ACİL OLARAK ÖCALAN İLE GÖRÜŞMEMİZ SAĞLANMALI

TAKİP ET

İmralı Heyeti Üyesi Pervin Buldan, krizden tek çıkış yolunun acil olarak Öcalan ile görüşme olduğunu kaydetti.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili ve İmralı Heyeti Üyesi Pervin Buldan, İmralı Adası’nda bulunan Abdullah Öcalan ile görüşmek için Adalet Bakanlığı’yla yapılan görüşmelerde somut bir ilerlemenin sağlanmadığını açıkladı.

ÖZGÜR AYDIN

Buldan, Öcalan’la en son kardeşi Mehmet Öcalan’ın görüştüğünü ve ondan sonra uzun bir süredir hiç kimsenin görüştürülmediğine dikkat çekerek, şunları aktardı: “Sayın Öcalan’dan sağlıklı bir bilgi hiçbir şekilde alınamamakta. Bu elbette çok kabul edilir bir durum değil. Sayın Öcalan, ülkenin barışı ve demokrasisi açısından önemi büyük. Kürt halkı açısından da önemli bir şahsiyet olduğu için de acil görüşmelerin başlaması gerekiyor.”

İçerisinde bulunulan süreçte acil bir görüşme yapılmasının gerekliliğine işaret eden Buldan, “Kürt sorunun geldiği noktada tıkanmışlıklar görüşmelerle açılacaktır. Türkiye’nin demokrasi ve barışının önünün açılması yeniden görüşmelere bağlıdır. Kürt halkının ciddi bir beklentisi var bu konuda. Öcalan ile yapılacak görüşmenin Kürt halkı üzerinde de büyük bir etkisi olacaktır. Dolayısıyla tecridin bir an önce kaldırılması ve Öcalan’la görüşmelerin tekrar başlaması gerekir. Aslında ‘barış ve müzakere’ sürecine tekrar dönülmesi gerekiyor.”

‘OLUMLU SONUÇ ALAMIYORUZ’

Müzakereler sırasında ülkedeki iyimser havayı hatırlatan Buldan, tekrar o havanın yakalanması için görüşmelerin başlaması gerektiğini belirterek, şunları söyledi: “Yaşanan ölümler, tutuklamalar, tıkanan siyaset bütün bunların çözülmesi gerekiyor. Türkiye’nin içerisinde bulunduğu kriz ve kaos ortamının giderilmesi açısında da önemli bir durum görüşme sağlanması. Bu gidişat iyi bir gidişat değil; Türkiye’ye hiçbir faydası yok. Öcalan’la acil görüşmelere ihtiyaç buradan doğuyor.”

Adalet Bakanlığı ile her fırsatta İmralı Adası’nda Öcalan ile bir görüşme gerçekleşmesi gerektiğini dile getirdiklerini söyleyen Buldan, “Ancak olumlu bir sonuç alınamıyor. Siyasi iradenin katı bir tutumu söz konusu” dedi.

‘DARBE MEKANİĞİ VE KRİZLERİ ÖN GÖRMÜŞTÜ’

Öcalan ile yapılan son görüşmede, “darbe mekaniğinin devrede” olduğunu ilettiğini aktaran Buldan, “Görüşmeler tıkandıktan sonra gerçekleşen 15 Temmuz darbesi Öcalan tarafından ön görülmüştü. Bu riskten her zaman bahsederdi. Görüşme notlarında var bu konu. Devlet de iktidar da bunu çok iyi biliyor; ama hiçbir önlem alınmadı buna dair. İktidar ön görüleri dinlemiş olsaydı bu darbe girişimiyle karşı karşıya kalmazdı. Öcalan’ın ön gördüğü noktalara iktidar ve devlet görevlileri çok ciddi yaklaşmadı. Bu da ülkeye çok şey kaybettirdi. Yapılacak olan bir görüşmeden sonra Türkiye’de birçok şeyin değişeceğine inanlardan biriyim. Üç yıllık süreç içerisinde yaşananların tekrar bir daha elde edilebilmesini sadece ve sadece Öcalan’la görüşme sağlar. Ülkenin içerisindeki bulunduğu kriz ancak bu şekilde aşılabilir. Görüşmelerde Öcalan sürekli uyaran açıklamalar yapardı. Bu sürece gelineceğini de ön görüyordu. Görüşmeler durduktan sonra bu ön görülen her şey bir bir hayata geçti şimdi. İktidar bu konuda çok büyük hatalar yaptı, bir an önce yanlıştan dönülmeli artık” diye konuştu.