Aman Dikkat...

TAKİP ET

Gazetemizin Yazarı Ezgi Adıgüzel'den Bel Fıtığı hakkında önemli bilgiler.

Her 100 İnsandan 3’ünün Şikayeti: Bel Fıtığı

Bel fıtığı bel bölgesindeki omurlar arasındaki disklerin sıkışması sonucunda belde ağrı ve spazm tablosuyla karşımıza çıkan bir patolojidir. Sebepleri arasında: Gün içinde yanlış postürde bulunmak, ani kilo değişimleri, kas zorlanması sayılabilir.

Peki tedavisi nedir?

Öncelikle ameliyat ya da ilaç kullanımının geçici çözüm yöntemleri olduğu bilinmelidir. Çünkü diskin sıkışmasına sebep olan etmenler ortadan kalkmadığı sürece patolojinin tekrar etmesi kaçınılmazdır. Burada devreye Fizik Tedavi girer.

Halk dilinde tutulma olarak adlandırılan kasların koruma mekanizması olarak spazma girdiği evrede amaç kasların gevşetilmesi ve ağrının azaltılmasıdır.

Kaslar gevşedikten sonra ciddi bir egzersiz ve postüral eğitim programı oluşturulmalıdır. Çünkü omurganın yanlış pozisyonu diske binen yükün artmasına neden olacaktır. Omurgayı doğru pozisyona getirdikten sonra abdominal kaslar ve bel bölgesindeki kaslar denge içerisinde kuvvetlendirilmelidir. Gün içindeki hareketler ve işler de vücudun en konforlu olduğu pozisyonda yapılmalıdır.

İşte size gün içinde uygulayabileceğiniz 5 tavsiye:


    Yerden bir eşya almak için eğilirken dizlerinizi bükün ve eşyayı vücudunuza yakın taşıyın. Böylece bel bölgesine binen yük azalır.

    Bir eşyaya uzanırken ona yakın olmaya; karşınızda olmasına dikkat edin ve iki elinizi kullanın. Özellikle ağır olan eşyalarda gövdenin aşırı bükülüp döndüğü tek elle uzanma hareketi yalnızca bel bölgeniz için değil omuz sağlığınız için de zararlıdır.

    Uzun süre aynı pozisyonlarda kalmayın. Uzun oturma ya da ayakta durma aktiviteleri arasına molalar koyun. Bu molalarda yürüme, basit egzersizler yapma gibi aktiviteler tercih edin.

    Ağırlığınızı tek bacak üstünde taşımayın. Özellikle gün boyu ayakta durduğunuz bir işiniz varsa, bacaklarınızı kalça genişliğinde açıp ağırlığınızı sağa sola aktarın. Tek bacak üzerine yaptığınız yüklenmeler kalça ve bacak bölgesine de olumsuz etki yaratır.

    Egzersiz yapın! Sabah uyandığınızda yatak içinde yaptığınız ufak gevşeme hareketleri bile gün içinde htiğiniz katılığı azaltacaktır. Aynı zamanda bu hastalıkta egzersizin çok önemli bir yeri olduğundan egzersiz alışkanlığı edinmelisiniz.



Fizyoterapist Ezgi Adıgüzel