Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, MİT'çilerin kaçırıldığını doğruladı

TAKİP ET

Türkiye'nin İstihbarat Birimi MİT (Milli İstihbarat Teşkilatı) mensuplarının Süleymaniye'de PKK tarafından kaçırıldığı iddiası, 23 Ağustos tarihinden bu yana ilk kez dün akşam Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu tarafından yapılan açıklamayla doğrulandı.

İddialara göre, Süleymaniye’de Cemil Bayık’a suikast planlayan bir MİT timi, çift taraflı çalışan bir istihbarat elemanın verdiği bilgiler sonrası PKK tarafından Süleymaniye’de yakalandı ve kaçırıldı.



Kürdistan Yurtseverler Birliği’nin (YNK) Ankara Temsilcisi Behroz Gelali’nin sınır dışı edilmesi ve temsilciliğin de kapatılması sonrası olay ilk kez kamuoyuna taşındı.



YNK’nin Politbüro üyesi Sadi Ahmed Pirê, sınır dışı kararına tepki gösterdiği açıklamasında, "Türkiye’nin Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) YNK’nin kontrolünde olan bir bölgede başarısız bir operasyon gerçekleştiriliyor. Boşa çıkan operasyonda MİT üyeleri kaçırılıyor. Bu olayın hemen ardından Ankara, temsilcimizi sınır dışı ediyor" diye konuşmuştu.



Bu sözler sonrası Türkiye tarafından bir açıklama gelmezken, ilk açıklama KCK üyesi Diyar Xerib’ten geldi.



XeribMİT'in suikast için görevlendirdiği yetkililerini Süleymaniye’de yakaladıklarını söylemiş ve ihtiyaç olması durumunda bu isimleri ve fotoğrafları medyayla paylaşmaya hazır olduklarını dile getirdi.



Al-Monitor’da konuyla ilgili yer alan haberde, "Temmuz 2015’ten sonraki bir tarihte MİT’in PKK yöneticisi Cemil Bayık’ın yakın çevresine sızmaya çalıştı ve bunun üzerine PKK, Bayık’ın bir korumasını yem olarak kullanmaya karar verdi. MİT bu yemi yuttu ve PKK, bu koruma üzerinden MİT ajanlarını iki yıl boyunca doğru bilgilerle besledi" iddiası yer aldı.



Buna göre, aynı istihbarat elemanı üzerinden verilen sahte bilgi sonrası MİT ekibi Süleymaniye’de yakalanıp, kaçırıldı.



Öte yandan CHP Milletvekili Musa Çam, iddiaları Meclis gündemine taşımıştı. Çam, Başbakan Binali Yıldırım’a hitaben verdiği soru önergesinde, "MİT mensuplarının Süleymaniye’de kaçırıldığı doğru mu?" diye sordu.



Dün akşam saatlerinde Al Monitor’ün, "PKK’nin Irak’ın kuzeyinde iki üst düzey Türk istihbarat yetkilisini kaçırıp Kandil dağlarındaki üssüne götürdüğüne dair bilgiler geliyor. MİT Başkanı Hakan Fidan’ın görüşmeler yapmak için Erbil’e gidebileceği söyleniyor. Ankara bu sorunu nasıl çözmeyi planlıyor?" sorusunu yanıtlayan Bakan Çavuşoğlu, şöyle konuştu:



"PKK yerel yetkilileri, sıradan sivilleri, doktorları, polisleri ve herkesi kaçırdı. Bu yüzden bir terör örgütü. Elbette kurumlarımız, PKK’nın kaçırdığı tüm vatandaşlarımızın geri getirilmesi için çalışıyor; ancak ülkemizin, bizim bahsedilen iki kişiyi geri getirmek için PKK ile kurduğumuz doğrudan bir bağlantı yok."



Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın konuyla ilgili açıklama yapıp yapmayacağı bilinmiyor

Kaynak:http://tr.zer.news