Dededen Sert tepki...

TAKİP ET

Yasalaşan infaz düzenlemesiyle cezaevlerinde bulunan 200 bin kişinin ölüme terk edildiğine dikkati çeken HDP Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu, 'Bu yasa kendinden olmayanların, ötekilerin idam fermanı ve bir utanç vesikasıdır' açıklaması yaptı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Ümit Dede, infaz kanununun Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmesine dair yazılı açıklama yayımladı. “Mahpusların yaşam hakkını savunmaya devam edeceğiz, mücadelemiz bitmedi” başlıklı açıklamada, tutuklu yakınları, barolar, insan hakları örgütleri, sağlık meslek örgütleri ve sivil toplum örgütlerinin görüşleri ve önerileri doğrultusunda tüm mahkumların tahliyesini sağlayacak, ayrımcılığı ve eşitsizliği ortadan kaldıracak önerilerinin AKP’ye sunulduğu hatırlatıldı.

Açıklamada, şu ifadeler yer aldı: “Partimizin ve tüm kurumların çağrılarına kulak tıkayan Cumhur İttifakı, yasa teklifini Meclis’te sahip oldukları niceliksel gücü kullanarak, tam da Adalet Bakanı’nın cezaevlerinde koronavirüs kaynaklı 3 mahpusun hayatını kaybettiğini itiraf ettiği gün Meclis’ten geçirdi. Cezaevlerinde bulunan yaklaşık 300 bin mahpustan 200 binini ölüme terk eden yasayı çıkararak, Kürtlere ve muhalif çevrelere düşmanlıklarını bir kez daha gösterdiler.

Söz verdikleri çete üyelerini, yandaşları, topluma karşı her türlü suçu işleyenleri cezaevinden çıkartıp, kendilerini eleştiren gazetecileri, siyasetçileri, belediye başkanlarını, milletvekillerini, yani halkın muhalefet gücünü ölüme terk etmek adına, Anayasa’da kısmi af niteliğindeki düzenlemelerde aranan nitelikli çoğunluk şartını uygulamayarak hileli bir yasa çıkaran AKP ve MHP, tarih ve insanlık önünde sorumludur.”

‘UTANÇ VESİKASIDIR’

Düzenlemenin “ayrımcılık yasağı” ve “eşitlik ilkesine” aykırı olduğunu belirtilen açıklamada, “Bu yasa kendinden olmayanların, ötekilerin idam fermanıdır. Bu yasa cezaevlerinde fiilen uygulanmakta olan işkence ve onur kırıcı muamelelerin yasal kılıfıdır. Bu yasa insanlığın ortak kazanımlarına saldırıdır. Bu yasa bir utanç vesikasıdır” denildi.

ÖLÜME KARŞI YAŞAM

Açıklamanın devamında şunlar kaydedildi: “Mahpusları ölüme terk eden bu ölüm yasası, AKP-MHP milletvekillerinin oylarıyla Meclis Genel Kurulu’nda kabul edilmiş olsa dahi bizim mücadelemiz sona ermedi. Mahpusların yaşam hakkını, başta infaz yasasına rıza göstermeyerek karşı çıkan siyasi partiler olmak üzere, STK’larla, meslek örgütleriyle ve duyarlı tüm kesimlerle ortaklaşarak, her platformda ve her türlü demokratik yöntemi kullanarak savunacağız. Asla mahpusların ölüme terk edilmesine rıza göstermeyecek, savaşa karşı barışı, ölüme karşı yaşamı, tecride karşı özgürlüğü savunmaya devam edeceğiz.”MA