CHP ziyaretiyle ortaya çıktı... HDP'de çaylar değişmiş!

TAKİP ET

HDP'yi ziyaret eden CHP heyetinin 'Rize çayı', 'kaçak çay', 'harman çay' sohbeti... Bahçeli'nin isteği TBMM'ye fazla mesai yaptıracak... Saadet Partisi'nin yüzde 10 barajı olmayınca 'coşacağını' öngörenlerin iddiası: AK Parti'ye kaybettirirse Saadet kaybettirir... CHP'nin tüzük çalışmaları, Meclis çaycılarını vurdu!

DP’DE ÇAYLAR DEĞİŞMİŞ!

CHP heyetinin seçim güvenliği için 8 siyasi partiye yaptığı ziyaret haftanın öne çıkan gündem maddelerinden biriydi. Görüşmelerin raporlanıp AK Parti’ye iletildiği 3 günlük tur renkli anlara da sahne oldu. Bunlardan biri de HDP ziyaretinde yaşandı. Ziyaret, gelenek olduğu gibi hal hatır sormayla başladı. Ev sahibi partinin yöneticileri konuklarına ikramda bulundu. “Ne içersiniz” sorusuna kendisi de Rizeli olan CHP Milletvekili Mehmet Bekaroğlu “Rize çayı” yanıtı verdi. CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel duruma hemen müdahale etti gülerek, “Rize çayı olmaz, burada kaçak çay içilir” dedi. Ev sahibi HDP’li yöneticilerin yanıtı ise farklıydı: Biz çayı harmanlıyoruz!

CHP ile HDP’liler arasındaki renkli çay sohbeti akıllara Aralık 2015’te dönemin Başbakanı Davutoğlu ile HDP arasında yeni Anayasa görüşmesinin iptaline yol açan ‘kaçak çay’ tartışmasını getirdi. HDP Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder randevu talep eden Davutoğlu’nun, “HDP’yi ziyaret etmeden önce çatışmaları durdurması gerektiğini” belirterek “Yoksa kaçak çayını içer gider” demişti. Bu sözlerin damga vurduğu polemiğin ardından o randevu gerçekleşmemiş, Davutoğlu HDP’yi ziyaret etmemişti…

BAHÇELİ’NİN İSTEĞİ MECLİS’E FAZLA MESAİ YAPTIRACAK

18 Mart’ta yapılacak MHP Kongresi için geri sayım başladı. Genel Başkan Devlet Bahçeli’nin tek aday olduğu kongre için çağrı afişleri cadde ve sokaklara asıldı. Kurultay için hazırlanan görsellerde ana tercih ‘kırmızı’ olurken, bazı afişlerde “Saray rengi” yorumlarına yol açan turkuaz rengin kullanılması dikkat çekti. Genel merkez yönetiminde bazı değişiklikler  olması beklenen kongrenin asıl gündemi ise partinin 2019 vizyonu olacak. Cumhur İttifakı ile seçime girme kararı alan MHP lideri Bahçeli’nin kongreye de bu ittifakın yasal zemini olacak 26 maddelik teklifin Meclis’ten geçmesinden sonra gitmek istediği konuşuluyor. Meclis’e önümüzdeki hafta fazla mesai yaptıracak çalışma takvimindeki değişiklik de bu isteğe bağlanıyor. Planlamaya göre, Anayasa Komisyonu’ndan geçen teklif gelecek hafta Meclis Genel Kurulu’nda görüşülecek. Görüşme öncesi Genel Kurul’un haftada 3 gün olan çalışma süresi 5 güne çıkarıldı. Bu nedenle teklifin MHP kongresinden önce Meclis Genel Kurulu’nda görüşülerek yasalaşması bekleniyor.

KULİS: SEÇİMİ KAYBETTİRSE SAADET KAYBETTİRİR

AK Parti ile MHP ittifakı kesinleşti. AK Parti, “Cumhur ittifakı” adı verilen birliktelikte Saadet Partisi’nin de yer almasını istiyor ama olası sürprizleri bir kenara koyarsak son açıklamalar böyle bir katılımın mümkün olmadığını gösterdi. İttifak tartışmaları sadece bu 3 partiyle sınırlı değil. Diğer taraftan siyaset denklemine yeni giren İYİ Parti, Saadet Partisi ve Demokrat Parti’yle ittifak isteğini açıkça dile getirdi. Akşener’in çağrısına verilmiş bir yanıt henüz yok ama kulislerde bu 3 partinin olası ittifakının oy hesapları yapılmaya başlandı. Ankara kulislerinde 3 partinin kuracağı ittifakın yüzde 10 seçim barajını rahatlıkla geçeceğini düşünenler özellikle Saadet Partisi’nin baraj sorunu ortadan kalkınca “coşacağını” öngörüyor. AK Parti’nin ‘gözü kapıda’ seçmeninin barajı geçme ihtimali ortaya çıkan Saadet Partisi’ne yöneleceğini düşünenler, “Saadet 1 oy alıyorsa, bu durumda 5 oy alır. AK Parti’ye seçimi de ancak Saadet kaybettirir” yorumunu yapıyor.

CHP TÜZÜĞÜ MECLİS ÇAYCILARINI VURDU!

CHP’nin önce parti yönetiminin seçildiği kongre, ardından tüzük kurultayı, Meclis çalışanlarına da fazla mesai yaptırdı. Tüzük Kurultayı öncesi milletvekili odalarının bulunduğu Halkla İlişkiler binasındaki toplantı salonları bu süreçte hiç boş kalmadı. Birden fazla salonda, 20-30 kişinin katıldığı ve saatlerce süren bu toplantılar tabii çaysız, kahvesiz olmazdı. Bir de toplantılar, çaycıların diğer günlere nazaran daha rahat çalıştığı Genel Kurul dışındaki 2 güne konulunca çaycıların rutin çalışma düzeni iyice bozuldu. Sonuç olarak CHP’nin Tüzük Kurultayı Meclis çaycılarını vurdu!

Kaynak:www.gazeteduvar.com.tr