bir yapıdır. Sahip olduğu dizilim ve pozisyon ağırlığın doğru taşınmasını ve yürümenin doğru biyomekanikte gerçekleşmesini sağlar.

 

Yüksekliği azalmış ya da kaybolmuş ark, yürüyüşte içe basma gibi birçok biyomekanik bozukluk, komşu eklemlerde şekil ya da biyomekanik bozukluk, ağrı ya da semptom vermeyen bir tablo ile karşımıza çıkabilmektedir. Yani nedenini çözemediğiniz bir kalça ağrısı çekebilir, bozuk bir postüre sahip olabilir, ayakkabı seçiminde konfor nedeniyle çok zorlanabilir ya da hiçbir rahatsızlık (henüz!) hmiyor olabilirsiniz. Ancak bir şikayet olmaması tedavi gereksinimi olmadığı anlamına gelmez.

 

Tedavisinde daha çok tabanlık desteği ya da egzersiz ile arkı yükselten kasların kuvvetlendirilmesi tercih edilir. Aynı zamanda farklı dokulardaki zeminlerde yürüme ile duysal girdi sağlanır. Düşük taban söylenişi ve fark etmesi kolay ancak tedavi konusunda dişli bir biyomekanik bozukluktur. Bu nedenle Fizik Tedavi birimine başvurmak önemli ve gerekli bir durumdur.

 

Fizyoterapist Ezgi Adıgüzel