Diyetisyen Esma KURT GÜNEŞ Yazdı; SAĞLIKLI VE KALİTELİ BİR YAŞAM İÇİN SAĞLIKLI BESLENME KURALLARI

TAKİP ET

Gazetemizin Yazarlarından Esma KURT GÜNEŞ bu haftaki yazısında insan sağlığı hakkında önemli bir yazı yazdı.

Diyetisyen Esma KURT GÜNEŞ yazısı adeta gündem oldu bakın neler yazdı....

SAĞLIKLI VE KALİTELİ BİR YAŞAM İÇİN SAĞLIKLI BESLENME KURALLARI

Sağlıklı ve kaliteli bir yaşamı hiç şüphesiz herkes ister. Kimi sağlıklı yaşamı öğrenmek adına internet siteleri, sosyal medyayı kullanır, kimi ise işin uzmanı olan bir diyetisyene veya beslenme uzmanına danışır. Kolay yollardan, hızlıca sizi istediğiniz kiloya getirmek vaadiyle çeşitli çaylar, kürler hatta haplar bile size önerip, sağlıklı beslenmeden bahsedebilirler. Fakat sağlıklı beslenme nedir diye sorduğunuzda, verecek doğru cevapları olmayacaktır. Sağlığınız bu kadar ucuz değil ve işin ehli olmayan kişilerden tavsiye alacak kadar ehemmiyetsiz  de değil.. İşin uzmanı olmayan kişilerin vermiş olduğu çaylar, haplar, çeşitli tariflerle hayatını kaybeden birçok kişi bulunmaktadır. O nedenle gelin, siz sağlıklı beslenme nedir, nelere dikkat etmek gerekir gibi önemli konuları işin uzmanlarından, diyetisyenlerden öğrenin.

Sağlıklı beslenme, vücudun çalışması, sağlığın korunması ve geliştirmesi için sağlıklı pişirme kurallarına uyarak her çeşit besinden yeterli ve dengeli bir şekilde, vücudun ihtiyacı kadar besinin alınmasıdır. Yani beslenme demek canın istediği besinleri yemek veya açlığı gidermek değildir.

Dünya Sağlık Örgütü(DSÖ) sağlıklı beslenme için yapılması gerekenleri 12 maddede toplayarak bizlere küçük bir rehber oluşturmuştur. İşte Dünya Sağlık Örgütü’nün 12maddesi;

* Besleyici bir diyet; hayvansal kaynaklı besinler yerine temel olarak çeşitli bitkisel kaynaklı besinlerden oluşmalıdır.



* Günde birkaç kez; tahıl grubu besinler (ekmek, makarna, pirinç, patates gibi) tüketilmelidir.



* Günde birkaç kez; bölgesel olarak bulunabilen, çeşitli taze sebze ve meyvelerden tüketilmelidir.



* Diyetle yağ alımı kontrol edilmeli, doymuş yağlar (sature) yerine doymamış yağlar (ansature) yeğlenmelidir. Doymuş yağlar: Tereyağ, kuyruk yağı vb. Doymamış yağlar: Ayçicek, mısırözü, soya, fındık, zeytinyağı vb.



* Yağlı kırmızı etler ve kırmızı et ürünleri yerine kurubaklagiller (mercimek, kuru fasulye, nohut gibi) balık, tavuk ve yağsız etler tüketilmelidir.



* Süt ve süt ürünleri kullanılmalı (yoğurt, peynir vb.). Ancak bunlar az yağlı ve az tuzlu olmalıdır.



* Seçilen besinler düşük şekerli olmalı, basit karbonhidratlar ya da basit şekerler yerine (çay şekeri gibi), kompleks karbonhidratlar (tahıllar, baklagiller gibi) tercih edilmeli, şekerli içeceklerin ve tatlıların tüketim sıklığı sınırlandırılmalıdır.



* Eğer alkol tüketiliyorsa, günde 2 kereden fazla alınmamalıdır (her alınan içki miktarındaki alkol değeri 10 gramı geçmemelidir).



* Az tuzlu diyet tercih edilmelidir. Günlük toplam tuz tüketimi (yemeklerle, ekmekle ve içeceklerle aldığımız tüm tuz miktarı) bir tatlı kaşığını geçmemelidir. Kullandığımız tuz iyotlu olmalıdır (endemik guatr bölgesi olan ülkemizde, sofralık tuzun iyotla zenginleştirilmesi yasal bir zorunluluktur).



* Yemekler güvenli ve hijyenik bir şekilde hazırlanmalı; haşlama, fırında pişirme, ızgara ya da mikro dalga fırında pişirme gibi yöntemler kullanılarak yemeğe eklenecek yağın azaltılması sağlanmalıdır.



* Bebeklere tek başına 6 ay anne sütü verilmesi sağlanmalı ve 6. aydan sonra güvenli ve yeterli miktardaki ek besinlere başlanılmalıdır. Yaşamın ilk yılında emzirmeye devam edilmelidir.

 

            Sağlıklı beslenmeyi diyet listesi gibi görmeyip yaşam tarzı haline dönüştürdüğümüzde kaliteli bir yaşamı elde edip, sağlıklı, huzurlu ve mutlu bir hayat yaşarız.

                                                                                            

                                                             

                      Beslenme Uzmanı ve Diyetisyen;   Esma KURT GÜNEŞ