BU HABERİ OKUMADAN GEÇMEYINİZ...

TAKİP ET

Gazetemizin Yazarı sevgili Ezgi Adıgüzel bu haftaki yazı konusu ise şöyle... ''Halkın Korkulu Rüyası Kifoz (Kamburluk)''

Halkın Korkulu Rüyası Kifoz (Kamburluk)

Gün içinde ne kadar dik durabiliyorsunuz? Gün içindeki işler ve hareketler duruşunuzu nasıl etkiler? Kamburluk doğuştan mıdır? İyileştirilebilir mi? Haydi bu soruları cevaplayalım….

Kifoz, halk dilinde kamburluk, omuzların öne yuvarlanması ve sırt bölgesindeki omurların öne eğilmesiyle karşımıza çıkan bir tablodur. Doğuştan, gelişimin devam ettiği çocukların ders çalışma pozisyonlarından, iş yerindeki çalışma pozisyonundan, gün boyu bulunmuş olduğunuz postürden kaynaklanabilmektedir.

Patolojik bir tablo olarak karşılaştığımız tipik kambur postür, sırt bölgesindeki kasların kuvvetsizliği ve postür dolayısıyla göğüs kafesinin önünde bulunan kas gruplarının kısalması sonucunda oluşur. Her bireyde aynı şiddet ve görünümde meydana gelmez. Kamburluğun şiddetini sırt kaslarınızın kuvvet kaybındaki artış ve duruşunuzun tipik bir hal alması belirleyip, ilerletebilir.

Kifozun ilerlemesi yalnızca estetik görüntüyü bozmakla kalmayıp, göğüs kafesi içerisinde yer alan bütün organların çalışmasını olumsuz etkilemektedir. Bunun başında solunum ve dolaşım sistemi gelmektedir. Pozisyondan kaynaklı olarak solunum kapasitesi azalıp, başta beyin olmak üzere tüm organların kanlanması azalmaktadır. Bu da yorgunluk, ağrı, düşük performans ve psikolojik aktiviteleri beraberinde getirmektedir.

Tedavi öncelikle gün içindeki pozisyonun istemli olarak düzeltilmesi ile başlar. Bunun için bir yakınınızdan haberiniz yokken fotoğrafınızı çekmesini isteyebilir, ayna karşısında kendinizi gözlemleyebilir, iş arkadaşlarınızdan duruşunuzu düzeltmeniz için sizi uyarmasını rica edebilir ya da çevrenizdeki ayna sayısını arttırabilirsiniz. 

Bir sonraki aşamada otururken, ayakta ya da hareket halinde sırt bölgenizdeki kasları aktive etmeye ve omuzlarınızı geri çekmeye çalışmalısınız. Bunu yaparken kendinizi kürek kemiklerinizin arasında bir ceviz tutmaya çalışıyormuş gibi hayal etmelisiniz. Aynı zamanda kısalmış göğüs bölgesi kaslarınızı ufak esneme hareketleri ile germeli ve normal uzunluklarına ulaşması için dayanabileceğiniz sınırda zorlamalısınız. 

Haydi cevizleri hazırlayın!