AMAN DİKKAT... UZMAN UYARIYOR....!!!

TAKİP ET

Gazetemizin Yazarı Uzman Diyetisyen Esma Kurt Güneş Ramazan ayında dikkat edilmesi gereken noktalar, konusunda uyardı...!

RAMAZAN AYINDA NASIL BESLENMELİYİZ?
Sağlıklı, yeterli ve dengeli beslenme hayatın her döneminde önemli olduğu gibi ramazan ayında da büyük önem taşır. Uzun süre yaşanan açlıktan sonra, bilinçsizce bir anda mideye gönderilen yemeklerin ardından mide ağrıları/krampları yaşamak kaçınılmaz oluyor. Ramazan ayını herhangi bir sağlık problemi yaşamadan veya kilo almadan geçirmek istiyorsanız söylediğim önerilere kulak verin.
Sahura kesinlikle kalkılmalıdır. Sahura kalkılmadığı takdirde veya bir bardak su içer yatarım düşüncesinde olanlar, açlık süresini uzattıkları için metabolizma yavaşlamakta ve günü verimsiz geçirmelerine sebep olacaktır. Sahurda uzun süre tokluk sağlaması için protein kaynakları baş tacımızdır. Az yağda omlet veya haşlanmış yumurta, az tuzlu peynir, az tuzlu zeytin, içeceğiniz 1 bardak süt size gün boyu enerji sağlar ve açlık krizi yaşamanıza engel olur. Yanında mutlaka bol yeşillik, domates, salatalık bulundurun. Beraberinde 1 porsiyon yediğiniz taze meyve size gün boyu yetecektir. Günlük 2,5 litre su mutlaka bitmeli. Bu nedenle en azından sahurda 1 litresini bitirirseniz, geri kalanı iftardan sonra çok rahat tüketebilirsiniz. Ekmek olarak posa içeriği yüksek olan tam tahıllı, tam buğday, tam çavdar ekmeği tercih edebilirsiniz.
Gelelim iftara! Ramazan ayında 1 kişilik oruç tutup, 2 kişilik iftar yapmayın lütfen. Hem ramazan ayının maneviyatına hem de sağlığa aykırı bir davranıştır. Ramazan ayının asıl maksadından çıkmayıp, devasa sofralar kurmak ve o sofralarda tıkınırcasına yemek maneviyatı zedeler. 2 hurma, 1 kase çorba, 2-3 et köfte kadar etli sebze yemeği veya kurubaklagil yemeği,3-4 yemek kaşığı pilav, bol salata gayet idealdir. İçecek olarak ramazan şerbetleri veya hazır içeceklerin şeker oranları çok yüksek olduğundan, ev yapımı limonata/şerbet/komposto öneririm. Tabi ki ramazan pidesi asla yemeyin, demeyeceğim. Pideyi 6 ya böldükten sonra, 1 dilim kadarını yiyebilirsiniz. Tatlı krizleri için haftada 2-3 defa sütlü tatlı, 2 top dondurma veya evde şekersiz hazırlayabileceğiniz fit kek, fit tatlı nefis olacaktır. Yani kısıtlayıcı hiç bir şey yok, yeter ki porsiyon kontrolünü sağlayın. İftardan sonra egzersiz anlamında, her gün olmasa da haftanın belirli günleri akşam yürüyüşleri kilo kontrolü için şarttır. Orucu açtıktan 2-3 saat sonra meyve, kuruyemiş, soda ile bir ara öğün yapmak yeterli olacaktır.