Asgari ücret 2021 ne kadar olacak?

TAKİP ET

Asgari ücret 2020 yılı için brüt 2 bin 943 lira, net 2 bin 324 lira 70 kuruş olarak açıklanmış, asgari ücretin artış oranı 2019 yılına göre yüzde 15,03 olmuştu. Milyonlarca çalışanla birlikte hemen herkesi ilgilendiren 2021 yılındaki asgari ücret için ilk toplantı yapıldı. Bu ayın sonunda rakam son dakika olarak duyurulacak. Peki asgari ücret 2021 ne kadar olacak? Diğer bir önemli konu ise, asgari ücret sadece maaşları değil birçok ödeme ve ücreti de belirliyor. Peki asgari ücret nasıl belirleniyor? İşte asgari ücret 2021 ile ilgili tüm detayları Sabah gazetesi yazarı Faruk Erdem yazdı.




 Asgari ücret ne kadar? Asgari ücret bu ay sonu belli oluyor. Yaklaşık 8 milyon çalışanın maaşını belirleyen ancak neredeyse 83 milyonun hayatına dokunan asgari ücretin belirlenmesi için ilk toplantı Cuma günü yapıldı. 2021 yılında uygulanacak asgari ücret bu ayın sonuna kadar yapılacak toplantılar sonunda ortaya çıkarak son dakika olarak bildirilecek. 15 kişiden oluşan asgari ücret komisyonu hem işçilerin geçim durumunu hem de işveren maliyetlerini dikkate alarak bir rakam belirliyor.









ASGARİ ÜCRETİN BELİRLENMESİNDE 5 PARAMETRE ÖNE ÇIKIYOR

Asgari ücret aslında bir maaş kriteri olmasının yanında birçok ödeme ve ücretin sınırlarını belirleyen bir gösterge rakamı olarak da kullanılıyor. Halen asgari ücret 2 bin 324, brüt 2 bin 943 lira olarak uygulanıyor. Sosyal güvenlik prim gelirlerini etkileyen temel gösterge asgari ücret pazarlığında 'yaşam maliyeti, salgınla mücadele dönemi, gerçekleşen enflasyon ve hedef enflasyon, refah payı' olmak üzere 5 parametre ön plana çıkacak. Son 10 yıllık artışlara bakıldığında, 2016'daki yüzde 30'luk artış dışında tüm zamların bir önceki yılın enflasyonunun 3-5 puan üzerinde gerçekleştiği görülüyor.







 


 


 ASGARİ ÜCRET NELERİ ETKİLİYOR?

TAZMİNAT MİKTARI: Asgari ücret artışı bu maaşla çalışanların kıdem tazminatlarını artırırken işçilere ödenen tazminat tavanı da artacak. Böylece çalışanlar daha fazla tazminat alacak.

İŞ GÖREMEZLİK ÖDENEĞİ: Raporlu olanlara ödenen iş göremezlik ödeneğinin de alt sınırı böylece asgari ücretle birlikte artmış olacak.

TÜM ÇALIŞANLARIN ASGARİ GEÇİM İNDİRİMİ: yaklaşık 25 milyon çalışana ödenen Asgari Geçim İndirimi de Ocak ayı ile birlikte yükselecek.