DEMİRTAŞ'IN FOTOĞRAFINI TAŞIYAN ÖĞRENCİLER MECLİS GÜNDEMİNDE

TAKİP ET

HDP Van Milletvekili Bedia Özgökçe, Van'ın Gevaş ilçesinde HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın fotoğrafını taşıdıkları gerekçesiyle KYK Yurdundan ihraç edilen 3 kadın öğrencinin durumunu meclise taşıdı.

Özgökçe soru önergesinde şu hususları dile getirdi : 





Basın organlarında yer alan bir habere göre Van’ın Gevaş İlçesi’nde bulunan Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu’nda kalan 3 öğrencinin yurda girişlerinde yapılan aramada çantalarında HDP Eş Genel Başkanı Sayın Selahattin Demirtaş’ın fotoğrafının bulunması nedeniyle soruşturma başlatıldığı öğrenilmiştir. Kredi ve Yurtlar Kurumu’nun soruşturma sonunda görüşme gereği dahi duymadığı öğrencilere gönderdiği yazıyla ihraç kararını bildirdiği ileri sürülmüştür. Yurttan atılan öğrencilerden Şükran Adlı’nın babası Necmeddin Adlı’nın yurt müdürüyle görüşmek istediği ancak müdürün görüşmeyi reddetmesi üzerine güvenlikçilerin, babayı hakaret ve tehditlerle binadan uzaklaştırdıkları belirtilmiştir. Bu bağlamda;





1- Olayda bahsi geçen öğrencilerin çantalarında HDP Eş Genel Başkanı Sayın Selahattin Demirtaş’ın fotoğrafının bulunduğu gerekçesiyle yurtla ilişiklerinin kesildiği iddiası doğru mudur? Doğru ise yasal dayanağı nedir?







2- Bakanlığınız bünyesinde bulunan Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu’nun yurtlarında kalan öğrencilerin çantalarında bir siyasi partinin eş genel başkanının fotoğrafını bulundurması hangi makamı neden ilgilendirmektedir? Bu hassasiyet diğer siyasi partiler için de geçerli midir?



3- Bakanlığınız bünyesinde bulunan Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu’nun yurtlarında HDP Eş Genel Başkanı Sayın Selahattin Demirtaş’ın fotoğrafının bulundurulması yasaklanmış mıdır? Yasak kararı var ise gerekçesi nedir?





4- Öğrencilerin savunmaları bile alınmadan yurttan atıldığı doğru mudur? Bunun yasal prosedürü nedir? 5- Bir yurt müdürü, hangi öğrenci velisiyle görüşeceğini hangi ölçütler dahilinde karar vermektedir?





6- Gevaş Öğrenci Yurdu müdürünün, yurttan atılan öğrencilerden Şükran Adlı’nın babasıyla görüşmeme ve yurt binasından uzaklaştırılmasını isteme gerekçesi nedir?



7- Necmeddin Adlı’yı, yurdun güvenlik görevlilerince hakaret ve tehditlerle binadan uzaklaştırmalarına neden olan Gevaş Öğrenci Yurdu’nun müdürü hakkında soruşturma başlatılmış mıdır? Başlatılmadı ise gerekçesi nedir? 8- 15 Temmuz 2016 tarihinden bu yana KYK yurtlarından ilişiği kesilen öğrenci sayısı kaçtır.?