Av. Yonca Halitoğlu Yiğit: Af Teklifi Yorumu...

TAKİP ET

Gazetemizin yazarlarından Av. Yonca Halitoğlu Yiğit Af ile ilgili yazısı...

Av. Yonca Halitoğlu Yiğit yazısı şöyle...

AF TEKLİFİ YORUMU

“Bir An Önce Netlik Kazanmalı”

Bu konu bir an önce netleştirilmeli, çünkü beklenti oluştu. Çünkü af tartışmalarının bu kadar uzun bir süre yapılıyor olması yargıya çok ciddi zarar veriyor. Şimdi hâkim ve savcılar günlerce uğraştığı bir davada sanığın devlet tarafından salınacağı düşüncesiyle dosyayla ilgileniyor.

Öncelikle affa niye ihtiyaç duyulduğunun topluma iyice anlatılması gerekir. Af siyasi açıdan bir oy aracı olarak görülmemelidir. Affın suçla mücadeleyi zorlaştıracağı unutulmamalıdır. Ülkemizde ceza adaletinin işleyişindeki sıkıntılar affı bir ihtiyaç halinde getirmiştir. Doğru olan affa ihtiyaç bırakmayacak şekilde ceza adaletinin sağlanmasıdır. Yasal düzenlemenin kapsamı iyi belirlenmelidir. Bir başka deyişle af kapsamına giren suçların neler olduğunun belirlenmesinde meşru bir ölçüt kullanılmalıdır. Aksi takdirde eşitlik ilkesine aykırı olduğu gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi tarafından iptali söz konusu olacaktır.

Bu teklif yasalaşırsa, yasada belirtilen istisna dışındaki bütün suçlardan 5 yıl indirim yapılarak, cezaevinde süresini bu indirim ile tamamlamış bütün mahkumların serbest kalması sağlanacaktır. Cezalarda indirim teklifi 19 Mayıs 2018 (bu tarih dahil ) öncesi işlenen suçları kapsamaktadır. Devlete karşı işlenen suçlar, işkence suçu, kasten öldürme, aile fertlerine kötü muamele, terörle mücadele kapsamındaki suçlar, cinsel saldırı, çocukların cinsel istismarı, reşit olmayanla cinsel ilişki Türkiye Cumhuriyetine karşı silahlı isyan, orman kanuna muhalefet, Atatürk aleyhine işlenen suçlar, yasaklanan bilgilerin siyasal ve casusluk maksadıyla açıklanması ve benzeri toplumu derinden sarsan suçlar  İndirim yapılamayacak suçlar olarak Teklifin 3. Maddesinde uzunca açıkça izah edilmiştir.