Bu habere dikkat...

TAKİP ET

Gazetemizin yazarı Esma Kurt Güneş Corona Virüsü ile ilgili önemli konulara değindi...

CORONA VİRÜSÜNDEN KORUNMAK İÇİN BESLENME ÖNERİLERİ
Tüm Dünya’ya hızla yayılan ve sonunda ülkemize de gelen Corona virüsünden korunmak için kişisel hijyen ve bağışıklık sistemini güçlendiren besinlerle beslenmek çok önemli.
Bağışıklığı güçlendirmek için doğal antibiyotikler ve C vitamini günlük beslenmemizde mutlaka yer almalı. Doğal antibiyotikler denilince akla ilk gelen tabi ki soğan ve sarımsak. Binlerce yıldır birçok tıbbi amaçla kullanılan mucizevi besin sarımsak ve soğanın bakteri, mantar ve virüsleri yok etme kapasitesi 19. Yüzyılda Louis Pasteur’ün araştırmalarıyla da doğrulanmış. Özellikle çiğ tüketildiğinde içeriğindeki sülfürlü bileşikler sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir. Bazı bakterilerin ise çoğalmasını önler. Günlük çiğ sarımsak ve soğan beslenmeye mutlaka dahil edilmeli.
Bağışıklık sistemini güçlendirici özelliği olan A ve C vitamini gibi antioksidan vitaminlerden zengin, havuç, brokoli, kabak, lahana, karnabahar, maydanoz gibi sebzelerin yanı sıra kış aylarında bolca bulunan limon, portakal, mandalina, nar gibi meyvelerin tüketimi önemlidir. Günlük en az 3 porsiyon meyve, 2 porsiyon sebze tüketmeye özen gösterin. Özellikle yeşil yapraklı sebzeleri üzerine bolca limon suyu sıkarak her öğününüzde yiyin. Sabah uyanınca, yarım limon suyu sıkılmış 1 bardak ılık su içerek güne zinde başlayın.
Vücut ısısını dengede tutabilmek için yeterli sıvı alımı çok önemli. Vücutta oluşan toksinlerin atılımı yeterli sıvı alımı ile gerçekleşir. Bu nedenle günlük 2,5-3 litre su içmeye özen gösterin.
Bitki çaylarının var olan hastalığı iyileştirdiği veya hastalığa yakalanma riskini azalttığı bilinen bir gerçek. Özellikle adaçayı ve ekinezya çaylarını demleyip içmek ve gargara yapmak boğaz enfeksiyonlarına, ağrılarına karşı iyi gelecektir.
Omega 3 alımı için haftada 2-3 defa balık yenilmeli.
E vitamini, çinko, magnezyum, Omega-3 gibi yağ asitleri ile mineral içeriklerinden dolayı bağışıklık sistemini güçlendiren kavrulmamış yağlı tohumlar( ceviz, fındık, badem gibi) günlük 1 avuç kadar yenilmeli.
Bağırsak florasını zenginleştirerek bağışıklık sistemini güçlendiren en önemli besinlerden olan kefir ve ev yoğurdu günlük mutlaka yenilmeli.
Zencefilin içeriğinde doğal olarak bulunan "gingerol" maddesi, her türlü enfeksiyonu uzakta tutmaya yardımcı. Zencefil çayını tercih edebilir veya baharat olarak zencefili kullanarak hastalığa karşı bariyer oluşturabilirsiniz.
Sizlere Corona virüsünden korunmak için veya hastalığı atlatmak için günlük yenilmesi gerekenleri sıraladım. Kişisel temizliğe ve beslenmeye dikkat edildikten sonra paniğe kapılmaya gerek yok. Sağlıcakla kalın…
Esma KURT GÜNEŞ
BESLENME ve DİYET UZMANI