Bize Bir Umut Olun...

TAKİP ET

Anestezi Tekniker ve Teknisyenler; 'Branşımız Gereği Hemşirelerden Daha Bilgili ve Donanımlıyız'

Hastanelerde ciddi anlamda ihtiyaç duyulan Anestezi tekniker ve Teknisyenleri yaşadıkları sıkıntıları dile getirmek için basın açıklaması yaptı.

Yaptıkları açıklamaya göre mesleki sorunlarına çözüm önerisi bulduklarını ve bunu hayata geçirmek istediklerini öne sürdüler.

Resmi görev tanımının bulunmadığını söyleyen Anestezi tekniker ve Teknisyenler bu durumu hastanelerde faal olarak icra etmek zorunda oldukları uygulamaların hukuksal geçerliliği olmaması sorununa sebep olduğunu ifade ettiler. Dolayısıyla her şeyden evvel resmi görev tanımlarının yapılması ve aşağıdaki belirleten maddelere göre resmiyete geçirilmesini arz ettiler.

Anestezi Tekniker ve Teknisyenlerin görev tanımı; ameliyata alınacak hastanın anestezi ve Reanimasyon Uzmanı kontrolünde, ameliyat öncesi, ameliyat esnası ve ameliyat sonrası takip, uyutma ve uyandırma, solunum değerlerini takip ve kayıt etme, anestezi ile alakalı teknik cihazların kullanımı, bakımı ve kontrol işlemlerini yürütür.

“Anestezi Tekniker ve Teknisyenlerin Diğer Görevleri”

Yoğun bakımlardaki ventilatör cihazlarının sorumluluğu Anestezi tekniker ve Teknisyenlerine ait olduğunu söyleyerek, ventilatör cihazlarına bağlı olan hastaların solunum değerlerini takip ve kayıt işlemlerinin de kendilerinin yaptığını açıkladılar.

Daha sonra görevleri arasında şunları sıraladılar: “Anestezi tekniker ve teknisyenleri ameliyathane, resisütasyon, mavi kod, yoğun bakımlarda endotrakealentübasyon, nazogastrik sonda takılması, intravenözkateterizasyon, intravenöz ilaç uygulama, devam eden sedatiflerin ve inotropların takibi, anestezi hekimiyle koordineli şekilde yönetim ve uygulamasında görev alırlar”.

Bunların yanı sıra dış anestezi uygulamalarında da uzman doktor eşliğinde görev aldıklarını yukarıda bahsi geçen hususların tümü anestezi tekniker ve teknisyenlerinin sorumluluğu altında olduğunu ve dahi görevleri arasında yer aldığını belittiler.

“Branşımız Gereği Hemşirelerden Daha Bilgili ve Donanımlıyız”

Anestezi teknikerleri olarak 2 yıllık ön lisans programında eğitim ve öğretim aldıklarını en önemli husus isehasta solunum fizyolojisi, anestezi cihazları ve ventilatörleri olduğunu vurgulayarak, “Hasta solunumuyla ve ventilatör cihazlarının kullanımı açısından branşımız gereği hemşirelerden bilgi ve uygulama olarak daha donanımlıyız. Ancak yoğun bakımlarda ventilatör cihazları ve hasta solunumları gibi işlemlerle ne yazık ki hemşireler ilgilenmektedir. Bu sorumluluğun tümüyle bizlere verilmesini talep ediyoruz. Zira yoğun bakımlarda kullanılan opioid, sedatif, analjezik ve anestezik ilaçlarının uygulanmasının doğru yapılabilmesi, bu ilaçların uygulandığı hastaların takibinin yine doğru bir şekilde yapılabilmesi gerekir. İlaveten gerektiği durumlarda entübasyon işleminin zaman kaybetmeden ve sağlıklı olarak yapılabilmesi, bu hastaların solunum ve genel durum takibi, hastaların raporlandırılması gibi Anestezi tekniker ve Teknisyenlerine zaruri ihtiyaç vardır. Bu sebeple yoğun bakımda kadro açılmasını talep ediyoruz.” açıklamalarında bulundular.

“Anestezi Atamalarında Adil ve Adaletli Alımlar Olmalıdır”

Hastanelerin en önemli sağlık personellerinden olan Anestezi tekniker ve Teknisyenleri her yıl katlanan mezun sayısına değinerek şunları söyledi:  

“Her yıl mezun sayılarımız giderek katlanmaktadır ve buna paralel olarak azalan kamuya alımlar sebebiyle 80.000 mezun sayısına ulaştık. 80.000 mezuna göre Anestezi tekniker ve teknisyen alımları yetersiz kalmaktadır. Bu yığılmanın önüne geçilmeli ve daha sağlıklı sayılarla mezun verilmelidir. Üniversite hastaneleri de sözleşmeli alımda isme yönelik talepte bulunmamalı, istenilen belge, çalışma şartlarını gibi belli bir kişiye yönelik çalışmalar yapmamalıdır. Anestezi alımlarında ise daha adil ve daha adaletli olmalıdır. Anestezi tekniker mezun sayısı her geçen gün artmaktadır, yapılan atamalar da bunun her geçen gün artacağını göstermektedir. Özellikle özel üniversitelerin mezun sayısının fazla olmasıyla birlikte istihdam sağlama konusunda yetersiz olmaları da bu durumu kanıtlar niteliktedir. Bu durumun önüne geçmek için sağlık bakanlığı, Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) ve üniversiteler ortak bir çalışma yürütüp açtıkları kontenjanları azaltabilirler.Talebimizin sizler tarafından dikkate alınması sayesinde hem mezun sayısının artması önlenecek, hem de daha nitelikli anestezi teknikeri yetiştirilecektir. Komisyonunuzca bu talebimizin yukarıda belirtmiş olduğumuz kurumların iş birliği ile değerlendirilmesini azami önemle arz ederiz.”

Haber:Abdulrahim YEŞİLAĞAÇ

Aslıhan SEZEK